Subota, 23 ožujka, 2024

Rosamund Pike: Loš američki pravni sustav ‘donio’ mi je Zlatni globus

Film prati Marlu Grayson, zakonski postavljenu skrbnicu za starije osobe. Ona na prevaru koristi njihovu imovinu radi vlastite dobiti. 'I Care a Lot' upakiran je u mračni humor, ali iza njega, nažalost, stoji mračna i ružna istina

Kada je Rosamund Pike dobila Zlatni globus za ulogu u filmu ‘I Care a Lot’, u slavljeničkom je govoru naglasila: “Možda jednostavno moram zahvaliti lošem američkom pravnom sustavu što je omogućio stvaranje ovakvih priča.”



A pod “ovakvim pričama” misli na film u režiji J Blakesona, a koji prati Marlu Grayson, zakonski postavljenu skrbnicu za starije osobe. Ona na prevaru koristi njihovu imovinu radi vlastite dobiti. ‘I Care a Lot’ upakiran je u mračni humor, ali iza njega, nažalost, stoji mračna i ružna istina.

Filmske paralele sa stvarnim zločinima

“Koncept filma započeo je kad sam vidio vijesti o grabežljivim skrbnicima koji koriste loš zakonski sustav i iskorištavaju svoje štićenike”, objasnio je Blakeson te dodao: “I bio sam užasnut. Čitajući puno vijesti na ovu temu zgrozio sam se strašnim stvarima koje su mnogi radili – posebno stoga jer je većina njihovih radnji opravdana rupom u zakonu.”
Blakesonovo istraživanje dovelo ga je do otkrivanja strašnih ambicija i ljudi koji su postali ‘obična roba’.

 

Marlin lik i točna priča u filmu ‘I Care a Lot+ izmišljeni su, no čini se da postoje paralele sa stvarnim zločinima, poput stvarne zakonske skrbnice po imenu April Parks, poznate kao “najpoznatiji primjer skrbnika koji je zloupotrijebio položaj”. Parks, koja je godinama financijski plijenila starije štićenike, u siječnju 2019. osuđena je na 16 do 40 godina zatvora.
“April Parks grabežljivica je najgore vrste”, rekla je jedna od njezinih žrtava u vrijeme presude. Iako je Parks sada u zatvoru, šteta koju je učinila ostaje nenadoknađena, štoviše mnogi od njezinih štičenika ostali su u staračkim domovima ili su teški bolesnici i žive u ustanovama za njegu bolesnika.

U SAD-u skrbnici kontroliraju imovinu vrijednu čak 50 milijardi dolara

Otprilike 1 od 10 Amerikanaca starijih od 60 godina doživljava neku vrstu zlostavljanja, a samo 1 od 14 slučajeva ih prijavljuje, stoji u izvješću američkog Nacionalnog vijeća za starenje. Tijekom 2018. u Senatu je pozvano na reformu sustava skrbništva nakon što su se otkrili slučajevi zlostavljanja i iskorištavanja sustava.

“Procjenjuje se kako je 1,3 milijuna odraslih Amerikanaca pod skrbništvom – bilo članova obitelji ili profesionalaca – a oni kontroliraju oko 50 milijardi dolara njihove imovine”, rekla je senatorica Susan Collins te dodala: “Skrbništvo je pravni odnos koji je stvorio sud kako bi zaštitito  osobe smanjenih ili izgubljenih sposobnosti. No, otkrili smo kako se u mnogim slučajevima sustav zlorabi, a najugroženijim Amerikancima prijeti rizik od eksploatacije.”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime