Subota, 4 ožujka, 2023

Bigoš s teletinom i gljivama: Varivo koje godi u svako doba godine, a posebice zimi

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba, a posebice nakon blagdana. Klasici su često pravi evergreen

Bigos ili Bigoš, odnosno, lovački gulaš tradicionalno je jelo tipično u poljskoj, litvanskoj, bjeloruskoj i ukrajinskoj kuhinji, a smatra se poljskim i ukrajinskim nacionalnim jelom.



Ne postoji jedinstveni recept za ukusan gulaš od kupusa i mesa, pa tako i recepti variraju od regije do regije i od obitelji do obitelji. Tipični sastojci uključuju nekoliko vrsta mesa, kobasica, kiselog i svježeg kupusa, gljiva, suhog voća i začina. Bigos se obično jede uz pire krumpir ili raženi kruh. Kao i kod mnogih drugih variva, može se držati na hladnom mjestu ili u hladnjaku, a zatim dogrijavati kasnije – okus mu se pojačava kada se ponovo podgrije. 

Donosimo vam recept za čiju pripremu će biti potrebno oko 25 minuta, a obrok je ukusan i prigodan u bilo koje godišnje doba. Klasici su često pravi evergreen. 

BIGOŠ S TELETINOM I GLJIVAMA

Sastojci:

  • 250 grama telećih prsa 
  • 60 grama mesnate slanine s trbuha
  • 500 grama bijeloga kupusa
  • 12 otkoštičenih suhi šljiva
  • 2 žlice ruma
  • sol, papar
  • 1 žlica meda
  • 150 ml suhoga crnoga vina
  • 250 grama pasirane rajčica
  • 500 grama kiseloga kupusa
  • 4 zrna pimenta
  • 4 klinčića
  • navrh noža kima
  • 3 lovorova lista
  • 2 ljutike
  • 200 grama vrganja
  • 2 žlice maslaca
  • 2 žlice nasjeckanog mažurana

Priprema:

  1. Meso oplahnite, posušite i narežite na manje komade. Slaninu narežite na kockice. Bijeli kupus oplahnite i narežite na rezance. Šljive namočite u rum. 
  2. Slaninu popržite, dodajte meso pa pirjajte nekoliko minuta. Povremeno promiješajte. Posolite i popaprite. Dodajte kupus te pirjajte dok ne postane proziran. Prebacite u veliki lonac. Dodajte med i crno vino. Umiješajte pasirane rajčice, kiseli kupus i šljive. Rum od namakanja nemojte proliti. Začine stavite u metalnu posudicu za čaj pa nju stavite u varivo. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta. 
  3. Ljutiku oljuštite i nasjeckajte. Gljive očistite i usitnite. Nekoliko minuta prije kraja kuhanja variva na naglo popržite luk i gljive na vrućemu maslacu. Izvadite na kuhinjski papir da upije masnoću. Potom umiješajte u varivo s rumom. Izvadite začine. Pospite mažuranom i poslužite. 

Za kraj, želimo vam dobar tek!

Pročitajte još...

Mixer slavi i daruje: Učinite svaki dan dobro djelo i osvojite fantastične nagrade!

Smiksajmo zajedno krug dobrih djela i podarimo jedni drugima osmijeh, toplinu i veselje - ono što nam i u najtežim trenucima popravi dan. I dokažimo da duh zajedništva nikad nije bio jači

Božićni budžet: Kako što racionalnije upravljati troškovima za blagdane?

Prije planiranja svih aktivnosti vezanih uz obilježavanje Božić kao što su kupnja darova, odjeće, namirnica za blagdanski stol i sl. nužno je utvrditi božićni budget, odnosno svotu novca s kojom raspolažemo i koju možemo potrošiti, a da ne otplaćujemo cijelu slijedeću godinu dugove

Odabrali gurmani: Hrvatska na 4. mjestu najboljih nerazvikanih svjetskih kuhinja

Prema izboru 250 chefova i foodieja napravljen je popis deset država koje treba staviti na svoje gastro ture. Hrvatska se nalazi na četvrtom mjestu - odmah iza Filipina, Vijetnama i Meksika. 

‘Bez kajanja’ – novi akcijski triler godine za gledanje bez kajanja 

'Bez kajanja' ne može sasvim održati svoj ambiciozni zamah do svog zaključka, što na kraju daje blagi dojam predvidljivog i razočaravajućeg. Međutim, to je prije svega zato što je prvih 80 minuta filma toliko napeto da ćemo ga zasigurno pamtiti kao jedan od najboljih akcijskih filmova godine

Povezano

Srijeda je mali petak: Gdje otići na večeru s prijateljima?

Kako bismo si ponovno omogućili potpuno opuštanje tijekom tjedna, odlučili smo izaći svake srijede na večeru ili u polu izlazak. Napravili smo popis mjesta gdje ćete se, uz ukusnu hranu, sigurno zabaviti sa prijateljima. Opustite se, život je kratak! 

Isprobali smo kavu i hit desert o kojem bruji cijeli Zagreb

Zbog toga što o lokaciji ovih dana bruji cijeli grad, prema destinaciji smo se uputili u popodnevnim satima, točno u vrijeme kada se većina Zagrepčana zaželi druge doze kofeina – i to namjerno, da vidimo kakvi su pod pritiskom!

Omiljena zagrebačka craft pekarnica otvorena je na Britanskom trgu

Pored mirisa kruha i focaccie, Britanskim trgom će se od sada širiti i miris kroasana, cruffina, glasovitih pizza, za koju je Bread Club tim nedavno dobio srebrnu medalju na Svjetskoj olimpijadi pekarstva i još mnoštva proizvoda koji postanu hit na društvenim mrežama.

Najzdraviji izbor za doručak: Napravite sami domaću granolu!

Jeste li znali da kupovne musli mogu sadržavati puno skrivenih šećera? Domaće granole, pak, puno su zdraviji izbor, a i rok trajanja im je znatno dulji

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime