Četvrtak, 21 ožujka, 2024

IMDb: Top 10 glumačkih zvijezda koje su zasjale u 2020. godini

IMDB, najveća svjetska filmska baza podataka objavila je popis najistaknutijih glumaca i glumica koje smo 2020. godine imali priliku gledati na malim ekranima

IMDB (Internet Movie Database) najveća je svjetska internetska baza o filmu koje uz podatke o filmovima, serijama, emisijama, glumcima, redateljima, scenaristima, producentima i televizijskim voditeljima, prikuplja i recenzije gledatelja iz svih dijelova svijeta. 



Prema njihovoj analizi, u 2020. godini najviše su se istaknuli sljedeći glumci i glumice: 

10. Henry Cavill

Henry Cavill nekima je možda najpoznatiji kao Superman, kao i po blockbusterima u kojima je imao ulogu, no u ovogodišnjih Top 10 filmskih zvijezda lansirale su ga uloge u čak dvije popularne Netflixove adaptacije književnih djela (a možda i Instagram video u kojemu “slaže” superračunalo). Cavill, naime, u ekranizaciji Sage o vješcu (The Witcher) glumi bjelokosog ubojicu čudovišta, Geralta iz Rivije. The Witcher je počeo s emitiranjem krajem 2019. te je, prema IMDb-u, trenutno postao omiljeni serijal fantasy žanra (po popularnosti često uspoređivan s Igrom prijestolja). Uz to, na istoj streaming platformi paralelno ga se moglo vidjeti u (sporednoj) ulozi Sherlocka Holmesa u filmskom hitu Enola Holmes koju je utjelovila Millie Bobby Brown. U 2021. na ekrane bi se trebao vratiti u novoj sezoni The Witcher serijala, a ponovo bi trebao obući i Superman odijelo – u najavljenom novom nastavku Zack Snyderove Lige pravde (Justice League).

9. Linda Cardellini

Linda Cardellini na malim ekranima pojavljuje se još od kad je bila tinejdžerica – u ulozi Lindsey Wei u Freaks and Geeks, popularne serije devedesetih. No, na radaru zvijezda pojavila se tek nedavno i to angažmanom u tri sezone triler serije Bloodline, ali i pojavljivanjem u Marvelovom svijetu, u ulozi žene superheroja Hawkeyea. U top 10 2020. ušla je zahvaljujući ulozi u Netflixovoj mračnoj komediji Dead to Me gdje glumi patološku lažljivicu Judy Hale. Treća i finalna sezona s prikazivanjem bi, nadamo se, trebala početi uskoro.

8. Anya Taylor-Joy

Glumica o kojoj se u zadnje vrijeme vjerojatno najviše piše – Anya Taylor-Joy – uspješno je zaključila 2020. fenomenalnom ulogom u Daminom Gambitu (The Queen’s Gambit) koji je postao jedan od najvećih ovogodišnjih hitova. Anyu ćemo sigurno još dugo gledati u velikim ulogama, među kojima je svakako i već najavljena uloga mlade Furiose u nadolazećem spin-offu post-apokaliptične Divlje ceste (Fury Road) Pobješnjelog Maxa.

7. Aidan Gallagher

Zvijezda superherojske akademije (The Umbrella Academy) Aidan Gallagher ulogom Hargreevesa uspio se istaknuti među mnoštvom heroja što mu je otvorilo i vrata u ulazak u Top 10 glumaca 2020. godine. Impresivno je odradio nešto na čemu su mu pozavidjeli i mnogi iskusniji kolege jer, kako ističu, velik je izazov utjeloviti “oštećenog” bivšeg superheroja koji se, nakon preživljavanja apokalipse, odluči na putovanje kroz vrijeme i to u tijelu svog mlađeg sebe. Aidenu je to sjajno pošlo za rukom te fanovi s nestrpljenjem očekuju treću sezonu.

6. Margot Robbie

Još jedno uvrštavanje Margot Robbie na IMDb popis zaista nije veliko iznenađenje. Iza nje je jako dobra godina s nominacijom za Oscara (za sporednu ulogu u filmu One su bombe (Bombshell), kao i novim pojavljivanjem u ulozi ekscentrične Harley Quinn u filmu Birds of Prey – emancipacija famozne Harley Quinn (Harley Quinn: Birds of Prey) kojeg je i sama producirala. Osim toga, vidjeli smo ju i u DC traileru za najavljeni nastavak The Suicide Squada. Ako tako nastavi, velika je šansa da će se na popisu najvećih filmskih zvijezda naći i iduće godine.

5. Erin Moriarty

Kad su u rujnu The Boys dostavili drugu sezonu gledatelji su ostali iznenađeni duplom dozom napetosti. Uz to, u fokusu se našla i Starlight zahvaljujući kojoj se Erin Moriarty našla u samoj sredini liste najzamjećenijih glumaca i glumica. Treća sezona ove sve istaknutije serije navodno se počinje snimati već u prvim mjesecima 2021. godine.

4. Millie Bobby Brown

Iako je zabljesnula je u popularnoj znanstveno-fantastičnoj seriji Stranger Things, vrijeme Millie Bobby Brown tek dolazi! Podsjetimo, visoko mjesto na ovoj ljestvici zaslužila je i ulogom u Godzilli II – Kralj Zvijeri te, s druge strane, u ulozi Enole Holmes potvrdivši pri tome da je iznimno talentirana i graciozna i u glavnoj ulozi. U glavnim ulogama mogli bismo ju viđati sve češće.

3. Anya Chalotra

Anya Chalotra zaslužuje dvostruki aplauz – za jednu od glumica koja je obilježila 2020. te za jednu od najboljih mladih debitantica! Razlog? Čarolije, očito. Anya je začarala publiku diljem svijeta igrajući ulogu misteriozne čarobnice u Netflixovom fantasy serijalu The Witcher (čiji se vještac Henry Cavill također na ovom popisu). Druga sezona uskoro stiže!

2. Julia Garner

Julia Garner prethodnih je godina nanizala impresivne izvedbe u serijama kao što su Waco, The Americans i Maniac, no trenutak kada je njezin talent zaista zabljesnuo došao je s ulogom Ruth Langmore u seriji Ozark. Kroz tri sezone, njezin lik karakterno je rastao te bivao sve snažniji otkivajući pri tome razne skrivene slojeve pa čak i one najranjivije. A još nismo vidjeli sve! Julia Garner vraća se u seriju! Četvrta i finalna sezona trebala bi imati 14 epizoda nakon čega ćemo Juliu moći gledati kao Annu Delvey u novonajavljenoj Netflixovoj seriji “Inventing Anna”.

1. Ana de Armas

Ana De Armas svakako nije novo ime na IMDb-ovoj listi najistaknutijih glumaca i glumica. Prošle godine bila je na 87. mjestu, a 2020. lansirala je na prvo mjesto i zahvaljujući nekoliko sjajno interpretiranih uloga. Podsjetimo, snažan dojam ostavila je još u studenom 2019. pojavivši se u misterioznom filmu Nož u leđa (Knives Out) što je rezultiralo i sjajnim ulogama u filmovima The Night Clerk i Sergio. Kubansko-španjolska glumica velikim koracima približava se najvećim filmskim zvijezdama što potvrđuje i najavljena suradnja s Danielom Craigom u najnovijem James Bond filmu, No Time to Die.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime