Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Hustle (Jeremiah Zagar): Povratak autentične košarke i sporta na film

Riječ je o filmu kojem se poželite puno puta vraćati ne samo iz filmofilske, nego životno važne strane, a to je u doba površnosti i brzopoteznosti postkorona publike više nego veliki atribut i trademark kvalitete

Unatoč puno razvikanijih i očekivanijih filmova, kao kandidat za jednu od drama godine, gotovo ispod svih očekivanja, ušuljao se novi Netflixov film s Adamom Sandlerom, sportska drama “Hustle”, o košarkaškom agentu u potrazi za nekim novim klincem kojeg će ufurati u NBA.



Film iza čije izvršne produkcije stoji i NBA div LeBron James čini veliku razliku u percepciji dosadašnjih brojnih sportskih drama kojima je bio cilj prikazati sportske napetosti jednako efektno pri provedbi na dramski teren, kao što se često odigravaju u stvarnom životu.

Karakterne legende u sporednim ulogama

Tamo gdje mnogi sportski filmovi failaju u namjeri uživljavanja gledatelja u autentičnost sporta koji tematiziraju, “Hustle” radi mikro revoluciju. Ne samo pseudodokumentarnim pristupom sudjelovanja brojnih NBA starova od Dr. J-a do Stepha Curryja, ali ne na “Space Jam” Michael Jordan meets LeBron James način, nego efektnim i pažljivo odigranim dramskim ulogama i pristupom produkciji.

Trenuci akcije i kompetitivnosti na terenu između Juancha Hermangoneza u ulozi mladog i perspektivnog basket ballera Boa Cruza, u kojima se mora izboriti sa samim sobom i protivničkim igračima, dozivaju sirovi pristup prvog Rockyja, miris košarkaške dvorane, svlačionice, krvi, zavoja, znoja. I to ga čini daleko atraktivnijim nego potencijalno ulickani hollywoodizirani pristup uljepšavanju i steriliziranju real lifea što su mnogi dosad činili krivo.

Pojavljivanje u sporednim rolama takvih karakternih legendi kakvima je Robert Duvall, uz spomenutih mnogo autentičnih NBA karaktera, autori filma vrlo pametno bez dociranja serviraju izazove, sumnje i dvojbe jednog čovjeka (odlični Sandler) u borbi za
nalaženjem svoje iskre, strasti i želje za životom. Moment prepoznavanja svakog gledatelja s takvim trenucima neizbježan je i vrlo razumljiv, u čemu također leži jedna od tajni magnetizma ovog filma.

Baci se na pod Nine Violić – napretenciozno predivan film koji morate pogledati!

Osvježavajući pristup sportu

Uz perfect timing launcha sa završetkom ovogodišnje NBA sezone i slavljem Golden State Warriorsa, odjek istog unatoč premijeri na vodećem streaming servisu, ide puno šire od ionako brojnih gledatelja i web streamera kao premijerne publike. Od trena shvaćanja kako Adam Sandler ima nezanemarive dramske glumačke kapacitete, baš kao što su svojedobno “reotkrili” Bena Stillera u “Secret Life of Waltera Mitty”, pa mu dobrohotno savjetuju preskakanje nizanja idiotsko moronskih komedija poput “Grown Upsa” i sličnih no brain trademarkova u kojima se nerijetko pojavljivao, pa sve do trena kada s motivacijske strane, iznimno stručno i projektno pametno raspisan scenarij servirajući onelinere poput: “Imaš sav talent svijeta, ali talent nije dovoljan, jesi li opsjednut košarkom? Jer ako nisi, mijenjaj struku…”, “Hustle” nudi osvježavajući pristup sportu na igranom filmu.

Jednako snažnim dramskim efektom kakav je imao “Moneyball” Benneta Millera s Bradom Pittom i Jonah Hillom za baseball, “Hustle” je win win kombinacijom sjajnog “Jerryja Maguirea” Camerona Crowea i “Coacha Cartera” Thomasa Cartera. Riječ je o filmu kojem se poželite puno puta vraćati ne samo iz filmofilske, nego životno važne strane, a to je u doba površnosti i brzopoteznosti postkorona publike više nego veliki atribut i trademark kvalitete.

Ocjena: 9/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime