Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Interaktivni film ‘Odluka’ Branke Bešević Gajić ukazuje na odgovornost svih nas

Interaktivni film 'Odluka' prva je interaktivna psihološka drama o partnerskom nasilju koja ukazuje na važne probleme u našem društvu. U njoj gledatelj sam, na temelju glasanja, putem web platforme treba odlučiti o sudbini glavnih junaka. 

U beogradskoj Kombank dvorani sutra, 15. lipnja, u sali 4, s početkom u 12 h, javnost će imati priliku sudjelovati na Javnom izvođenju interaktivnog filma ‘Odluka’ Branke Bešević Gajić koji je nastao na doktorskim studijama, na odsjeku Digitalne umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, a koji je realiziran pod mentorstvom profesora dr. Ivana Pravdića i dr. Sonje Marinković. 



Interaktivni film ‘Odluka’ prva je interaktivna psihološka drama o partnerskom nasilju koja ukazuje na važne probleme u našem društvu. U njoj gledatelj sam, na temelju glasanja, putem web platforme treba odlučiti o sudbini glavnih junaka. 

Posljedice naših odluka da ne reagiramo na nasilje

Slika se nakon određenog vremena zamrzava, pa se pojave opcije A i B. Na temelju odluke gledatelja priča teče dalje, nude se izbori što treba napraviti, a što ne – što vodi u epilog priče u kojoj se vidi posljedica onoga što će se dogoditi ako kao društvo ne reagiramo na nasilje. 

Ana (Radomirka Rada Šarić) i Marko (Saša Đurašević) mladi su bračni par. Marko je u djetinjstvu tragično izgubio majku i zbog trauma tijekom godina postaje nasilnik. Ana je, pak odrasla u obitelji u kojoj je svakodnevno gledala kako joj majka trpi nasilje. Na koncu i sama je odabrala nasilnog partnera poput svog oca. Ana i Marko dvoje su ljudi promašenih ideja, neostvarenih snova, a nesretnim spletom okolnosti završavaju u pogrešnom vremenu, na pogrešnom mjestu. Film je utemeljen na istinitom događaju.

Film Branke Bešević Gajić ukazuje na činjenicu kako je umjetnost tu da da ukazuje na važne probleme u našem društvu i zašto je vrlo važno da kao društvo svako iz svog kruga djelovanja reagira – kako bismo pomogli žrtvama da prepoznaju nezdrav odnos, ali i da im pomognemo da izađu iz istog. Ulaz na filmsku projekciju je slobodan.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime