Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

‘The Beatles: Get Back’ – Peter Jackson vodi nas na snimanje albuma s Beatlesima

Kakva suradnja! Jedan od najočekivanijih glazbenih dokumentaraca rezultat je "spoja" vrhunskog filmskog redatelja i jednog od najpopularnijih sastava svih vremena te donosi direktan uvid u djelić povijesti

Novi dokumentarni film o slavnoj četvorci, pod redateljskom palicom Petera Jacksona, bazira se na 55 sati dosad neobjavljenih video zapisa snimljenih za vrijeme njihovog boravka u studiju.



Snimke su zabilježene prije više od 50 godina, odnosno u periodu od 2. do 31. siječnja 1969. godine ili još preciznije – u vrijeme kada su The Beatles radili na materijalu za Let It Be koji je, iako snimljen prije Bijelog albuma postao njihovo posljednje objavljeno studijsko izdanje. (Abbey Road (Bijeli album) snimljen je i objavljen 1969., dok je Let It Be u prodaju pušten godinu dana kasnije, 1970. godine)

Vratite se (“Get Back”) s Beatlesima u studio

“Dostupno nam je 55 sati do sad neviđenog video materijala i 140 sati audio zapisa što nam jamči da će film biti nezaboravno “svjedočanstvo” i iskustvo o kakvom fanovi The Beatlesa već dugo sanjaju,” izjavio je Jackson u službenom priopćenju za medije dodavši:

“Ovo je poput stroja za putovanje kroz vrijeme koji nas je transportirao nazad u 1969. pa imamo priliku sjediti u studiju i gledati kako četvorica prijatelja zajedno stvaraju sjajnu glazbu.”

The Beatles: Get Back premijerno je trebao biti prikazan ove godine, no termin je, uslijed pandemije koronavirusa, odgođen za 27. kolovoza 2021. godine.

Jackson je sada potvrdio kako se proces finaliziranja bliži kraju te počastio fonove otkrivši “djelić” onoga što nas čeka ovog ljeta. “Nadamo se da će ovo (trailer) razveseliti mnoge fanove. Trenutci sreće prijeko su nam potrebi u ovim vremenima, a nadamo se da ćemo uspjeti upravo to – razvući vam osmjehe na lica,” izjavio je predstavljajući petominutni trailer filma koji će gledatelje “povesti na putovanje kroz vrijeme i dati im uvid u intimne dijelove stvaranja jedne od ključnih prekretnica glazbene povijesti.”

Dani ponosa i slave, ali i – drame

“Nakon što sam pregledao sve snimke koje je Michael Lindsay-Hogg (britanski redatelj koji je surađivao s Beatlesima) zabilježio 18 mjeseci prije nego se bend raspao, shvatio sam da je riječ o nevjerojatnoj povijesnoj riznici” – komentirao je Jackson, nastavivši:

“Naravno da je bilo i drame. Fascinantno je gledati Johna, Paula, Georgea i Ringa kako rade zajedno te kako od samog početka stvaraju pjesme koji su danas klasici. Nije samo fascinantno – zabavno je, smiješno, uzbudljivo i iznenađujuće blisko.”

Uz fanove, filmu se vesele i obitelji popularne četvorke

Za razliku od nedavno objavljenog kontroverznog dokumentarca o Davidu Bowieju, ovaj dokumentarno-filmski projekt redatelja Gospodara prstenova dobio je sva odobrenja i od strane živućih članova grupe The Beatlesa, Paula McCartneyja i Ringo Starra, kao i od Yoko Ono i Olivije Harrison.

Uz dosad neobjavljene materijale, film će sadržavati i improviziranu snimku nastupa na krovu zgrade diskografske kuće (Apple) čiji su dijelovi već korišteni na filmu, nazvanom “Let It Be” i objavljenom nakon razlaza popularne četvorke. Riječ je o legendarnom, ujedno i posljednjem koncertu The Beatlesa i bez sumnje je kako će Peter Jackson tom snimkom sjajno zaokružiti nadolazeću filmsku priču.

1969. – povijesno važna godina za glazbeni svijet

Iste godine kada su nastali arhivski materijali koje je Jackson sumirao u obliku nadolazećeg dokumentarnog filma, The Beatles su snimili i svoja dva (ispostavit će se – posljednja) albuma, ali su te 1969. godine značajno porasli i međusobni sukobi četvorice članova, njihovi glazbeni interesi sve više su se razilazili u različitim smjerovima te su se The Beatles se kao grupa počela raspadati. Dio te “drame” također je uhvaćen na kamerama u vrijeme snimanja da bi, krajem 1969., popularna četvorka šokirala svijet vijestima da su se – razišli. Sva četvorica ipak su nastavili karijere kao samostalni glazbenici. Ove godine Ringo Starr je, u suradnji s brojnim glazbenicima, objavio singl Here’s to the Nights kojim fanovima želi prenijeti poruku ljubavi, mira i prijateljstva, dok je produktivni Paul McCartney 2020. zaključio hvaljenim albumom “McCartney III”.

Naslovna fotografija: službeni isječak iz filmskog trailera, The Beatles / Peter Jackson

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime