Nedjelja, 8 rujna, 2024

Sami ste u mjesecu ljubavi? Uživajte u ovih 7 anti-Valentinovo filmova

Uoči 14. veljače donosimo sedam filmova zbog kojih ćete se osjećati zahvalno što ste sami na najromantičniji (i potencijalno najmučni) dan u godini

Prezasićenost rom-comovima koji će stići u kina i na streaming platforme tijekom sljedećih nekoliko tjedana može značiti samo jedno: Valentinovo je pred vratima. Ali, ako vas pomisao na slatke i romantične filmove, gdje sve uvijek završi dobro, ispunjava užasom, ne brinite. Uoči 14. veljače, donosimo sedam filmova zbog kojih ćete se osjećati zahvalno što ste sami na najromantičniji (i potencijalno najmučni) dan u godini.



1/ Heathers 

Prepun cinizma i zajedljive duhovitosti, neodoljivi kultni klasik Michaela Lehmanna je idealan anti-Valentinovo film. Usredotočuje se na buntovnu tinejdžericu po imenu Veronica Sawyer koja se zaljubljuje u zagonetnog kolegu iz razreda. Kad se ispostavi da je on sklon masovnim ubojstvima, ona shvaća da joj je bolje bez njega i smišlja plan kako bi spasila stvar. 

2/ Vječni sjaj nepobjedivog uma 

Jedini način da prebolite prekid? Ciljana amnezija zahvaljujući medicinskoj korporaciji Lacuna Inc – ili barem tako misli Joel (Jim Carrey) u znanstveno-fantastičnom hitu Michela Gondryja o povrijeđenom egu i slomljenom srcu. Žena koju toliko očajnički želi zaboraviti je Clementine (Kate Winslet), koja je već prošla proceduru da ga izbriše iz svojih misli. 

3/ Tužna veza

Michelle Williams i Ryan Gosling savršen su mladi par, do trenutka kad se sve ne krene raspadati. Gosling je Dean, slikar kuća nastanjen u Pennsylvaniji. Williams je njegova supruga Cindy, medicinska sestra koja pokušava spojiti kraj s krajem. Gosling i Williams u ovom se filmu prisjećaju romantičnih početaka veze prije šest godina, ali se suočavaju i s boli koja nastaje kad ljubav izblijedi, a obećanja ostanu neispunjena.

4/ Frances Ha

Snimljena u blistavoj crno-bijeloj boji i punjena referencama iz francuskog novog vala, Frances Ha ima sva obilježja sveobuhvatne romanse – ali u rukama redatelja Noaha Baumbacha, to je oda ženskom prijateljstvu. Greta Gerwig glumi plesačicu koja se našla u životnoj krizi kada se njezin najbolji prijatelj iseli iz njihova stana. Prazninu ispunjava obiteljskim posjetima i nesretnim solo putovanjem u Pariz, ali njihov ponovni susret dirljiviji je od bilo koje izjave ljubavi.

5/ Booksmart 

Ovo je srednjoškolska komedija Olivije Wilde koja se svidjela publici. Beanie Feldstein i Kaitlyn Dever su Molly i Amy, knjiški moljci koji žele maksimalno iskoristiti svoju posljednju noć prije diplome. Zabavljaju se na jahti, gledaju pornografiju u stražnjem dijelu Lyfta, imaju katastrofalne susrete sa svojim simpatijama i prisustvuju večeri s misterijom ubojstva. Ovo je film uz koji ćete se prisjetiti svih iskrenih emocija koje ste i sami osjećali prije rastanka s nekim. 

6/ Male žene

Filmska adaptacija knjige o ženama i trgovini u 19. stoljeću počinje tako što Jo (Saoirse Ronan) prodaje svoje kratke priče u New Yorku. Kod kuće, njezina sestra Meg (Emma Watson) muči se s financijama, dok Amy (Florence Pugh) razmišlja o ekonomskim prednostima braka. Radnja se kreće između sadašnjosti i njihove prošlosti, ali fokus ostaje na Joinoj trajnoj ljubavi prema knjigama i romanu koji na kraju rađa.

7/ The Souvenir: Part II

U prvom dijelu dvodijelne sage o punoljetnosti Joanne Hogg upoznajemo željnu filmašicu Julie – neodlučnu, osjetljivu mladu studenticu koju je do savršenstva igrala Honor Swinton Byrne – koja je zaljubljena u problematičnog starijeg muškarca. U ovom zanosnom nastavku, vidimo kako je pronašla svoj put, brusila svoje redateljske vještine i pokušavala svoju bol pretvoriti u umjetnost. Najdirljivije? Trenutak pred kraj kada je okružena prijateljima na rođendanskoj zabavi, doduše slobodna i izgleda zadovoljnije nego ikada prije.

Naslovna fotografija: Blue Valetine press cover 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime