Subota, 23 ožujka, 2024

Što je istina u seriji Kraljica Charlotte: Priča o Bridgertonovima?

Kraljica Charlotte naposljetku je imala 15 djece s kraljem Georgeom — povijesno točan broj stvarnog kraljevskog para iz doba Regency

“Napravite što je više moguće beba za mog sina”, princeza Augusta (Michelle Fairley) naređuje mladoj Charlotte (India Amarteifio) u jednoj sceni iz Netflixovog prednastavaka Bridgerton. I ona je slijedila naredbe: kraljica Charlotte naposljetku je imala 15 djece s kraljem Georgeom (Corey Mylchreest) — povijesno točan broj stvarnog kraljevskog para iz doba Regency.



Manje od godinu dana nakon što se udala za kralja Georgea III., prava kraljica Charlotte rodila je svoje prvo dijete, koje će kasnije postati kralj George IV., u kolovozu 1762., navodi se na službenoj web stranici kraljevske obitelji. Od tada do 1783. kraljica je imala još 14 djece (redoslijedom rođenja): princ Frederick; princ William; Charlotte, princeza Royal; princ Edward; princeza Augusta Sofija; princeza Elizabeta; princ Ernest; princ Augustus Fridrik; princ Adolf; princeza Mary; princeza Sofija; princ Octavius; princ Alfred; i princeza Amelia. Sva djeca osim jednog rođena su u onome što je danas poznato kao Buckinghamska palača.

Međutim, samo 13 od 15 djece kraljice Charlotte i kralja Georgea doživjelo je odraslu dob. Prinčevi Octavius i Alfred umrli su od velikih boginja u dobi od 4 odnosno 2 godine, a princeza Amelia podlegla je tuberkulozi u dobi od 27 godina.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bridgerton (@bridgertonnetflix)

Spoj istine i mašte… 

Unatoč toj paraleli iz stvarnog života, serija koju je producirala Shonda Rhimes i dalje ima mnogo kreativne slobode. “To definitivno nije povijesno prepričavanje – to je reimaginacija povijesti, pa nam je to dalo mnogo slobode”, objasnila je Amarteifio za britanski Vogue u travnju. “Ali također, se mnogo i naslanjamo na stvarnu povijest: vidimo Charlotte kako putuje iz Njemačke, njezin odnos s bratom, njezine pse. Istraživali smo onoliko koliko smo smatrali razumnim. Pročitala sam knjigu Janice Hadlow o gruzijskoj povijesti [Najčudnija obitelj: Privatni životi Georgea III., kraljice Charlotte i Hannoveranaca] i otišla sam u Kew Gardens, gdje su živjeli, i vidjela njezinu kućicu. Morali smo imati privatnu turneju i čak sam vidjela fotelju u kojoj je umrla Charlotte. Dok sam bila tamo, osjetila sam takvu povezanost s njom.”

Jedan aspekt o kojem povjesničari nastavljaju raspravljati jest je li kraljica Charlotte doista bila prvi član britanske kraljevske obitelji koja nije bila bijele puti. Rođena kao Sophia Charlotte od Mecklenburg-Strelitza od njemačkog vojvode i princeze, vjeruje se da je budući britanski monarh izravni potomak Margarite de Castro y Sousa, crne grane portugalske kraljevske kuće.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Bridgerton (@bridgertonnetflix)

“Mislim da to nikada neće biti dokazano ili opovrgnuto”, rekla je Julia Quinn, spisateljica serijala knjiga Bridgerton, za Oprah Daily u svibnju 2021. “Ali recimo da je bila crna. A što ako je to u to vrijeme bilo prihvaćeno i ljudi su to priznali, a onda je ona iskoristila tu poziciju da podigne ljude druge boje kože na više položaje u društvu. Kako bi društvo izgledalo?”.

Nova Netflixova serija je dostupna na platformi, a mi jedva čekamo vikend i opuštanje uz nju.

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime