Subota, 23 ožujka, 2024

Stan Lee – Soundtrack njegovog života

Iako nije bio fan glasnoće koncerata, Stan Lee često je u intervjuima isticao kako je glazba imala bitnu ulogu u njegovom životu

Div pop kulture, “roditelj” brojnih superjunaka, stripovski genijalac (autor Marvelovih stripova), glumac i sam superheroj raznim generacijama i ljubiteljima stripovskog i filmskog svijeta, Stan Lee, u svojih 95 godina života ostavio je veliki trag na popularnu kulturu 20. i početka 21. stoljeća.Čak i ako niste ljubitelj Marvelovih stripova, Stan Lee danas je ime koje je nemoguće ne znati zahvaljujući ogromnom uspjehu filmova o superjunacima kao što su Spiderman, Hulk, Iron Man, Deadpool, Black Panther, Ant-Man, Kapetan Amerika, Thor ili Fantastična četvorka, u kojima se i sam često pojavljivao. Posljednja njegova uloga je bila u filmu Venom iz 2018.

Pravog imena Stanley Martin Lieber, rodio se u New Yorku te se već sa 16 godina zaposlio u proizvodnji crtanih stripova. Prvi posao bio mu je u firmi Timely Publications, koja je upravo u to vrijeme bila pokrenula svoj novi strip časopis zvan Marvel Comics. Stan Lee je već u dobi od 18 godina postao urednik, a pod njegovim vodstvom su uvedeni mnogi novi likovi poput Fantastične četvorke, Hulka, Iron Mana, Thora te skupine X-Men. Stan Lee preminuo je u 95. godini života 12. studenog 2018.

Uz izniman doprinos strip kulturi, ali i filmskoj industriji i pop kulturi općenito, njegova djela ostavila su veliki trag i na glazbu – u obliku brojnih soundtracka, ali i bendova, pjesama i albuma inspiriranih superjunacima.

Iako nije bio fan “glasnoće” koncerata, Stan Lee često je u intervjuima isticao kako je glazba imala bitnu ulogu u njegovom životu. Ovim putem, u čast stripovskoj legendi i vizionaru, donosimo kratki pregled njegovog pogleda na glazbu:

 • Bio je fan Disneyja, a pjesma koje se sjeća iz djetinjstva je iz crtanog filma o Snjeguljici – “Whistle While You Work” Adriane Caselotti

 • Pjesma uz koju se prvi put zaljubio je “Rose Marie” u izvedbi Nelsona Eddyja i Jeanette MacDonald

 • Jedan od zadnjih koncerata na koji je otišao je koncert grupe Kiss (za koji kaže kako je bio preglasan). U suradnji Kissa tj. Genea Simmonsa (basista i pjevača grupe) i Stana Leeja nastao je i Marvelov strip s članovima benda prikazanim kao superjunacima

 • Prvi album koji je kupio je “Merry Christmas” Binga Crosbyja

 • Za sebe je govorio da je romantik, a nove Marvelove likove stvarao je uz glazbu iz mjuzikala (omiljeni mu je bio “Camelot”)

 • Izjavio je kako bi na karaokama pjevao bilo što, uz što se našalio rekavši kako on sam sebi zvuči kao najbolji pjevač na svijetu, ali drugi jednostavno ne mogu podnijeti njegovo pjevanje. U video snimci u kojoj pjeva “Clintonovu borbenu pjesmu” izjavio je kako nije bitna kvaliteta njegovog pjevanja već – srce.

 • Nije često plesao, ali otkrio je kako mu noga krene “tapkati” svaki puta kad čuje neku od pjesama iz bilo kojeg filma Freda Astairea.

 • Omiljena pjesma iz Marvelovih filmova i/ili animiranih epizoda je Spiderman tema: “Spider-Man, Spider-Man, does whatever a spider can/Is he strong, listen bud, he’s got radioactive blood…”

 • Pjesma koja bi mu “zapela” u glavi nakon što bi ju čuo bila je “romantična pjesma stara milijun godina” tj. The Andrews Sisters – “Ti-Pi-Tin”

 • Od recentnijih pjesama, najdraža mu je bila filmska skladba “Lucky Man” u izvedbi Corinne Bailey-Rae.

 • Volio je glazbu (posebno one pjesme s dobrim tekstovima) i tvrdio je da mu niti jedna pjesma nije bila toliko grozna da ju ne može čuti. Ne postoji pjesma koju “nije mogao čuti”.
 • I za kraj, njegova jednostavna mudrost:

  “Pjesma ti se ili sviđa ili ti se ne sviđa.”

Excelsior!

Naslovna fotografija: Shutterstock

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime