Petak, 6 rujna, 2024

Šest zanimljivosti o šest kraljica koje su promijenile svijet

Iako se dugi niz godina vjerovalo da su žene bile samo sporedni likovi u svijetu obilježenom muškom dominacijom, nekih kraljica kroz povijest su stekle izuzetnu moć. Nova šestodijelna serija ‘Kraljice koje su promijenile svijet’, premijerno emitirana od 12. prosinca u 21 sat na Viasat History, proučava živote šest takvih kraljica. Serija istražuje njihove motivacije, načine […]

Iako se dugi niz godina vjerovalo da su žene bile samo sporedni likovi u svijetu obilježenom muškom dominacijom, nekih kraljica kroz povijest su stekle izuzetnu moć. Nova šestodijelna serija ‘Kraljice koje su promijenile svijet’, premijerno emitirana od 12. prosinca u 21 sat na Viasat History, proučava živote šest takvih kraljica. Serija istražuje njihove motivacije, načine na koje su ojačale svoju vlast te u kojim vremenima su bile na vrhu vlasti. 



1. Elizabeta I., zvana i Kraljica djevica, imala je garderobu s više od 3000 odjevnih predmeta

Tijekom 16. stoljeća, engleska kraljica koja je vladala više od 45 godina trošila je oko 10 000 funti godišnje na odjeću, što je u to vrijeme bila nevjerojatna suma novca. Međutim, prema riječima njezinog rizničara, odjeća Njezinog Veličanstva bila je kraljevska, ali nije bila pretjerano skupa niti razmetljiva.

2. Ana, kraljica Velike Britanije, dala je velik doprinos razvoju ljubavi Engleza prema čaju

Ana, kao posljednja vladarica dinastije Stuart, ostvarila je značajna postignuća tijekom svoje vladavine, uključujući ne samo ujedinjenje Engleske i Škotske, već i ključnu ulogu u popularizaciji kulture ispijanja čaja među Englezima. Njeno nasljeđe u tom pogledu traje i danas.

3. Kraljica Viktorija pisala je 2500 riječi dnevno

Kraljica Viktorija, koja je dominirala tijekom 19. stoljeća s vladavinom dužom od 60 godina, bila je ne samo vladarica, već i nacionalni simbol zahvaljujući svojim strogim moralnim načelima. Sa devetero djece i čak 34 unučadi, svi vjenčani u uglednim plemićkim obiteljima, stekla je nadimak ‘Baka Europe’ još za života.

4. Hatšepsut, egipatska kraljica, nosila je lažnu bradu kako bi bila prihvaćena kao kralj

Hatšepsut, vladarica prije 3500 godina, iznenadila je svoje sugrađane dolaskom na prijestolje u doba kad su tradicionalno vladali muškarci u Egiptu. Nakon smrti svog supruga Tutmozisa II., neko je vrijeme vladala kao regentica prije nego što je preuzela punu vlast i proglasila se kraljem. Da bi se uklopila u ulogu, prilagodila je čak i svoj izgled: nosila je mušku odjeću te čak koristila lažnu bradu.

5. Eleonora od Akvitanije čak je sudjelovala u križarskim ratovima

Eleanora, živjela je u 12. stoljeću kao potomak jednog od najbogatijih plemića u zapadnoj Europi, već je kao mlada djevojka stekla značajno bogatstvo i utjecaj. Ova visokoobrazovana i samostalna žena imala je izuzetan život, bila je kraljica dva puta – jednom u Francuskoj i drugi put u Engleskoj. Njezina strast za sudjelovanjem u povijesnim događajima bila je tolika da je čak pratila svog prvog supruga, Luja VII., u njegovim križarskim pohodima zajedno sa svojim dvorjanima i 300 vitezova.

6. Budika, keltska kraljica, gotovo je porazila rimsku vojsku

Godine 43., Rimljani su izvršili napad na Britaniju, stavljajući keltsko carstvo pod svoju vlast. Unatoč porobljenju njezinog naroda, javnom bičevanju i zlostavljanju njezinih kćeri, buntovna kraljica Budika nije šutjela. Ona se podigla protiv okupatora, okupila vojsku nemilosrdnih keltskih ratnika te izvršila osvetnički napad. Colchester, rimsku prijestolnicu Britanije, napala je, a potom krenula prema Londonu, uzrokujući smrt gotovo 80 000 ljudi.

 

Naslovna fotografija: Unsplash 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime