Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Održana svečana premijera dokumentarnog HRT-ovog filma

Dokumentarni film 'Auto za Afriku' donosi priču o afričkoj svakodnevici humanitarke Josipe Galić koja godinama umjesto na godišnji odmor, odlazi u Benin hrvatskim misionarkama

U kinu Kaptol Boutique Cinema sinoć je pred prepunim gledalištem održana svečana premijera dokumentarnog filma “Auto za Afriku” scenaristice i autorice Maje Fišter u produkciji Hrvatske radiotelevizije. Svečanoj premijeri nazočili su brojni uzvanici i gosti nagradivši film ogromnim pljeskom kojeg je publika primila vrlo emotivno uz suze i smijeh.Dokumentarni film “Auto za Afriku” donosi priču o afričkoj svakodnevici humanitarke Josipe Galić koja godinama umjesto na godišnji odmor, odlazi u Benin hrvatskim misionarkama koje u toj siromašnoj afričkoj zemlji vode brigu o dva sirotišta i školuju dvjestotinjak djece zahvaljujući donacijama iz Hrvatske. „Auto za Afriku” priča je o ženama koje su svoj život, svaka na svoj način, posvetile pomaganju drugima. One su različite, imaju različite motive, ali se njihovi životi isprepliću u Africi, gdje Josipa volontira, a misionarke žive i rade.

Ljubav prema pomaganju

Josipa se početkom srpnja uputila po deveti put u Benin, a na tom putu pratila ju je ekipa Hrvatske radiotelevizije na čelu sa scenaristicom i redateljicom Majom Fišter.

“Kad me nešto dotakne onda poželim to podijeliti s drugima, tako je bilo i s ovom Josipinom pričom. Nadam se da će i gledateljima ovo biti jednako intrigantno kao što je bilo i nama koji smo u Beninu proveli dvadeset i jedan dan. Također, vjerujem da je film prilika za upoznavanje jedne drukčije kulture i medij uz kojeg ćemo lakše razumjeti i prihvatiti činjenicu da su svi ljudi na svijetu isti čak i kad žive u drukčijim okolnostima ili drukčije izgledaju. Ovo je za sve nas u ekipi bio poseban put i vjerujem da smo to uspjeli prenijeti i na film.”

„Što me iznova vraća u Afriku? Rekla bih ljubav prema pomaganju, prema životu, prema tim ljudima tamo koji rade herojski”, izjavila je glavna protagonistica filma Josipa Galić.

Scenarij i režiju potpisuje Maja Fišter, montažu Hrvoje Mršić i Igor Knežević, direktor fotografije je Viktor Nenadić, a producentica je Sanja Knez. Nakon svečane premijere, ovaj po mnogočemu poseban film seli na male ekrane, gdje ga gledatelji HRT-a mogu vidjeti na Prvom programu HRT-a (HRT-HTV1) u dva dijela, prvi je na rasporedu 11. prosinca, dok je drugi dio na rasporedu 18. prosinca 2023.

Fotografije za HRT potpisuje Renato Branđolica.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime