Petak, 22 ožujka, 2024

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Bigos ili Bigoš, odnosno, lovački gulaš tradicionalno je jelo tipično u poljskoj, litvanskoj, bjeloruskoj i ukrajinskoj kuhinji, a smatra se poljskim i ukrajinskim nacionalnim jelom.



Ne postoji jedinstveni recept za ukusan gulaš od kupusa i mesa, pa tako i recepti variraju od regije do regije i od obitelji do obitelji. Tipični sastojci uključuju nekoliko vrsta mesa, kobasica, kiselog i svježeg kupusa, gljiva, suhog voća i začina. Bigos se obično jede uz pire krumpir ili raženi kruh. Kao i kod mnogih drugih variva, može se držati na hladnom mjestu ili u hladnjaku, a zatim dogrijavati kasnije – okus mu se pojačava kada se ponovo podgrije. 

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba. Klasici su često pravi evergreen. 

BIGOŠ S TELETINOM I GLJIVAMA

Sastojci:

  • 250 grama telećih prsa 
  • 60 grama mesnate slanine s trbuha
  • 500 grama bijeloga kupusa
  • 12 otkoštičenih suhi šljiva
  • 2 žlice ruma
  • sol, papar
  • 1 žlica meda
  • 150 ml suhoga crnoga vina
  • 250 grama pasirane rajčica
  • 500 grama kiseloga kupusa
  • 4 zrna pimenta
  • 4 klinčića
  • navrh noža kima
  • 3 lovorova lista
  • 2 ljutike
  • 200 grama vrganja
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice nasjeckanog mažurana

Priprema:

  1. Meso oplahnite, posušite i narežite na manje komade. Slaninu narežite na kockice. Bijeli kupus oplahnite i narežite na rezance. Šljive namočite u rum. 
  2. Slaninu popržite, dodajte meso pa pirjajte nekoliko minuta. Povremeno promiješajte. Posolite i popaprite. Dodajte kupus te pirjajte dok ne postane proziran. Prebacite u veliki lonac. Dodajte med i crno vino. Umiješajte pasirane rajčice, kiseli kupus i šljive. Rum od namakanja nemojte proliti. Začine stavite u metalnu posudicu za čaj pa nju stavite u varivo. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. 
  3. Ljutiku oljuštite i nasjeckajte. Gljive očistite i usitnite. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja variva na naglo popržite luk i gljive na vrućemu maslacu. Izvadite na kuhinjski papir da upije masnoću. Potom umiješajte u varivo s rumom. Izvadite začine. Pospite mažuranom i poslužite. 

Za kraj, želimo vam dobar tek!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime