Petak, 22 ožujka, 2024

Maja Ciglenečki (HRT): Naučila sam ne razmišljati puno unaprijed kada je riječ o poslu

Davor daje poseban pečat emisijama koje radi; uz Mirka se, kako mnogi kažu, emisija može odraditi 'žmirečki', iznimno je snalažljiv, a Ognjena karakterizira posebna toplina kojom pristupa ljudima, opisuje Maja svoje kolege u 'Dobro jutro, Hrvatska'

“Dobro jutro pjevaju ptice, dobro jutro zlatne ravnice…” i tako već skoro trideset godina Maja Blagdan pjeva u prvim minutama jutra na HRT-u. Kroz dnevni boravak na Prisavlju i emisiju “Dobro jutro, Hrvatska” prošli su brojni voditeljski parovi. Doajene smo kao gledatelji otpratili u mirovinu, bilo je tu mnogih novih lica, istini za volju i nekih promašaja, ali nitko nije bio toliko spreman, šarmantan, uigran i topao kao Maja Ciglenečki.



Mlada dama s tolikim talentom da se on pretače u životno iskustvo kojeg realno ne može imati, ali načinom na koji radi ulijeva povjerenje. Osim televizije, Maja radi i na Drugom programu Hrvatskog radija i u razgovoru nam objašnjava glavnu razliku između dvaju mediju, govori o načinu na koji se priprema za emisiju. Kad stigne stići do televizora, voli gledati serije, a s nama je podijelila koji je žanrovi i naslovi vesele.

Trudim se biti dorasla ulozi koja mi je povjerena 

Ponedjeljkom ujutro na radiju – to je jedino sigurno, ostatak tv etera podložan je promjenama. Što Vama znači biti dio jedne od najdugovječnijih emisija na HRT-u?

Čast mi je nalaziti se voditeljskoj poziciji emisije koju su obilježila neka od najvećih imena ove profesije. Trudim se biti dorasla ulozi koja mi je povjerena imajući uvijek na umu gledatelja pred malim ekranom, biti njegov glas i doznati od naših gostiju ono što smatram da bi naša publika voljela znati.

Koja je najveća vrijednost te emisije?

Šarolikost tema; od laganih, ležernih sadržaja do ozbiljnih tema s kojima se nije lako uhvatiti u koštac. Trudimo se postići ravnotežu i povezati raznolike sadržaje u smislenu cjelinu.

Urednik nam večer prije pošalje materijale koje potom prilagođavam sebi, proučavam tematiku kojom ćemo se baviti te proširujem znanje o temama koje su mi manje poznate

Elokventni ste, šarmantni i nadasve televizični. Djelujete sigurno i opušteno. Kako izgleda priprema za emisiju?

Hvala na komplimentima! Budući da je riječ o dnevnoj emisiji koja traje tri i pol sata te obuhvaća gostovanja velikog broja sugovornika iz raznih područja, priprema je zahtjevna i detaljna. Urednik nam večer prije pošalje materijale koje potom prilagođavam sebi, proučavam tematiku kojom ćemo se baviti te proširujem znanje o temama koje su mi manje poznate.

Jeste li rođeni kao jutarnji tip ili ste to terminom emisije postali?

Oduvijek sam bila jutarnji tip. I za vrijeme studiranja bilo mi je lakše ustati u četiri ujutro nego učiti navečer. Upravo zato nisam imala problema s prilagodbom na ovu voditeljsku poziciju.

Mislim da živim svoj san

Je li rad na radiju i televiziji Vaš životni san, jeste li to oduvijek htjeli?

Maštala sam o tome otkako sam upisala srednju školu. Mislim da živim svoj san, radim ono što volim i uživam o tome.

Uz Mirka se, kako mnogi kažu, emisija može odraditi ‘žmirečki’, iznimno je snalažljiv

U formatu kakav je emisija “Dobro jutro, Hrvatska” važan je timski rad u paru. Svi ste različiti, a morate kliknuti. Opišite nam svakog kolegu s kojim ste radili u jednoj riječi? Je li Vam potpuno svejedno s kim ste u paru?

Moji se kolege jako razlikuju po karakteru, ali su u pristupu poslu jednako profesionalni i užitak je raditi sa svakim od njih. Mislim da me upravo te različite suradnje obogaćuju kao voditelja. Iznimno ih je teško opisati jednom riječju pa ću pokušati jednom rečenicom!

Davor daje poseban pečat emisijama koje radi, od njega uvijek mogu očekivati poneku mudrost bez obzira na to o kojoj je temi riječ. Uz Mirka se, kako mnogi kažu, emisija može odraditi “žmirečki”, iznimno je snalažljiv. Ognjen ima širok spektar hobija i gaji interes prema gotovo svemu što obrađujemo, a mislim da ga karakterizira i posebna toplina kojom pristupa ljudima.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Hrvatska radio televizija (@dobrojutrohrvatska)

Radijski mikrofon, kaže iskustvo slušanja, stoji Vam poput najelegantnijeg broša. Što nudi radio, a nema televizija?

Prisnost, intimno okruženje u kojem se osjećate kao kod kuće. A nadam se da me i slušatelji doživljavaju kao nekoga tko im nije stran ili dalek.

Najbolje od sebe mogu dati u mozaičnom programu

Najrazličitije teme pokrivate u radijskim emisijama. Kako ih odabirete?

Bavim se aktualnim događajima, ali najviše uživam u zanimljivim crticama iz svijeta glazbe. Rado podsjećam slušatelje na više i manje poznate uspješnice te zanimljivosti iz karijera glazbenika koji su mi jako dragi, prije svega iz 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća. To je moj mali doprinos očuvanju glazbe za koju smatram da je zaslužila zaživjeti i među mlađim generacijama.

Imate li želju raditi u Informativnom programu, jednoga dana voditi Dnevnik?

U Informativnom programu sam i počela karijeru. Moja prva voditeljska pozicija bila je u vijestima OTV-a, odnosno u emisiji “Serbus Zagreb”. Mislila sam da je to put kojim želim koračati, ali vrlo brzo sam shvatila da najbolje od sebe mogu dati radeći u mozaičnom programu.

Pretpostavljam, budući da ste mama dvojici mališana, da se doma najviše vrte crtići. Koji su sada totalni hit?

Sve što kolegica Rahela Štefanović izabere za Juhuhu! Posebno sam oduševljena svime što iziđe iz produkcije Recircle. Riječ je o kreativnom domaćem timu koji kroz kratke crtane forme uči djecu pravim vrijednostima, njihovi su sadržaji iznimno poučni i pozitivni, uz pamtljive pjesmice i rime koje niti meni ne izlaze iz glave.

Bez obzira na to što gledam, pomno promatram voditelja, htjela-ne htjela analiziram njegov rad, detektiram stvari koje mi se sviđaju i vjerojatno ih na neki način podsvjesno uklapam u svoj način rada

A kad dođe daljinski u Vaše ruke, što najčešće gledate?

Ne znam kada sam zadnji put sjela pred televizor i nešto ciljano pogledala, vjerojatno prije nego što sam rodila Leona. Inače obožavam trilere i kriminalističke mini serije, a trenutačno se veselim pogledati nove epizode Nasljeđa i Milijardi na HBO-u. Nadam se da će se ukazati neki slobodan trenutak za to.

Ima li netko čije voditeljske trenutke na ekranu niste propuštali i čije ste rečenice upijali?

Ne. Bez obzira na to što gledam, pomno promatram voditelja, htjela-ne htjela analiziram njegov rad, detektiram stvari koje mi se sviđaju i vjerojatno ih na neki način podsvjesno uklapam u svoj način rada. Mislim da je velik broj voditelja od kojih mogu nešto naučiti, iako nikoga ne bih voljela kopirati.

Na španjolskom čak ni svađa ne zvuči loše

Završili ste španjolski i engleski. Zašto baš ti jezici? Razmišljate li na njima, na nekom od njih sanjate?

To su jezici prema kojima već dugi niz godina osjećam strast. Upisala sam ih iz ljubavi, ne kalkulirajući hoću li ostvariti uspješnu karijeru baveći se upravo njima. Nikada nisam požalila što sam godine studiranja posvetila engleskom i španjolskom, mislim da su me obogatili iako i dalje razmišljam isključivo na hrvatskom!

Ima li neka situacija u kojoj je španjolski bolji, konkretniji, kvalitetniji u izričaju od “univerzalnog” engleskog? Je li se možda “sočnije” posvađati na španjolskom ili ljepše izjaviti ljubav?

Za mene je španjolski najzvučniji jezik s kojim sam se do sada susrela. Na njemu sve nekako zvuči ljepše i privlačnije, čak ni svađa ne zvuči loše! Posebno ga obožavam u glazbi, pun je topline.

HRT ima novo vodstvo. Imate li Vi nekih profesionalnih želja za blisku budućnost?

Budući da se moja karijera razvijala putem koji nisam mogla predvidjeti, naučila sam ne razmišljati puno unaprijed kada je riječ o poslovnim potezima. Puštam da se stvari razvijaju same od sebe, a za svaku ponuđenu priliku odvažem je li to ono što je za mene u danom trenutku najbolje. Veselim se svakom novom izazovu i gledam ga kao priliku za rast i razvoj.

Fotografije: Katarina Banić

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime