Utorak, 26 ožujka, 2024

Izgubljeni grad (Aaron & Adam Nee): Zabavna prilagodba Lova na zeleni dijamant

'Izgubljeni grad' sasvim zadovoljavajuće balansira između omjera odličnih, zabavnih i neuspjelih fora. Uz skraćeno trajanje bio bi jedan od najzabavnijih avanturističkih komika zadnje dekade, ovako je tek jedan od onih koji će se perolako naći na mnogim top listama najzabavnijih i najopuštenijih filmića godine

Jedan od najočekivanijih zabavnih filmova godine u najavi potencijalnih komercijalnih hitića lake kategorije bila je akcijska komedija “izgubljeni grad” (“Lost City”).



Tempirana za premijeru malo nakon akcijom motiviranog i uvjetno sličnog “Uncharteda”, priča je o uspješnoj introvertiranoj ljubić novelistici (uvijek iznimno raspoložena i simpatična Sandra Bullock) koja na promo turneji s glavnim facerom svoje knjige (vrlo funkcionalni u roli priglupog junaka Channing Tatum) bude oteta od strane zlog biznismena (Daniel Radcliffe) te bačena u prašumsku avanturu života u potrazi za izgubljenim gradom o kojem piše. Nije naodmet spomenuti ni cameo ukazanje Brada Pitta u još jednoj od omiljenih mu šarmantnih, akcijskih karikaža. Nema malih uloga koncept dokazuje njegova pojava u groteski vitlanja dugom kosom u pauzama navysealskog uspavljivanja protivnika unatoč meditativnoj ommmm pozadini.

Sat i pol do dva opuštanja

Mikser zabave je spreman kad ga uključite u blender pun samosvjesnosti s kakvim superzvijezdama se ovdje barata. Nema u ovom filmu ništa osim potrebe da se rasteretite i podsjetite vremena kad su ljudi od filma tražili sat i pol do dva opuštanja. Ni manje ni više. Tu i tamo jurnjave, eksplozija, nagovještaja potencijalnih karikiranih ljubavnih scoreova. They want it, we got it. Ju huuu, producenti trljaju rukama.

Riječ je o vrsti filma rađenoj isključivo da zabavi i razvuče osmijeh očekivanim i već viđenim forama i zapletima, samo izvedenim u osamdesetima s manje ili više šarmantnim glumcima. Konkretno, ovaj tip avanturističkog filma simpatično su i uvjerljivo odigrali Kathleen Turner i Michael Douglas u “Lovu na zeleni dijamant” u kojem se bogartovsko hepburnovska “Afrička kraljica” u novom ruhu od netrpeljivosti, sumnje, iđenja na živce, pretvara u romansu života.

Pola sata predug film

Baklju nadalje preuzima Sandra Bullock koju ako staviš uz bilo kojeg partnera u ovom profilu filma naprosto ne može omanuti. Iako po potrebi jaka dramska glumica (“Blind Side”, “Crash”), Bullock je najviše pečata i trademarkova dobila u nizu romantičnih komedija (“Dok si spavao”) ili light filmova (“Proposal”, “Miss Congeniality”), no ulogom u “Brzini” pokazala je koliko je moćno i iskoristivo stardom ime. Channing Tatum je od jednog od nabildanih dumbassova novog Hollywooda zapravo na dobrom putu držanja leđa Ryanu Reynoldsu i Tomu Hardyju u potrazi za tipom novog Brad Pitt kapaciteta. Njihova funtime komika je neporeciva i zapravo kičma onog dobrog na filmu.

U slučaju “Izgubljenog grada” na granicama fizičke i romantične komedije imate pola sata predug film u kojem kemija između glavnih glumaca funkcionira upravo prema produkcijskim proračunima i očekivanjima. Dotle sporedne role utoliko razvlače dinamiku i uptempo dramske momente pomalo silujući narativne rukavce (potraga za otetom spisateljicom) ne bi li ionako vrlo zabavan i predvidljiv plot bio nakićen.

Skupljanjem i zbrajanjem crowdpleaser momenata “Izgubljeni grad” sasvim zadovoljavajuće balansira između omjera odličnih, zabavnih i neuspjelih fora. Uz skraćeno trajanje bio bi jedan od najzabavnijih avanturističkih komika zadnje dekade, ovako je tek jedan od onih koji će se perolako naći na mnogim top listama najzabavnijih i najopuštenijih filmića godine.

OCJENA: 7/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime