Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Iza popularnog filma ‘Take Care Of Maya’ je potresna istinita priča

'Take Care Of Maya' koji se pojavio na našim ekranima usred stvarnog sudskog slučaja koji je donio presudu prošlog tjedna

Ako ste istinski ljubitelj kriminalističkih filmova i serija, vjerojatno ste već progutali Netflixov film, “Take Care Of Maya”. Potresna priča prati 10-godišnju Mayu Kowalski i njezine roditelje Beatu i Jacka koji traže pomoć za dijagnozu kompleksnog regionalnog bolnog sindroma (CRPS) njihove kćeri. No umjesto liječenja za Mayu, dokumentarac prikazuje liječnike kako putem punomoći dijagnosticiraju Beatu s Munchausenom, optužujući oba roditelja za zlostavljanje svoje kćeri i signalizirajući početak nove noćne more za obitelj Kowalski. Sada je obitelj Kowalski konačno ostvarila pravdu, s filmom “Take Care Of Maya” koji se pojavio na našim ekranima usred stvarnog sudskog slučaja koji je donio presudu nedavno. U nastavku je sve što znamo o istinitoj priči koja stoji iza filma Take Care Of Maya.



O čemu je riječ o filmu “Take Care Of Maya”? 

Godine 2015., kada je Maya imala samo 9 godina, počela je osjećati niz neobjašnjivih simptoma, uključujući napadaje astme, glavobolje, lezije na udovima i grčeve u stopalima. Dok se nekoliko liječnika borilo pronaći uzrok Mayine boli, prema Peopleu, njezina je majka saznala za kompleksni regionalni bolni sindrom, bolest koja je u skladu s Mayinim simptomima. Obitelj Kowalski tada se obratila dr. Anthonyju Kirkpatricku, koji se specijalizirao za CRPS, i počeli su liječiti Mayu infuzijama anestetika ketamina. Kad su Mayini simptomi potrajali, stavljena je u petodnevnu “ketaminsku komu” u kojoj je, prema Peopleu, “živčani sustav [bio] preplavljen visokom dozom lijeka”, uzrokujući njegovo “resetiranje”.

Osvrćući se na liječenje 2023. godine, Maya, koja sada ima 17 godina, izjavila je za publikaciju da se “osjeća nevjerojatno” nakon ketaminske kome. U listopadu 2016. Mayu je otac hitno odvezao u bolnicu nakon što se probudila usred noći žaleći se na jake bolove u trbuhu. Film “Take Care Of Maya” prati njezin boravak u bolnici od tog vremena do 13. siječnja 2017.

Istraživanje od strane bolnice

 

U dokumentarcu, Beata je tražila od liječnika da daju visoku dozu ketamina za simptome njezine kćeri. Ovaj je zahtjev izazvao uzbunu među bolničkim osobljem. Nakon toga, prema The Cutu, obitelj je upoznala socijalna radnica po imenu Debra Hansen, koja se “složila da je čudno da Beata zahtijeva lijekove protiv bolova prije nego što dopusti rutinsko testiranje.” Hansen je državi podnio službenu obavijest o potencijalnom zanemarivanju.

Vlasti su navodno odbacile izvješće zbog nedostatka dokaza, ali bolnica je ostala na oprezu zbog Mayina slučaja. Prema The Cutu, to je dovelo do dr. Sally Smith, liječnice s više od 30 godina iskustva u pedijatriji zlostavljanja djece, koja je istraživala Mayinu medicinsku dokumentaciju. Dana 13. listopada 2016., Smith je podnijela izvješće u kojem je opisao Mayinu opsežnu medicinsku povijest i službeno dijagnosticirao njezinoj majci Munchausenov sindrom putem opunomoćenika. Zbog toga je Maya stavljena u državni pritvor, uz naredbu da se zadrži u bolnici, a roditeljima je zabranjeno da je viđaju.

To je dovelo da smrtnog slučaja

Unatoč tome što je odvojena od roditelja, Maya je nastavila prijavljivati jaku bol, ali, prema The Cutu, Smith još uvijek nije bila uvjerena u njezinu dijagnozu. Prema publikaciji, uputila je Mayine medicinske sestre da je snime, kako bi pokušale uhvatiti slučajeve u kojima njezino ponašanje nije u skladu s njezinim simptomima. U prosincu je objavljeno da je Mayina dijagnoza promijenjena u lažni poremećaj – drugim riječima, Maya je optužena da je izmislila svoju bolest.

U siječnju 2017., nakon što je provela Božić, Novu godinu i svoj 11. rođendan u bolnici (više od 87 dana), Maya, Jack i Beata prisustvovali su sudskom ročištu kako bi se utvrdio njezin status skrbništva. No njihovi zahtjevi da se ponovno ujedine odbijeni su. Sutradan je Beata počinila samoubojstvo. U poruci otkrivenoj nakon njezine smrti, napisala je: “Žao mi je, ali više ne mogu podnijeti bol što sam udaljena od Maye i što me tretiraju kao kriminalca. Ne mogu gledati kako moja kćer trpi bolove i postaje sve gore.”

Što se dogodilo Mayi Kowalski?

Na sljedećem obiteljskom sudskom ročištu sudac je odlučio da Jack može odvesti Mayu na procjenu liječniku specijaliziranom za CRPS. Ovaj liječnik je utvrdio da su Mayini simptomi i odgovor na liječenje bili u skladu s CRPS-om, te da su dijagnoze Munchausena putem posrednika i lažnog poremećaja bile “netočne”, Haworth je vratio Mayu natrag pod Jackovo skrbništvo. Kao rezultat toga, Maya je vraćena pod Jackovo skrbništvo.

Prema The Cutu, kad je otpuštena iz bolnice, Maya je “imala manje težine nego kad je primljena”, i bila je preslaba da sama pravilno sjedi. Ali nakon godinu i pol fizikalne terapije i akvaterapije, mogla je hodati bez pomoći prvi put nakon četiri godine. Šest godina nakon smrti Beate Kowalski, porota je naredila dječjoj bolnici Johns Hopkins (gdje se Maya liječila) da plati 211 milijuna dolara odštete i 50 milijuna dolara kazne odštete.

Naslovna fotografija: Netflix

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime