Nedjelja, 24 ožujka, 2024

IN MEMORIAM: Anne Heche – fenomenologija svih hollywoodskih stereotipnih trauma

Tužni život Anne Heche nije se reflektirao na njezin talent s obzirom na to da je riječ o kvalitetnoj glumici, puno kvalitetnijoj nego joj je filmografija svjedočila. Ironijom sudbine o njoj se manje pisalo kao o glumici, a više kao lezbijskoj partnerici popularne voditeljice Ellen DeGeneres i njezinoj seksualnoj bipolarnosti

Smrt američke glumice Anne Heche kao posljedica automobilske nesreće obišla je svijet. Heche je, iako moždano mrtva, tjedan dana nakon nesreće održavana u komi, no nakon što je isključena s aparata za održavanje na životu podlegla je posljedicama stravičnog udarca automobilom u kuću u Los Angelesu 5. kolovoza. Sumnja se kako je bila pod utjecajem alkohola i droge kada je izgubila kontrolu nad vozilom te se Mini Cooperom zabila u kuću u LA-u izazvavši golemi požar.



Traumatična obiteljska anamneza

“Pila sam, pušila, drogirala se, seksala se često, činila sam sve da izbacim osjećaj srama iz svog života”, riječi su kojima je Heche tijekom promocija svoje biografije “Call Me Crazy” opisivala načine i pokušaje hendlanja života iz svoje kože. Svemu tome će, ah kako nestereotipno američki, uzroke pronaći u obiteljskim maltretiranjima i zlostavljanjima od strane oca i ostatka prešutnih svjedoka.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Anne Heche (@anneheche)

Njezinom traumatičnom životu obiteljska anamneza nije osobito pridonijela. Glumica je imala i četvero braće i sestara, od kojih je troje također preminulo, a nikad sređene odnose s ocem ni majkom baštinila je kao uzrok i posljedicu svojeg nesređenog života. Njezina sestra Susan umrla je od tumora na mozgu, druga sestra Cynthia zbog srčane mane još u ranoj dobi, a brat Nathan poginuo je u prometnoj nesreći neposredno prije završetka srednje škole.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Anne Heche (@anneheche)

I Anne je zadesila slična sudbina, a traumatični kraj i tužni život nije se reflektirao na njezin talent s obzirom na to da je riječ o kvalitetnoj glumici, puno kvalitetnijoj nego joj je filmografija svjedočila i nego je imala prilike snimati obasjana svjetlima hollywoodskih reflektora. Ironijom sudbine o njoj se manje pisalo kao o glumici, a više kao lezbijskoj partnerici popularne voditeljice Ellen DeGeneres i njezinoj seksualnoj bipolarnosti s obzirom na to da je imala epizode s muškarcima koji su rezultirali rođenjem dvojice sinova – Homera (20) s bivšim suprugom Coleyem Laffoonom, te Atlasa (13) s bivšim partnerom Jamesom Tupperom.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Anne Heche (@anneheche)

 

Potvrda glumačkih kvaliteta 

Anne Heche je rođena 25. svibnja 1969., a glumiti je počela u osamdesetima skrenuvši pažnju na svoj talent ulogom blizanki Vicky Hudson i Marley Love u sapunici Another World (1987. – 1991.) za koju je dobila nagradu Emmy i Soap Opera Digest. Potvrda glumačkih kvaliteta garnirana je kroz igrane filmove 90-ih kada je počela dobivati ozbiljnije uloge s legendarnim glumačkim partnerima kao što su Al Pacino, Harrison Ford, Tommy Lee Jones, uz koje nastupa u fimovima “Donnie Brasco” (1997.), “Volcano” (1997.), “Znam što si radila prošlog ljeta” (1997.), “Šest dana, sedam noći” (1998.) i “Povratak u raj” (1998.).

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Anne Heche (@anneheche)

Moguć trademark karijere je bila uloga Marion Crane u remakeu horora “Psycho” (1998.) američkog nezavisnog barda Gusa Van Santa, koji joj je donio nominaciju za nagradu Saturn i neobičnim konceptom ponavljanja Hitchova crno bijelog klasika doslovno u kadar. Karijeru nastavlja ulogama u dobro prihvaćenim nezavisnim filmovima poput drame “Birth” (2004.), seks-komedije “Spread” (2009.), “Cedar Rapids” (2011.), drame “Rampart” (2011.) i crne komedije “Catfight” (2016.), no izostanak konkretne glumačke slave i interesa za tim svijetom glamura i blještavila orijentira je na TV produkciju i serijale u kojima je varirala svoje formalno glumačko postojanje.

Od glumice su se po društvenim mrežama oprostili obitelj, partneri, kolege i sinovi ističući kako se nadaju da je krhka hitchcockovska platinasta kratkokosa plavuša napokon našla svoj mir.

Naslovna fotografija: @anneheche

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime