Petak, 22 ožujka, 2024

Sluškinjina priča 4. sezona – provokativna priča kao na auto-pilotu

Crveni plaštevi, koji su bili ključni dio kostimografije i dizajna prijašnjih sezona "Sluškinjina priča", raspršili su se s odlaskom ključnih likova na različite lokacije. A ta boja je bila ključni dio i marketinške i prepoznatljive strane serijala

“Sluškinjina priča” pridružuje se listi serija koji su dugo vremena žarile i palile, a zatim su počele gubiti plamen i krenule tinjati. Rezultat toga je nova, četvrta sezona koja posjeduje atmosferu poput sasvim drugačije serije, one koja djelomično izbjegava zagušljivu klimu Gileada, ali ne možemo se oteti dojmu da ova provokativna serija sada djeluje kao da je na auto-pilotu.



“Sluškinjina priča” je postala prva streaming drama koja je osvojila Emmy u svojoj kategoriji još 2017., kada su se upozorenja autorice romana, Margaret Atwood, o brutalnoj patrijarhalnoj totalitarnoj državi doista osjećala mračno ali i posve moguće. Ti elementi nisu jenjavali, ali serija je u međuvremenu prošla toliko situacija i izmiješala toliko ključnih odnosa da nas danas više ništa ne može iznenaditi. Ali ni prestrašiti ili uzbuditi.

Pojedinačne bravure sjajne glumačke postave

Središnja figura serijala ostaje Elisabeth Moss, koja je osim svog rada na ekranu, režirala i tri epizode ove sezone. No najvažnije, “Sluškinjina priča” svoje vrhunce u ovoj sezoni dobiva prvenstveno iz pojedinačnih bravura sjajne glumačke postave. Bilo da se radi o omraženoj tetki Lydiji (Ann Dowd) kako gunđa, “You mean, mean girl” ili Moss koja režira samu sebe sa svojim sada već poznatim ubojitim pogledom u nekoga koji je uistinu to zaslužio.

Ipak, Juneina nova okolina nakon bijega iz Gileada u korjenu je obrnula situaciju. Odvaja glavnu junakinju od užasa koje je proživjela pod zapovjednikom Waterfordom (Joseph Fiennes) i njegovom suprugom Serenom (Yvonne Strahovski), čiji je međusobni odnos došao na kušnju. June je završila treću sezonu (koja je zaključena, vrijedi napomenuti, prije 20 mjeseci) krijumčareći avion pun djece Gileada u sigurno u kanadsko svetište, što je donijelo gomilu promjena s obje strane granice.

Serija i dalje ide u dobrom smjeru i prema – još jednoj sezoni

Producenti, nasuprot tome, brinu o kontinuiranom uspjehu kod gledatelja, koji je svrstao priču u žarište od kulturnog zeitgeista, pa sve do zagovornika ženskih i reproduktivnih prava. Crveni plaštevi, koji su bili ključni dio kostimografije i dizajna prijašnjih sezona “Sluškinjina priča”, raspršili su se s odlaskom ključnih likova na različite lokacije. A ta boja je bila ključni dio i marketinške i prepoznatljive strane serijala.

Ipak, unatoč zadovoljstvu povezanom s uspjehom glavne junakinje – promatrajući lik kako se ponaša u izmijenjenom krajoliku, noseći emocionalne i mentalne ožiljke, serija odiše atmosferom koja izvlači priču i dalje u dobrom smjeru.

Većina onih koji su se s razlogom divili seriji tijekom prve dvije sezone vjerojatno će biti skloni nastaviti gledanje. Bez obzira na to, moguće je i dalje se diviti visokoj kvaliteti novih epizoda, ali je normalno i ako pomislite da je kraj trebao doći radije prije nego kasnije. Pogotovo jer nas čeka barem još jedna sezona.

“Sluškinjina priča” pogledajte na kanalu HBO i na platformi HBO GO.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime