Četvrtak, 21 ožujka, 2024

‘The Fall of House of Usher’ je nova hit serija na Netflixu

'Fall of House of Usher' dokazuje da horor žanr može duboko analizirati društvene probleme i njihove posljedice

Iza nas je Halloween što znači da su obožavatelji horor filmova i serija konačno došli na svoje. U ovo doba godine streaming platforme i kina nas bombardiraju sadržajem koji je prigodan za Halloween sezonu. Ako ste obožavatelj jump scareova, hodajućih mrtvaca i svih ostalih elemenata horora onda je “The Fall of House of Usher” prava serija za vas. Serija je dostupna na Netflixu.



Mike Flanagan se vraća u kanon književnog horora. S “The Haunting of Hill House” iz 2018., Flanagan je obogatio i osvježio klasični roman Shirley Jackson iz 1959., zadržavajući vjernost mnogim ključnim elementima priče i ostajući posvećen njezinim glavnim temama. Ova serija postavila je temelje koje je 2020. slijedila “The Haunting of Bly Manor”, ponovno primjenjujući sličan pristup na Henryja Jamesov nadnaravni ep, “The Turn of the Screw”.Flanaganov najnoviji projekt, “The Fall of House of Usher”, nastavlja to putovanje, međutim, miješajući svoj pristup. Dok formalno adaptira priču Edgara Allana Poea iz 1839., ova serija prikazuje dramatičan i nasilan pad obitelji Usher, ali u isto vrijeme istražuje sve Poeove teme, od smrtonosnih životinja do izdajničkih srca i gavranova.

Brojna djela velikog autora

Zapravo, možda bi bilo jednostavnije nabrojati koja djela Poea nisu spomenuta u ovoj miniseriji, umjesto da se nabrajaju ona koja jesu. Međutim, Usher se ne ograničava samo na iscrpno referenciranje. Osim toga, priča je izuzetno relevantna za sadašnjost. Bruce Greenwood i Mary McDonnell igraju Rodericka i Madeline Usher, brata i sestru koji vode moćnu farmaceutsku kompaniju, odgovornu za eskalaciju opioidne krize. Ali, kako serija počinje, to je tvrtka bez nasljednika, Roderick je nedavno izgubio svih šestero svoje djece (od različitih žena) u uzastopnoj seriji čudnih nesreća.

Ali jesu li to bile nesreće? Serija je uokvirena Roderickovom proširenom i dugo čekanom ispoviješću C. Augusteu Dupinu (Carl Lumbly), pomoćniku američkog državnog odvjetnika koji desetljećima pokušava uništiti obitelj Usher (točno koliko dugo i zašto bit će otkriveno kasnije u niz). Razgovarajući s Dupinom u ruševinama kuće Usherovih iz djetinjstva, Roderick pristaje priznati sve svoje zločine, uključujući svoju ulogu u smrti svoje djece.

Kako je podijeljena serija?

Većina epizoda fokusira se na smrt jednog od Usherove djece, a svaka od tih smrti je nadahnuta Poeovim pričama. Epizode pod naslovima “The Masque of the Red Death” i “The Black Cat” jasno odražavaju inspiraciju tih događaja, no serija uspijeva unijeti pametne preokrete u poznate priče.

“The Fall of House of Usher” je duhovitija serija od većine Flanaganovih radova, a svi glumci briljiraju. Kate Siegel je izuzetno uvjerljiva u ulozi Camille, beskrupulozne PR stručnjakinje koja se suočava s krizom uzrokovanom smrću svoje braće i sestre. Henry Thomas igra Fredericksa kao neuspjelog sina, beskorisnog zbog svojih privilegija, izobilja i nedostatka odgovornosti. Uz njih se pridružuje još jedna česta suradnica Mikea Flanagana, Carla Gugino, čija uloga najbolje ostaje neopisana, osim što se može primijetiti njezina sposobnost za preuzimanje različitih uloga.

Iako je zaplet serije u drugoj epizodi postaje prilično predvidljiv, s obilježjima tipičnog horora u kojem likovi padaju jedan za drugim, “The Fall of House of Usher” se razvija u tamnu i mračnu priču koja istražuje stvarne svakodnevne prijetnje, poput epidemije opijata. Ova serija dokazuje da horor žanr može duboko analizirati društvene probleme i njihove posljedice. Serija poštuje Poea i nudi zabavan hommage, istovremeno zadržavajući svoju jedinstvenu atmosferu i vremenski kontekst.

Naslovna fotografija: EIKE SCHROTER/NETFLIX

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime