Srijeda, 27 ožujka, 2024

IN MEMORIAM: Mislav Bago: Profesionalac s kodeksom zapadnjačkog TV novinarstva

Bio je trademark Nove TV, a nikada za svoje profesionalne karijere nije bježao od afera i nije išao čestim principom poltronske snishodljivosti prema sugovornicima, nevezano za njihovu političku funkciju

U Zagrebu je jutros u 49. godini preminuo nagrađivani TV novinar Mislav Bago. Vijest se poput munje proširila cijelom državom, a brojne poznate osobe i novinari putem društvenim mreža izražavaju tugu za kolegom i prijateljem.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by NovaTV (@novatv_)



Trademark Nove TV

Mislav Bago je veliki dio svoje profesionalne karijere bio prepoznat kao kvalitetan i vrstan, intrigantan TV novinar i voditelj. Prve je korake uradio na HRT-u, dok je potpunu emancipaciju i kraj svog životnog i profesionalnog vijeka dočekao kao jedan od trademarkova Nove TV.

Rođen 1973. u Zagrebu, osnovnu školu završio je u Velikog Gorici, a gimnaziju u Zagrebu gdje je diplomirao na Fakultetu političkih znanosti.

”Mislav je ostavio neizbrisiv trag na hrvatsko novinarstvo, ali i na našu redakciju. Bio je omiljen kolega i urednik, uvijek spreman pomoći. Od Mislava smo svi puno učili i divili se njegovoj strasti prema poslu, uvijek s nekom novom idejom, uvijek korak dalje. Njegov prerani odlazak veliki je gubitak za sve nas”, izjavila je direktorica Informativnog programa Nove TV Ksenija Kardum povodom smrti kao samo jedna od brojnih kolega koji su preko društvenih mreža podijelili sućut i neke crtice sjećanja na poznavanje preminulog novinara.

Intervjui koje ćemo pamtiti

Bago je nagrade i profesionalni trademark dobio za rad u redakcijama Informativnog programa, osobito se specijalizirajući za najvruće kestenje – stranački život i Hrvatski sabor, posvetivši se praćenju unutarnje politike rada hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora te višestranačkih izbora. Bio je urednik TV emisije Otvoreno od 2006. do 2008. na HTV-u, a godinu poslije postaje urednik i novinar na Novoj TV tijekom koje su ostali za pamćenje njegovi profesionalni dueli i TV intervjui sa Sanaderom, Petrovom, Milanovićem, Račanom i većinom tadašnjih političkih kapitalaca. Nikada za svoje profesionalne karijere nije bježao od afera i nije išao čestim principom poltronske snishodljivosti prema sugovornicima, nevezano za njihovu političku funkciju.

Princip aktivnog novinarstva – rešetanja tijekom intervjua, agresivnijeg stava prema sugovornicima, inzistiranja na odgovorima, polemički tonovi intervjua, ne bježanje od live razgovora – učinio ga je prepoznatljivim i među desetak najpopularnijih TV novinara i lica hrvatske medijske scene – uz Zorana Šprajca, Aleksandra Stankovića, Mojmiru Pastorčić i još poneke rijetke kolege čija se profesionalnost nije mjerila količinom pritiska vladajuće stranke na njihov profesionalizam.

Koincidencija, slučaj, timing ili samo posljedice stresnosti posla u kratkom su vremenu, nakon smrti Antuna Masle i Vladimira Matijanića, učinile domaći medijski prostor znatno siromašnijim za kvalitetnog profesionalca s koje god se strane njegovih ljubitelja ili neštovatelja regrutirali.

Naslovna fotografija: press Nova TV

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime