Nedjelja, 24 ožujka, 2024

TOP 5 najboljih filmova o nogometu iz Hrvatske i regije

Uspoređujući povremeno sjajne rezultate od još uvijek aktualnih svjetskih viceprvaka, reprezentacije Hrvatske, do nekadašnjih osvajača Lige prvaka Crvene Zvezde, igrani filmovi s ovih prostora ni približno ne zrcale sportske uspjehe nogometaša na travnjacima

Obzirom na činjenicu kako prostor zemalja regije (čitaj: ex Jugoslavije) broji oko dvadesetak milijuna neravnomjerno raspoređenih potencijalnih trenera nacionalnih nogometnih reprezentacija i izbornika od Vardara pa do Triglava, uključujući Makedoniju, Sloveniju, Crnu Goru, Srbiju, BiH i Hrvatsku, začuđujuća je činjenica kako od početka kinematografije ovih terena ne postoji ni kvalitetom, ni komercijalnim uspjehom veća količina pažnje vrijednih nogometnih filmova.



Uspoređujući povremeno sjajne rezultate od još uvijek aktualnih svjetskih viceprvaka, reprezentacije Hrvatske, do nekadašnjih osvajača Lige prvaka Crvene Zvezde, igrani filmovi s ovih prostora ni približno ne zrcale sportske uspjehe nogometaša na travnjacima. Iz istog razloga nemoguće je formirati ni klasični TOP 10, a osobito je nemoguće proglasiti najbolji film te kategorije vrijedan pažnje jer svi ponuđeni naslovi ne dostaju više od solidnih ili bar prosječnih filmova čije kvalitete rijetko nadmašuju onaj moment zbog kojeg bi ih trebali pamtiti ili isticati kao pop kulturološki vrijedne filmove. Iz istog razloga broj 1 još uvijek čeka svog nositelja.

1/ __________ TEK TREBA BITI SNIMLJEN (Autor nepoznat, 2025.)

Još uvijek se čeka to kapitalno djelo koje će kvalitativno, narativno i brojkama predstavljati ove terene.

2/ PLAVI DEVET (Krešo Golik, 1950.)

Debitantski igrani film klasika jugoslavenskog filma Kreše Golika više je kulturološkog značaja kao prvi film o nogometašu s ovih prostora nego djelo o kojem se treba s povijesne distance razmišljati kao kapitalnom sportskom naslovu.

3/ ZLATNI DEČKO (Ognjen Janković, 2022.)

Još jedan srpski komercijalni recentni kino hit koji je koristio recept “Južnog vetra” samo preveden na teren nogometne mlade nade i raznih menadžera te polusvijeta kriminala u koji zapadne.

4/ AJMO ŽUTI (Dražen Žarković, 2001.)

TV djelce o navijačima trećeligarskih luzera domaćeg nogometa, simpatična je stereotipna oda malograđanštini u obliku domaćih drukera i tifosa s periferije, ali ništa više od toga.

5/ MONTEVIDEO, BOG TE VIDEO (Dragan Bjelogrlić, 2010.)

Bjelogrlićev ušminkani osvrt na zlatne dane nogometne reprezentacije Jugoslavije na pripremama za Svjetsko nogometno prvenstvo u Urugvaju gdje su osvojili treće mjesto. Isprva je ovo trebao biti samo TV serijal, no od materijala snimljenog za seriju montiran je i ovaj dvoipolsatni igrani film.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime