Petak, 22 ožujka, 2024

Zašto će Sasha Baron Cohen konačno zasluženo dobiti Oscara?

Svestrani komičar ove se godine pojavljuje u dva filma, nastavku popularnog Borata i u filmu 'Chicago 7' - u kojem je prikazao možda i najbolju filmsku rolu ikada. No, iako Akademija ne preferira drske, nevaljale i kontroverzne komediju poput Borata - upravo će mu taj film pomoći da osvoji kipić za ulogu u - Chicagu

Najgledaniji film ove jesenske sezone jest “Borat Subsequent Movie film”, nastavak kultne komedija iz 2006. godine o pustolovinama kazahtanskog novinara u Americi. Iako se većinom nije prikazivao u kinima, već samo na Amazon Prime platformi, film je do sada sakupio više od 20 milijuna pregleda. To ga čini drugim najgledanijim filmom ove godine, nakon Disneyevog ‘Hamiltona’.



To je veliko iznenađenje za mnoge, jer nitko zapravo nije ni znao da se film snima – sve do kolovoza kada je Sacha primijećen na snimanju u Boratovom kostimu.

Komičarski tajming s dramatskom težinom
No za Cohena, nastavak Borata je druga velika uloga ove godine, nakon one u sudskoj drami oskarovca Aarona Sorkina ‘Suđenje Čikaškoj sedmorki’. “Chicago 7” prati skupinu optuženika na suđenju 1969. i 1970. godine, dok ih se tereti za poticanje nereda na anti-vijetnamskim ratnim prosvjedima. Cohen tumači Abbiea Hoffmana, optuženog aktivistu i osnivača Youth International Party i u filmu daje možda i svoju najbolju izvedbu ikad na ekranu. Vješto kombinira komičarski tajming s dramatskom težinom, a sve začinja s besprijekornim američko-bostonskim naglaskom. Osim komične note u ovom ozbiljnom filmu, ostvario je i sjajan duet s kolegom – hipi demonstratorom – Jerryjem Rubinom (glumi ga Jeremy Strong, poznat iz serije ‘Nasljeđe’). No, Cohen je zapravo jedan od glavnih dramskih voditelja filma.
U filmovima poput ovog, gdje više uloga jednoliko nosi radnju, pametnije bi bilo Cohena ‘staviti’ u sporednu kategoriju za potencijalne nagrade. Time ima više šansi za nominaciju nego da se natječe protiv ‘čistokrvnih’ glumaca kao što su Anthony Hopkins u “Ocu”, Gary Oldman u “Manku” i Tom Hanks u “News of the World”.

 

Komični revolucionar
No, ono što će mu stvarno povećati izglede ne samo za nominaciju, već i za osvajanje Oscara, jest njegova uloga u sada već mega-popularnom “Boratu 2”. S tom je ulogom, naime, pridobio obožavanje publike i višestruke pohvale publike. Njegov nastup u ‘Boratu 2’ vjerojatno je jednako dobar kao i u prvom filmu, gdje se približio nominaciji za Oscara. Cohenova izvedba u prvom filmu bila je, unatoč svim komičnim i namjerno uvredljivim smicalicama, zapravo kritički hvaljena. Bio je nominiran i osvojio je mnogo nagrada kritike uoči Oscara, a među inim i Zlatni globus za najboljeg glumca u komediji ili mjuziklu.
Peter Travers, pišući za Rolling Stone, nazvao je Cohena “komičnim revolucionarom”, dok je The Boston Globe napisao: “Ono što čini film zvučnim su vještine baruna Cohena kao glavnog ironičara i fizičkog komičara.”

Snobovski odnos AFA-e prema komedijama
Jedini razlog zbog kojeg nije dobio veću pažnju jest zbog snobovskog odnosa glasača Američke filmske akademije prema komedijama, posebno ovoj vrsti komedije. Doista, Cohen se vjerojatno približio nominaciji za Oscara za najboljeg glumca u ovom filmu – glasačima se to očito svidjelo jer su mu dali nominaciju za najbolji originalni scenarij (koji je Cohen podijelio s još četvoricom, uključujući Todda Phillipsa), ali Akademija ima problem kad je riječ o nominiranju komičnih izvedbi.

Uživljavanje u ulogu
Koja je razlika između Cohenove izvedbe u “Boratu” i izvedbe Daniela Day-Lewisa Oscarom nagrađene u “Lincolnu” ili izvedbe Stevea Carella, nominiranog za Oscara u “Foxcatcheru?” Sve su tri transformirajuće uloge u kojima glumac potpuno nestaje u ulozi što šminkom, tjelesnošću i glasom. Zapravo je Cohen nedavno otkrio da je pet dana proveo kao Borat dok je snimao nastavak. “Budio sam se, doručkovao, ručao, večerao i išao spavati kao Borat dok sam živio u kući s tim teoretičarima zavjere”, rekao je Cohen. “Ne možeš se ne uživjeti u ulogu”.
I to je upravo ono što rade poznati “ozbiljni” glumci poput Day-Lewisa i Roberta De Nira. Day-Lewis je cijelo vrijeme snimao “Moja lijeva noga” provodio u invalidskim kolicima – i za svoj je nastup dobio Oscara. Zašto Cohen ne bi za isti stil glume u “Boratu 2” bio nominiran? Mnogi glumci čak tvrde da je komedija zapravo zahtjevnija od drame.

Sjajni Borat, ali nominacija za Chicago 7
Akademija će možda cijeniti ‘Borat 2’, ali će ga sasvim sigurno radije nagraditi za sjajniji ‘Chicago 7’. Bilo bi izvrsno kad bi Cohen bio nominiran za “Borat 2”, ali ni danas, iz reformirane Akademije, teško da će se to dogoditi. Ipak, film će pravodobno podsjetiti glasače za Oscara na to koliko je Cohen talentirani glumac. Nerijetko birači Oscara nominiraju zvijezdu za drugi projekt od onoga koji su istinski trebali nagraditi. Ovaj je obrazac razmišljanja zapravo vrlo čest među glasačima za Oscara.
Primjerice, Alicia Vikander iste je godine izdala i “Ex Machina” i “The Danish Girl”. Prvi je film bio vrlo popularan među glasačima, ali umjesto njega, nominirali su Vikander za ulogu u “Danskoj djevojci”.

To bi se moglo dogoditi i s Cohenom. Možda Akademija neće htjeti nominirati veliku, drsku, nevaljalu, kontroverznu komediju poput “Borat 2”, ali neće im smetati nominirati ga za “Chicago 7”, sudsku dramu ozbiljnijeg karaktera, koju je napisao i režirao hvaljeni oskarovac Aaron Sorkin.

Dakle, Borat će Sashi Baron Cohenu puno pomoći, ali glasači za Oscara ostat će pri svom ukusu i dodijeliti Cohenu nominaciju za kipić za ulogu u filmu “Chicago 7”. No, kad se sve zbroji, u konačnici to ipak neće biti samo za “Chicago 7” – bez obzira na to što glasački listić kaže.

‘Borat Subsequent Movie film’ pogledajte na Amazon Primeu, a ‘Trailer The Trail Of Chicago 7’ na Netflixu.

Foto: Netflix i Amazon

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime