Subota, 23 ožujka, 2024

Kritika filma: CRNI TELEFON (Scott Derrickson): Sve je ostalo na pokušaju

Koketiranje s pedofilijom u ovom je obliku moglo završiti kao ozbiljan pokušaj plašenja i psihološkog trilera s primjesama supernaturalnog. Nažalost, ono što smo dobili na kraju tek je amputacija bilo kakvog uzbudljivog i referentnog bavljenja temom, nauštrb jeftinog pokušaja tenzije misterioznog trilera

Prema pokušajima pisanja dijela kritike “Black Phone” (“Crni telefon”) je trebao poslužiti kao jedno od iznenađenja godine, ugodnih naravno.U režiji redatelja kojem se nije slučajno dogodio “Egzorcizam Emily Rose” i “Zlokobno” te prvi “Doktor Strange” pretpostavka je bila da se jeziva atmosfera otimačine klinaca od strane patološkog zlostavljača i ubojice može doživjeti na jednako strašan način kako je to sugerirano na “papiru”.

Koketiranje s pedofilijom

U jednom malom američkom gradiću nestaju klinci iz osnovne škole. Sumnja pada na vozača crnog kombija. Dok policija pokušava zatvoriti krug i povezati kockice, klinci zatočeni u podrumu komuniciraju s otimačem pod strašnom maskom (tek pred kraj filma otkriveni Ethan Hawke), ne bi li u klimaksu sami bez ičije pomoći dokinuli potencijalno zlo.

Koketiranje s pedofilijom u ovom je obliku moglo završiti kao ozbiljan pokušaj plašenja i psihološkog trilera s primjesama supernaturalnog. Nažalost, ono što smo dobili na kraju tek je amputacija bilo kakvog uzbudljivog i referentnog bavljenja temom, nauštrb jeftinog pokušaja tenzije misterioznog trilera.

Niti trilera, niti horora, niti psihologije, niti napetosti…

Iako su klinci poslovično glumački korektni i na trenutke u probranim scenama uvjerljivi, a Hawke zaigran u ulozi potencijalno strašnog ubojice s crnim psom i još crnjim telefonom koji zvoni zatočenim klincima u podrumu iako nepovezan žicom, “Crni je telefon” tek je imitacija Reinerovog “Stand By Me” i “Stranger Thingsa”. Ili verziranje “It” i “Strave u Ulici Brijestova” za osnovnoškolce. I to nejako.

Niti trilera, niti horora, niti psihologije, niti napetosti. U boljoj izvedbi dostajao bi kao prilagođena jedna od epizoda “Stranger Thingsa” i poštedio ljubitelje žanra još jednom zijevanju od očekivanja. I metafora koje to nisu.Ovako, spada u niz filmova poput “Deep Water”, nevjerojatnih wannabeesa godine.

Ocjena: 5/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime