Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Potraga za Italijom: Stanley Tucci u gastronomskom povratku korjenima

Nova sezona je u nastajanju i donosi nam nove lokacije, nove likove i nova jela. Piemonte, Venecija, Lago di Garda, Campania… Ipak nam je trebao jedan ozbiljan glumac, i to ne bilo kakav, da žanr gastro putopisa unese u nove dimenzije medija.

U najnovijoj CNN-ovoj kulinarskoj putopisnoj seriji, Italija je divna, a njezina hrana je još divnija. No, ne zanemarivo, I Stanley Tucci je predivan.



Nekoliko epizoda CNN-ove serije ‘Stanley Tucci: Potraga za Italijom’ otvara se porukom koja je dijelom isprika i dijelom upozorenje: “Sljedeća epizoda snimljena je prije početka izbijanja Covid-19.” Za svakog gledatelja vezanog za kauč i kućnu karantenu, gotovo sve putopisne emisije portal su za maštanje. Ali ovakva emisija – koja se emitira u ovakvom vremenu – eskapizam je posve nove razine.

Tucci, domaćin ove serije, podijelio je epizode po regijama

Ovdje se nalaze stabla maslina i brda prošarana kravama i plavozeleno more, naravno, ali i prepune piazze, maleni stolići u kafićima i uske uličice. Tucci, domaćin ove serije, podijelio je epizode po regijama. Nesputan, skroman, ljubazno čavrljajući sa mljekarima i pizzaiolima, pijuckajući aperitive na krovovima starih rezidencija, vadeći latice artičoke s tanjura u skučenoj kuhinji restorana. Sve je, uvijek, obojano jakom žutom sunčevom svjetlošću, kao da se cijela nacija sunča u zalasku vječnog kasnog poslijepodneva.

“Stanley Tucci: Traganje za Italijom” je također i edukativan putopis. Svaka epizoda vodi gledatelje u obilazak određene regije i u svakoj Tucci provodi malo vremena sa znanstvenicima, kulturnjacima i aktivistima, raspravljajući o nekim aspektima povijesti ili politike regije ili društvenih sukoba. Ali uglavnom se najviše jede, razgovara o jelu i posjećuje farmere i proizvođače te ugostitelje koji mu pružaju čudesne obroke.
Šeta uskim prometnicama Firence i Napulja poput plesača, istodobno entuzijastičan i suzdržan. Gleda u kolutove sira i čvorove tjestenine kao da se hrana mora zavesti prije nego što pristane na konzumaciju.

Tucci iz “Potrage za Italijom” figura je izvan vremena

Porijeklom iz Italije, Tucci iz “Potrage za Italijom” figura je izvan vremena: naočale s gustim okvirom, bijele hlače, bogati kožni remen, lanena košulja skrojena po mjeri trapeza njegovog savršenog torza, tračak brončane i mišićave podlaktice. Izgovara lucidne šale i upušta se u pregovaranje s trgovcima na mješavini talijanskog i engleskog jezika.
Budimo iskreni, ova Hollywoodska ikona nikad nije bolje izgledala. Njegova lijepa vanjština pokazuje pukotine samo u trenucima hranidbene ekstaze. Duboko dišući otvarajući zreli kolut parmezana u Parmigiano-Reggiani ili puštajući da mu kriška San Danielle pršuta procvjeta na jeziku, on uzdahne i promrmlja. Vjerujte nam, cijela stvar graniči s opscenim. 

Tucci uživa u neočekivanoj kasnoj karijeri kao – seksualni simbol

U šezdesetoj godini Tucci uživa u pomalo neočekivanoj kasnoj karijeri kao seksualni simbol. To datira barem od njegova pojavljivanja u reklami za osamdesete godine za Levijeve 501-e, u kojoj na ulicama New Yorka pokazuje majicu i izvrsne deltoide.
Njegova uloga, kao vlasnika restorana imena Secondo u filmu “Velika noć” (1996.), bila je manje eksplicitno seksi, ali imala je učinak da Tuccijevu osobu zauvijek poveže s intimnošću i senzualnošću hrane. Film, koji je Tucci napisao i režirao, govori o dvojici talijanske braće sredinom devedesetih godina, koji pokušavaju spasiti svoj restoran u New Jerseyju golemom večerom. Film je poseban zbog prizora gozbe, kada braća svojim gostima poslužuju niz raznolikih jela sa timpanom kao glavnom atrakcijom. No, veći redoslijed hrane događa se u posljednjim minutama filma, kada lik Seconda napravi omlet za svog brata i njihovog usamljenog zaposlenika. Snimljen je u jednom neprekinutom kadru, bez dijaloga i glazbe; njegova koreografija tišine i pokreta, samoće i zajedništva je poput nečeg iz Fellinijeve galaksije. Razbijajući jaja, postavljajući tavu iznad plamena, polažući komade kruha na tanjure, Tucci kuhanje čini fizičkim jezikom i koreografijom. 

Jeste li znali da je Tucci napisao i dvije hvaljene kuharice?

Tucci se tijekom karijere često vraćao hrani. Napisao je dvije hvaljene kuharice (drugu sa suprugom, književnom agenticom Felicity Blunt, inače sestrom glumice Emily Blunt, koja se povremeno pojavljuje u nekoliko epizoda i lokacija u seriji “Traganje za Italijom”).
U biografskom filmu “Julia & Julia” glumio je Paula, savršenog i brižnog supruga kulinarske legende, Julije Child. Nova knjiga, kulinarskih memoara “Okus: Moj život kroz hranu” trebali bi izaći na jesen.
U svojoj glumačkoj karijeri, Tucci je igrao i druge uloge: super-zlikovca, serijskog ubojicu, modnog gurua, čarobnjaka… U svom najnovijem filmu, ovogodišnjem hvaljenom i nagrađivanom filmu “Supernova” (koji nam dolazi u lipnju u naša kina), glumi uz Colina Firtha, čovjeka koji se bori s ranom demencijom. Ali Stanley Tucci kojeg mi znamo je lik koji kuha, jede i usput očarava. 

Prestižni turistički putopisni show

Brojne holivudske zvijezde dobro se snalaze u kuhinji. Popisi najprodavanijih knjiga kuharica stalno su prepuni imena koja su nam poznata sa stranica IMDb-a. Ali najčešće su zvijezde koje prijeđu u kulinarstvo – žene. I često su se te žene okrenule kuhinji nakon što su ušle u godine hollywoodske surovo uske definicije poželjnih žena i uloga. Na polju profesionalnog kulinarstva, mladost je rijetkost, a ne valuta, a uspjeh proizlazi iz toga što je netko više simpatičan nego zgodan.
Može se dogoditi da manje muških filmskih zvijezda ima kulinarske uloge jer privlačnost muškaraca nema jasan datum isteka. Umjesto niskobudžetnog studijskog i kulinarskog formata koji je programiran za maminu ekipu poslijepodneva, Tucci dobiva prestižni turistički putopisni show u kojem šarmira svoj put oko jedne od najljepših zemalja na svijetu, poput ostarjelog Alaina Delona u filmu “Ljubičasto podne”. 

U nedavnom intervjuu za Variety, Tucci je rekao da smatra da je postupak vođenja dokumentarne serije iznenađujuće izazovan. “Nisam novinar, nisam anketar”, rekao je. Njegov nedostatak iskustva nije nevidljiv.

Tucci je elektromagnet

“Stanley Tucci: U potrazi za Italijom” je vrlo dobra emisija, ali ne i sjajna. Njegova kulinarska otkrića (balzamični ocat u Modeni, pizza u Napulju, rižoto u Milanu) nisu nova, a njegov sjaj na manje glamuroznim aspektima talijanske kulture i povijesti rijetko je više od dekorativnog i protokolarnog. Kao i njegov komentar “Oh, My God!” na gotovo sve što proba. Italija koja nam se prikazuje ostala je u prošlosti poput snova: svaki se sir stoljećima radio, često s istim alatima; svaka kapljica balzamičnog octa trijumf je očuvanja starih načina protiv invazivne, duševne učinkovitosti modernog doba.
Tucci degustira mortadelu u Bologni s ljevičarskim aktivistom i odlazi na ribolov u Lombardiju s krajnje desnim zagovornikom. Ali suština njihova razgovora preplavljena je ambijentom njihove okoline i samog Tuccija. Šest epizoda, šest regija Italije sa lokalnim sastojcima i jelima. Osobno sam vidio rague i recepture iz Firence, gdje stanuju Stanleyevi roditelji, za koje nisam znao. Sicilija je pak priča za sebe. Napoli, planet za sebe.

“On nije Bourdain”, rekao je jedan poklonik CNN-a, o Tucciju, prije nekoliko tjedana. I potpuno se slažem. Poput Tuccija, i Anthony Bourdain je bio bogat karizmom i posjedovao nevjerojatnu privlačnost. No, Bourdain je voditelj turističke emisije poslužio kao reflektor, nježno osvjetljavajući ljude i mjesta oko sebe. Tucci je elektromagnet. Čak i kad je u gužvi, čini se kao jedina osoba na ekranu, a emisija je najbolja kad se prestane boriti protiv želje da se u potpunosti usredotoči na njega.

To je najbolji trenutak u seriji: Tucci na kameri, pa iza kamere

Sječe mrkvu za soffritto u unajmljenom stanu u Firenci s majkom. Dodaje još jedan gumb snježnobijelog maslaca u masivnoj tavi s češnjakom i kupusom dok pravi pizzoccheri, lombardski specijalitet, kao gestu zahvalnosti svojoj posadi. U jednom trenutku Tucci oduzima kameru direktoru fotografije, kako bi čovjek mogao jesti. To je najbolji trenutak u seriji: Tucci na kameri, pa iza kamere, pa opet natrag na kameru – odjednom kuhar i tvorac, leća kroz koju vidimo obrok i sam obrok.

Nova sezona je u nastajanju i donosi nam nove lokacije, nove likove i nova jela. Piemonte, Venecija, Lago di Garda, Campania… Ipak nam je trebao jedan ozbiljan glumac, i to ne bilo kakav, da žanr gastro putopisa unese u nove dimenzije medija.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime