Petak, 26 srpnja, 2024

Kritika filma: Plaćenici 4: Vrijeme je za mirovinu, ‘Plaćenici’ su preplaćeni

U prva tri dijela su imali kakvo takvo šarmantno dramsko opravdanje za ukazanje Stallonea i Scharzeneggera i Brucea Willisa u kadru dočim ovaj posljednji se ponaša otprilike kao i posljednji Indijana Jones u kontekstu svih više ili manje šarmantnih prednika

Dominacija, točnije neobjašnjiva prisutnost visokobudžetnih akcijskih B pucačina na ponudi hollywoodskih kino hitova svakim mjesecom dobiva po jednog “predstavnika”. Svi ljubitelji i gledatelji s minimalnim potrebama akcije sa zerama mozga plaću za Soederberghovim tricama avantura Oceanovih 11, 12, 13 i poslije produžetku na Oceanovih 8. 



Od neočekivanog uspjeha četvrtog i hvaleži na račun Johna Wicka u prvom dijelu kino godine, preko rujanskog trećeg Equilaziera, sve do nabrijavanog finalnog poglavlja avantura Plaćenika. I brojnih Liam Neesonovih ukazanja koja se čine već toliko autopilotnim i eksploatacijskim da ni sami glumci ne vjeruju u potrebu istog. Od tog name dropping trenutka bez ikakve vjere pate posljednji ‘Plaćenici’. 

U prva tri dijela su imali kakvo takvo šarmantno dramsko opravdanje za ukazanje Stallonea i Scharzeneggera i Brucea Willisa u kadru dočim ovaj posljednji se ponaša otprilike kao i posljednji Indijana Jones u kontekstu svih više ili manje šarmantnih prednika. 

Film pod palicom Plaćenika

Stallone kao dirigent franšize je umoran i pojavljuje se tek da opravda postojanje, a palicu čak i u produkcijskom dijelu preuzima jedini istinski zanimljivi Plaćenik – Jason Statham. Čija je poza i stav nemarnog i kratko duhovitog, ali supersposobnog lika još uvijek dobro zrcaljena na kino blagajnama. I naravno Megan Fox koja unatoč fizičkoj atraktivnosti još od Transformersa preko Ninja Turtlesa i inih uloga ne može spojiti svoj lik s nekim iole pamtljivim djelom, pa joj redaljka napucanih testosterona možda pomogne. Preostala lista B i C akcijskih heroja poput Lundgrena, repera 50 Centa, cameo Andya Garcie, bivše MMA zvijezde Randya Couturea i ostalih sporednjaka u novoj i posljednjoj akciji Plaćenika tu je tek da izgovori poluduhovite ili prilično preprogramirane rečenice između “uništavanja neprijateljske ljudske sile” vojničkim terminom sročeno.

Šarm kojim su obilovali prethodni dijelovi traži se povećalom i ako ste im baš jako skloni i dobrohotni onda ćete progledati među prste na Fox/Statham duele u ‘Mr & Mrs Smith’ stilu s manjkom karizme Pitt/Jolie. Sve drugo je prilično nepotrebno krcanje scena bez puno mozga i potrebe mimo klasičnih video igrica pucačina. 

Uz zbrajanje i oduzimanje svih “kvaliteta” posljednji Plaćenici će imati jedino opravdanje u finalnom utršku na kino blagajnama te s bijelom zastavicom konačno proglasiti mir i predaju nekim smislenijim i manje silovanim i potrošenim franšizama i konceptima. 

5/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime