Srijeda, 3 srpnja, 2024

Murina – film Antonete Alamat Kusijanović osvojio Zlatnu kameru u Cannesu!

Ako cijeloj ovoj priči pridodamo da je Antoneta Alamat Kusijanović u petak postala majka, onda je ovo jedna od najljepših priča po kojoj će ona, ali i mi pamtiti 2021. godinu. Ovo je zaista jedno posebno filmsko poglavlje kojemu možemo svjedočiti. Zato znate što vam je činiti kada film dođe u redovitu kino distribuciju

Jučerašnji dan biti će zapamćen kao jedan od najbitnijih datuma u novijoj povijesti hrvatskog filma.



Na dan kada se otvara 68. Pulski filmski festival i na dan kada se zatvara 73. izdanje možda najvećeg i najvažnijeg filmskog festivala u svijetu, naravno onog u Cannesu – Antoneta Alamat Kusijanović nagrađena je Zlatnom kamerom, Camera d’Or, nagradom koju Canneski festival dodjeljuje za najbolji debitantski film, za svoj dugometražni prvijenac „Murina“. Sa tim istim filmskim djelom, otvoren je sinoć, i ovogodišnji Pulski film festival. 

Priča o nemirnoj tinejdžerici koja živi s nasilnim ocem

Smještena na stjenovitom otoku u Hrvatskoj, “Murina” prezentira priču o Juliji (Gracija Filipović), nemirnoj tinejdžerici koja živi s nasilnim ocem Antom (Leon Lučev) i pomirljivom majkom Nelom (Danica Ćurčić). Za Juliju se pojavljuje novi horizont kada Javier (Cliff Curtis), bogati bivši poslodavac i prijatelj njezina oca, dolazi posjetiti obitelj pod izlikom da kupuje zemlju od Ante i na njoj želi sagraditi hotelski resort. U tom okruženju Javier se Juliji čini sve ono što njezin otac nije: bezbrižan, otvorenog uma, ohrabrujući njezine želje da napusti svoj limitirani život.

Kusijanović i njezin ko-scenarist Frank Graziano time kreiraju početnu situaciju, lažnog raja koji počinje nestajati pred glavnim likovima. Antina frustracija i nezadovoljstvo rastu sa svakim novim trenutkom boravaka njegovog poslovnog prijatelja. Julijina majka, Lena, također počinje razvijati davno sakrivene sumnje i emocije prema dva muškarca koji su ponovno u njenom životu. Javier, koji je postao potreban katalizator međusobnih odnosa i emocija, također, nije ravnodušan prema povijesti koju dijeli s ostalim likovima. Kao posljedica, četiri lika u međusobnoj interakciji kreiraju situacije u kojima se jasno kristaliziraju istine koju je svatko od njih duboko skrivao. 

More – jedini saveznik i voditelj iz nesnosne sadašnjosti

Kako bi pomogla Juliji u snalaženju oko novonastale situacije i odnosa koji je sputavaju, Kusijanović u moru pronalazi snažno narativno uporište. Autorica pučini i plavetnilu daje snagu koja Juliji, koja praktički cijeli film ne izlazi iz svojih kupaćih kostima, bude jedini saveznik i voditelj iz nesnosne sadašnjosti. More je Juliji sve ono što ljudi koju ju okružuju nisu. 

Lučev je sjajan kao nervozan „pater familias“, čiji lik zbog nelagode koju stvara, ponekad i ide u karikature i ekstreme, no to je upravo efekt koji vjerno oslikava mediteransko obiteljsko nasljeđe. Iskusna danska glumica Danica Ćurčić, odlična je u ulozi žene i majke koja je žrtvovala svoje emocije i želje, za dobrobit Julije i „mira u kući“. Cliff Curtis je uvjerljiv u svojoj suptilnoj i preciznoj interpretaciji Javiera, stranca koji dolaskom na otok naglo pokreće radnju. Curtis je između ostalog jedan od najpopularnijih novozelandskih glumaca kojeg dobro pamtimo iz njegovih manjih uloga, ali i zvijezda nadolazeća četiri nastavka ‘Avatara’ Jamesa Camerona. 

Gracija Filipović – ‘najodrasliji’ lik ove osjetljive i komplicirane priče

Posebne pohvale idu mladoj Graciji Filipović u ulozi tinejdžerke Julije. Filipović je već surađivala sa redateljicom na njenom kratkom nagrađivanom filmu „U plavetnilu“. Julija je centralni lik cijelog filma, osoba sa kojom film započinje i završava. Kroz odraze lica Gracija Filipović gledatelj zapravo percipira i veći dio filma. Često nepokretna, ali i posve ekspresivna, njezina svaka grimasa odaje koliko je njen lik, iako najmlađi, u cijeloj ovoj osjetljivoj i kompliciranoj priči zapravo i najodrasliji. 

Svaki od ključnih likova je precizno popraćen kamerom slavne Helene Louvrat, čiji je objektiv stalno usmjeren u lica glavnih protagonista. Upravo kroz taj okvir, njihove emocije dolaze posebno do izražaja. Louvratin početni dugi kadar ispod površine mora, koji gleda prema nebu, kao i posljednji snimak iz neba koji gleda prema površini, zaokružuju film kao ozbiljnu cjelinu. 

Murina – izvrstan film iza kojeg je stao i slavni Martin Scorsese

„Murina“ je uistinu odličan film; film koji je jasno pripremljen i realiziran, čije emocije i konflikti balansirano rastu kroz svaku slijedeću minutu i vrlo uvjerljivo i sigurno priča jednu na prvi pogled tipičnu, a zapravo složenu međuljudsku priču. U produkciji hrvatske kuće Antitalent te američke RT Features, i koprodukciji Spritus Movensa te slovenskih SPOK Production i Staragara kompanija, film su financirali HAVC, HRT, Slovenski filmski savez te RTV Slovenija. Posebno ime koje krasi ovaj film je i ono Martina Scorsesea, kojeg je Antoneta Alamat Kusijanović upoznala nakon uspjeha kratkog filma „U plavetnilu“ i koje je bez puno oklijevanja stao iza „Murine“.

Ako cijeloj ovoj priči pridodamo da je Antoneta Alamat Kusijanović u petak postala majka, onda je ovo jedna od najljepših priča po kojoj će ona, ali i mi pamtiti 2021. godinu. Ovo je zaista jedno posebno filmsko poglavlje kojemu možemo svjedočiti. Zato znate što vam je činiti kada film dođe u redovitu kino distribuciju.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime