Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Skriveni Vanka – na tragu jedne opsesije: Novi dokumentarni film Branka Ivande

Nevjerojatan i zagonetan slučaj u kojem kunsthistoričarka umjetnosti Nena Komarica otkriva hrvatskog slikara Maksimilijana Vanku identificirajući svoj lik i sudbinu s njim

Kakav je osjećaj naći se okružen sitnicama među kojima je jedan umjetnik stvarao? Kakav je osjećaj prepoznati atmosferu ateljea s neke od njegovih slika? Kakav je osjećaj sjetiti se da na jednoj slici, naslikanoj u Pennsylvaniji, zagorski seljak u svome štaglju, ispod jedne daske skriva svoje blago i osjetiti tu istu dasku pod vlastitim nogama? Kako je otkriti  skriveno blago umjetnika koji je naslikao jednu od najljepših fresaka u Americi, u crkvi sv. Nikole i to predati obitelji, dugo nakon njegove smrti? Što Vanka piše svojoj prijateljici u nikad dešifriranim pismima?



Odgovore na ova pitanja donosi film redatelja Branka Ivande, “Skriveni Vanka- na tragu jedne opsesije”. Branko Ivanda uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije; filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i iz života nekih europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku. Autori filma ovim putem pozivaju na suradnju i pomoć u razjašnjavanju tajne ovog slikara čije su freske u crkvi Sv. Nikole u Pittsburghu zaštićeni spomenik američke kulture.

Sinopsis filma

Nevjerojatan i zagonetan slučaj u kojem kunsthistoričarka umjetnosti Nena Komarica otkriva hrvatskog slikara Maksimilijana Vanku identificirajući svoj lik i sudbinu s njim.
Nena nas vodi kroz svoj emigrantski život paralelno nas uvlačeći u otkriće života i djela Vanke. Pri tome se dešava niz zagonetnih etapa za koje teško tvrditi da u tolikom broju mogu biti slučajne.

Vanka Franica Kurbanovic tajnovito pismo

Nena otkriva fizičku sličnost s Vankom, otkriva tajnu najstrože čuvanih Vankinih memorabilija preko njegovih slika, otkriva istovjetnost hrvatske emigrantske sudbine preko fascinantnih fresaka u crkvi sv. Nikole u Pittsburghu. Priča se odvija u nekoliko slojeva : tajanstveni sloj zagonetki, sloj slučajnosti koje ne mogu vise biti slučajne, sloj gubitka identiteta i na kraju sloj otkrivanja jednog zaboravljenog hrvatskog slikarskog velikana.
Nena je samo pogriješila u pretpostavci posljednje tajne. Očekujući nešto veliko i značajno u šifriranim Vankinim pismima, otkriva emotivno ljudsko biće koje čitavog života taji svoju ljubavnu priču.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime