Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Što se krije iza uspjeha i gledanosti serije ‘Slom’ o kojoj svi pričaju?

Jedna od najočekivanijih jesenskih TV serija 'Slom' (The Undoing), krenula je nedavno u emitiranje i već s prvom epizodom zaintrigirala je mnogobrojnu publiku. Je li doista vrijedna vaše pažnje?

Ova šestodijelna mini-serija prati Grace Fraser (Nicole Kidman), uspješnu terapeutkinju, voljenu suprugu i brižnu majku. Sa suprugom (Hugh Grant) i njihovim sinom, oni predstavljaju uglednu i imućnu obitelj s Manhattana. No, preko noći otvara se ponor u njihovim naizgled savršenim životima: nasilna smrt i niz strašnih otkrića poremetit će obiteljsko drvo do samog korijena. Kako će se Grace nositi s pravom istinom i otkrićima kada se njezin savršeni svijet okrene protiv nje, glavno je pitanje serijala.



Hvaljeni i nagrađivani producent i scenarist, David E. Kelley, poznat, između ostalog, po serijama ‘Male laži’, ‘Ally McBeal” i Chicago Hope’, majstor je sudskih zapleta i dramskih trenutaka. No, ovog puta predstavio je posve drugačiji koncept zapleta. Koristeći se psihološkim trilerom, uvlači publiku u priču Grace Fraiser već u prvoj polovici pilot epizode. Istine, obrati i emocije nižu se posve nenadano i velikom brzinom, što gledatelje duboko ubacuje u nepoznati paralelni svijet. Na prvi pogled, ovakav zaplet podsjeća na priču iz serijala ‘Male laži’ u kojoj Kidman igra suprugu nasilnog muškarca. No priča ove serije je daleko slojevitija i kompliciranija od njezine prijašnje uloge.

Serija također otvara mnoge teme koje su vječno aktualne – poput klasnih razlika, obiteljskih odnosa i uloge latino-američke zajednice, koja je sve utjecajnija u američkoj svakodnevnici. Također, iz sadašnje perspektive, to je priča o New Yorku prije pandemije, sa svojim savršenim, glamuroznim i urbanim stilom. Ali i o postojanju sve većeg utjecaja ljudskih vrlina i mana na buran život u tom gradu koji se stalno mijenja, i to ne uvijek na bolje. Posebnu pažnju autori su posvetili raskošnoj kostimografiji i detaljnoj scenografiji, koja do zadnjeg detalja zaokružuje samu radnju.

Osim Kidman i Granta, sjajna glumačka ostvarenja ostvarili su Donald Sutherland kao otac glavne protagonistkinje te Edgar Ramirez kao detektiv Joe Mendoza. Sve to pod redateljskom prismotrom Susanne Bier, dobitnice nagrade Emmy za svoj rad na seriji ‘Noćni portir’.

Većina publike bit će zadovoljna serijom, jer uistinu se rijetko susreće ovoliko neočekivanih obrata i otkrića u kratkom vremenu. Time se sasvim sigurno stvara ovisnost kod gledatelja, pa čak i potreba za ponovnim analizama pojedinih epizoda. No, u ovom slučaju to se čini pomalo pretjeranim jer se možete zapitati “je li moguće da o članovima obitelji, kolegama i prijateljima znamo toliko malo”.
Kako se često događa i u pravom životu, ključni elementi pokretanja radnje jedan su skriveni mobitel i čudno poznanstvo. Kelleyev scenarij zaista ima dosada neviđenu količinu previranja, obrata i iznenađenja, što može zahtjevnije gledatelje i razočarati. 

Još jedna ‘loša vijest’ u seriji jest sama Nicole Kidman; očito je kako je njezino lice, pod utjecajem zahvata za pomlađivanjem, izgubilo ekspresivnost po kojoj ju pamtimo. Njezina suzdržana gluma ostavlja dojam da su, nažalost, njezine najbolje i najzahtjevnije uloge – iza nje. S druge strane, Hugh Grant svoj šarm i muževnost i dalje širi – ne skrivajući godine i zamjetno starenje – što se vidi i u ulozi cijenjenog i omiljenog dječjeg onkologa. U nekom trenutku čak se počinjete pitati kolika je zaista razlika u godinama ovog bračnog para.

Ljubitelji recentne serije ‘Male laži’ složit će se da je bolja i upečatljivija serija od ‘Sloma’, no radi se ipak o drugačijem žanru i strukturi priče koji seriji neće donijeti vječnost i nagrade. Svejedno, ‘Slom’ je svakako vrijedan vaše pažnje, jer je intrigantan. Iako iza zvjezdanih glumačkih imena i izvedbe postoji blagi nedostatak ambicija, serija je i zabavna i dovoljno uvjerljivo misteriozna – pa će se gledatelji željeti progledati do kraja.

Šteta je samo što autori nisu odoljeli klišejima da stvore nešto puno moćnije nego – još jednu elaboriranu urbanu kriminalističku priču.

Nove epizode pratite ponedjeljkom na programu HBO od 20:00. Ako ste pak propustili koju epizodu, sve dosadašnje su vam dostupne na platformi HBO GO.

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime