Nedjelja, 31 ožujka, 2024

Oscari 2023.: Sve što do sada znamo o najvećoj noći u Hollywoodu

Prije nego što je kući odnio nagradu za najboljeg glumca, Will Smith je bio uključen u viralni trenutak koji će se pamtiti desetljećima koja dolaze. Dakle, što će donijeti ceremonija 2023.? Evo svega što znamo do sada

Dodjela Oscara 2022. bila je u najmanju ruku povijesna: CODA je postao prvi film koji je objavio servis za streaming, a koji je osvojio nagradu za najbolju sliku; njegova razularena zvijezda Troy Kotsur postao je prvi gluhi čovjek koji je dobio Oscara za glumu; Ariana DeBose iz “West Side Story” postala je prva otvoreno queer nebijela žena koja je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu. I, prije nego što je kući odnio nagradu za najboljeg glumca, Will Smith je bio uključen u viralni trenutak koji će se pamtiti desetljećima koja dolaze. Dakle, što će donijeti ceremonija 2023.? Evo svega što znamo do sada.



Kada će se održati dodjela Oscara 2023?

95. dodjela Oscara trebala bi se održati 12. ožujka 2023.

Gdje će se održati dodjela Oscara 2023.?

Godine 2021., kao rezultat pandemije, ceremonija je održana na kolodvoru Union u središtu Los Angelesa kako bi se omogućilo mjesto za sjedište na fizičkoj udaljenosti. Zatim se prošle godine vratio u svoj dom od 2002.: Dolby Theatre u Hollywood & Highland Centeru. Događaj 2023. održat će se u istom prostoru, iako je mjesto u međuvremenu preimenovano u Ovation Hollywood.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Academy (@theacademy)

Tko će biti domaćin dodjele Oscara 2023.?

Nakon tri godine ceremonija bez voditelja, Amy Schumer, Regina Hall i Wanda Sykes podijelile su voditeljske dužnosti za dodjelu Oscara 2022.. Ovaj put, štafeta će biti vraćena Jimmyju Kimmelu, koji je nadgledao postupke 2017. i 2018. Tijekom njegovog prvog gostovanja Warren Beatty i Faye Dunaway greškom su proglasili La La Land pobjednikom za najbolji film, prije nego što je kipić s pravom uručen producentima Moonlighta. Komičar i voditelj talk showa sigurno će nastojati spriječiti slične zabune u budućnosti. “Biti pozvan biti domaćin dodjele Oscara po treći put ili je velika čast ili zamka,” našalio se Kimmel, u izjavi popraćenoj objavi 7. studenog 2022. “U svakom slučaju, zahvalan sam Akademiji što je to od mene tražila brzo nakon što su svi dobri rekli ne.”

Tko će nastupiti na dodjeli Oscara 2023.?

Postava izvođača za Oscara za 2022. uključivala je nominirane Beyoncé i Billie Eilish za najbolju originalnu pjesmu, ali 2023. mogla bi biti još “zvjezdanija”. Tko je trenutno u borbi? Rihanna za “Lift Me Up” iz Black Panther: Wakanda Forever; Lady Gaga za “Hold My Hand” iz Top Gun: Maverick; Taylor Swift za “Carolina” iz Where the Crawdads Sing; “My Mind and Me” Selene Gomez iz njenog istoimenog dokumentarca; Harry Styles “With You All the Time” iz Don’t Worry Darling; i prošlogodišnja pobjednica, Eilish, još jednom za “Nobody Like U” iz Turning Red. Neka bitka počne.

Kako će izgledati dodjela Oscara 2023.?

Zasad se malo zna o formatu ceremonije ili redoslijedu. Međutim, zahvaljujući izvješću u Varietyju od 29. studenog, barem znamo da će, za razliku od 2022., sve 23 kategorije biti uključene u televizijski prijenos uživo 2023. (Prošli put, osam kategorija — montaža, produkcijski dizajn, šminka i frizura, originalna glazba, zvuk, kratki igrani film uživo, kratki dokumentarni film i kratki animirani — predstavljeno je izvan etera, s istaknutim točkama koje su zatim montirane u emisiju, potičući bijes iz cijele industrije.) 

Kada će biti objavljene nominacije za Oscara 2023?

Nominacije za Oscara 2023. bit će objavljene 24. siječnja.

Tko će osvojiti Oscara 2023.?

Kako je sezona dodjela nagrada u tijeku, glavni kandidati za najbolji film kreću se od onih kojih vole gledatelji (Stevena Spielberga The Fabelmans, Josepha Kosinskog Top Gun: Maverick, Daniela Kwana i Daniela Scheinerta Everything Everywhere All at Once) do mračnijih, trnovitijih filmova (Martina McDonagha The Banshees of Inisherin, Tár Todda Fielda, Žene govore Sarah Polley). Spielberg, McDonagh, Field i Polley također su u razgovoru za najboljeg redatelja, dok se Cate Blanchett, Michelle Yeoh, Michelle Williams i Danielle Deadwyler čini spremnima dominirati utrkom za najbolju glumicu, za Tár, Everything Everywhere All at Once, The Fabelmans , odnosno Till.

U kategoriji najboljeg glumca, Brendan Fraser i Colin Farrell vuče naprijed (za The Whale i The Banshees of Inisherin), kao i Jessie Buckley iz Women Talking za najbolju sporednu glumicu, i Everything Everywhere All at Once Ke Huy Quan za najboljeg sporednog glumca.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime