Petak, 22 ožujka, 2024

Otkrivamo: 10 iznenađujućih stvari koje možda niste znali o filmu Kum

Čak i ako ste zagriženi fan ovog kultnog filma i njegovih glumaca nismo sigurni znate li ove intrigantne činjenice o najpopularnijem filmu na svijetu

Vjerojatno nema onoga tko nije pogledao trilogiju Kum. Priča prati obitelj Corleone pod patrijarhom Vitom Corleoneom (Brando), usredotočujući se na transformaciju njegovog najmlađeg sina, Michaela Corleonea (Pacino), iz nevoljkog obiteljskog autsajdera u nemilosrdnog mafijaškog šefa.



Čak i ako ste zagriženi fan ovog kultnog filma i njegovih glumaca nismo sigurni znate li ove intrigantne činjenice o najpopularnijem filmu na svijetu.

1/ Al Pacino nije bio prvi izbor za ulogu Michaela Corleonea, a rekao je da je tijekom snimanja gotovo dobio otkaz

Izvršni direktori željeli su za tu ulogu glumca u probijanju, poput Roberta Redforda, prema Washington Postu. Ali Coppola je vidio Pacina na Broadwayu i znao je da je pronašao Michaela Corleonea. Studio se nevoljko složio, ali stvari nisu išle glatko. Očito su rukovoditelji studija mislili da Pacino loše glumi i opisali su njegov nastup kao “anemičan”, a tijekom snimanja su ga čak tri puta pokušali otpustiti.

2/ Studio također nije želio da  Marlon Brando glumi Don Vita Corleonea, ali tada su vidjeli njegov legendarni test na ekranu gdje je trpao usta Kleenexom

Studio je smatrao da bi Marlon Brando bio problem na setu jer su ga smatrali “otrovnim”, navodi The Hollywood Reporter. No, Coppola je podržao glumca odlaskom u njegovu kuću i pomažući mu u stvaranju trake za audiciju. Coppola je u intervjuu za THR rekao da se sjeća kako je Brando punio usta Kleenexom i sprejao lak za cipele u kosu kako bi se transformirao u Don Vita Corleonea. Jednom kada je studio vidio traku, dobio je ulogu. Brando je osvojio Oscara za tu ulogu.

3/ Brando nije zapamtio nijednu rečenicu tijekom snimanja filma. Umjesto toga, oslanjao se na kartice 

Brando je u filmskoj industriji bio poznat po tome što je umjesto memoriranja svojih rečenica koristio kartice sa znakovima, a to vrijedi i za njegovu ulogu u “Kumu”. Glumac je rekao da mu je tehnika pomogla da bude spontaniji, umjesto da mora razmišljati o svakoj liniji, izvijestio je Time. Ponekad bi se kartice-trake lijepile na lampe ili čak na druge glumce u sceni kako bi ih sakrile od kamere.

4/ Mačka u Brandovu krilu bila je lutalica i nije trebala biti u filmu. Zapravo, mačkino je predenje gotovo uništilo scenu

“Mačka u Marlonovim rukama nije bila planirana”, rekao je Coppola, a prenosi Time. “Vidio sam mačku kako trči po studiju, uzeo je i stavio u ruke bez riječi.” Kad su Coppola i tim preslušali scenu, jedva su čuli Brandov dijalog jer je mačka tako glasno mrmljala.

5/ Talia Shire, koja je glumila Connie, bila je Coppolina sestra i imala je vrlo malo glumačkog iskustva. Čak je u jednom trenutku i srušila kameru

Coppola nije želio da njegova sestra Shire igra ulogu Connie jer je zamišljao taj lik “više slobodnim”, koji nikada ne bi koristio za opisivanje svoje sestre”, napisao je Vanity Fair. Uz to, nije imala puno glumačkog iskustva. “U jednoj od mojih prvih scena stala sam pred kameru i srušila je”, ispirčala je Shire na Filmskom festivalu Tribeca 2017. Marlon Brando joj je tada rekao kako je ‘sve u redu. A da je Shire bila dobar izbor stigla je i potvrda u vidu nominacije za najbolju sporednu glumicu.

6/ “Ostavite pištolj, uzmite cannoli” jedna je od najpoznatijih rečenica iz filma, ali je improvizirana

Na temelju originalnog scenarija, Richard S. Castellano, koji je glumio Clemenzu, trebao je reći samo “Ostavite pištolj”, nakon što je ubio Paulieja, ali Castellanova supruga, glumica Ardell Sheridan, predložila mu je da doda: “Uzmi cannoli.” Odnosilo se na raniju scenu u kojoj je od njegova lika zatraženo da uzme desert. Kad je Castellano dodao redak, Coppola ga je odlučio ostaviti u filmu, a postao je jedan od najpoznatijih redaka iz filma.

7/ Coppola je imao običaj ostavljati glumačke pogreške jer je smatrao da su iskrene

Coppola je poznat po promjeni scenarija i dodavanju novih redaka tijekom snimanja. Ponekad je zadržavao i scene u kojima su glumci griješili. Primjerice, Lenny Montana, koji glumi Lucu Brasija, bio je toliko nervozan tijekom njegove scene s Brandom da je pobrkao svoje redove. Coppoli se svidjela njegova nervoza i zadržao je tu scenu u filmu.

8/ Nakon snimanja scene vjenčanja, Pacino i Diane Keaton napili su se zajedno jer se glumac bojao da će film biti propast

Na ponovnom okupljanju na filmskom festivalu Tribeca, Pacino je priznao kako su se on i Keaton – koja je glumila njegovu djevojku na ekranu (ali je to i postala u svarnom životu) – “jako napili”. Bili su povezani s činjenicom da su oboje i ranije radili scenske produkcije, ali Pacino je također govorio o tome koliko se brinuo da će film propasti.
“Počeli smo piti i samo smo razgovarali o tome ‘Kuda idemo odavde? Gotovi smo. To je najgori film koji je ikad snimljen”, izjavio je Pacino.

9/ Direktori studija smatrali su kako je film loše osvijetljen

“Kum” je mračan – doslovno – zahvaljujući snimatelju Gordonu Willisu, koji je postao poznat kao “Princ tame”. Namjerno je prigušeno osvjetljavao svaku scenu kako bi odražavao sjenovite i mračne događaje koji se događaju u scenariju. Rukovoditelji tvrtke Paramount smatrali su da je Willis otišao predaleko i da je film slabo osvijetljen. Coppola i Willis morali su ih uvjeriti u suprotno.

10/ Tučnjava Sonnyja Corleonea i Carla Rizzija je doista stvarna

Ako ljude pitate o tučnjavi između Sonnyja Corleonea i njegovog šogora Carla Rizzija, općenito ćete dobiti jednu od dvije reakcije. Ljudi će se ili naježiti zbog brutalnosti ili će ukazati na zablude, kao kad James Caan zamahne nogom koja padne na oko metar od lica Giannija Russa (Carla). Ali borba je bila puno bliža stvarnosti nego što kritičari misle. Kad je Caan Russoa bacio preko ograde, a zatim ga pretukao kantom za smeće, navodno je slomio dva Russova rebra i lakat. Bilo je glasina da se Caan i Russo nisu dobro slagali, što je možda pridonijelo brutalnosti tučnjave.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime