Subota, 27 srpnja, 2024

Kritika serije: Griselda – romantiziranje kriminalnog života kokainske narko kraljice

Poznata policiji i svojim partnerima kao Crna udovica i Kuma kokaina, Griselda je jedna od onih čije se romantiziranje života čini potpuno krivim, a kroz ekranizacije ovog tipa to se neminovno događa, ma kako producentski i PR-ovski tvrdili i uvjeravali u suprotne namjere

Narko karteli su uvijek bili zanimljiva tema za build upove kriminalističkih filmova i/ili TV serijala. Na sličnim motivima pratnje izmaštanih ili realnih života narko bossova snimljeno je kvalitetnih djela koja su portretirala razne vrste ideja dominacije svijetom bogatih, ušmrkanih i moćnih.



Od ‘Scarfacea’ do ‘Narcosa’ i desetaka između, red veličine i impresioniranja kriminalnim miljeom i carstvima građenim na bazi levitiranja između života i smrti ovisio je o atraktivnosti mitologije. Latinoamerikanci i prvenstveno Kolumbijci su uvijek imali autentični korak naprijed prije svih ostalih.

Sofia Vergara kao uljepšana i ušminkana glavna rola

Kao što ime TV serije govori, priča prati i portretira Griseldu Blanco Restrepo, stvarnu osobu, moćnu Kolumbijku, kriminalnu šeficu i njen uspon na kokainskoj narkosceni Miamija tokom 80-ih. Poznata policiji i svojim partnerima kao Crna udovica i Kuma kokaina, Griselda je jedna od onih čije se romantiziranje života čini potpuno krivim, a kroz ekranizacije ovog tipa to se neminovno događa, ma kako producentski i PR-ovski tvrdili i uvjeravali u suprotne namjere.

U potrazi za moći i bogatstvom, kao što rollercoaster dilerskih scenarija obično nudi, paranoja i izdaja dovode do njenog pada, što će rezultirati višestrukim smrtima, uključujući smrti njene djece. Kako bi izbjegla odmazdu, Griselda se predaje, ali suočava s neočekivanim posljedicama. Serija prati njen uspon i relativni pad na odnosnoj sceni. I dok je realna Griselda ubijena je 2012. u Medellínu u Kolumbiji, Sofia Vergara kao uljepšana i producentski ušminkana glavna rola promatra svoju obitelj uz čašu likera.

Ta diskrepancija između realnog i prikazanog je upravo ono što ušminkano realistična TV serija u šest epizoda i nudi. Vrlo konzistentan prikaz opisanog narko miljea s iznimno predvidljivim scenarističkim punktovima s jednom i jedinom razlikom u tom smislu da je u naslovnoj roli patrijarhalnog svijeta ovaj puta bila žena.

Klasična beauty queen

Odgovarajuće feminističkom narativu ravnopravnosti u svim segmentima života, redatelj se prilagođava isticanju moći i lomnosti glavne role, dočim se Vergara pokazala kao klasična beauty queen čija autentika i mogućnosti glume staje na stereotipima vezanim za latinoameričke TV standarde soap operetica.

Bilo bi zanimljivo vidjeti glumice većeg izvedbeno izražajnog kapaciteta (Charlize Theron, Margot Roobbie, Emma Stone, Kate Blanchett, Meryl Streep, …) na koji bi način izvele rolu a da se ne osjećate od prve do zadnje sekunde ubačeno u već viđene stilske i školske vježbe manirizama. Gledatelji s manjkom TV i filmskih tekmi u nogama zinut će i vidjeti u tome autentiku, međutim Vergara je solidna i doista ništa više. Obzirom na standarde ponuđenog ni to nije malo, nikako nije.

Ocjena: 7/10

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime