Subota, 23 ožujka, 2024

Trijumf filma ‘Zemlja nomada’ i Frances McDormand na Oscaru

Dugoočekivana dodojela najprestižnijih filmskih nagrada prošla je u slavlju filma 'Zemlja nomada' i glumice Frances McDormand, a pomalo neočekivano Oscara za najbolju mušku ulogu osvojio je Anthony Hopkins!

Dugoočekivana dodjela najprestižnijih filmskih nagrada prošla je u slavlju filma ‘Zemlja nomada’ i glumice Frances McDormand, dok je pomalo neočekivano Oscara za najbolju mušku ulogu osvojio Anthony Hopkins!



Oscara za najbolju glavnu žensku ulogu dobila je Frances McDormand za ulogu u filmu “Zemlja nomada”. Oscara za najbolji film dobili su Mollye AsherDan JanveyFrances McDormandPeter Spears i Chloé Zhao za “Zemlju nomada”.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by The Academy (@theacademy)

I prestižni kipić, treći za film ‘Zemlja nomada’ – onaj za najbolju režiju dobila je Chloe Zhao i time postala tek druga žena u povijesti koja je dobila Oscara za režiju. Prva je bila Kathryn Bigelow.

 

Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu dobio je Anthony Hopkins za ulogu u filmu “Otac” što je mnoge pomalo iznenadilo jer se očekivalo kako će nagrada posthumno pripasti pokojnom Chadwicku Bosemanu. Treba napomenuti kako je nagrada očito iznenadila i samog Hopkins, jer niti se pojavio na dodjeli, niti je snimio pobjednički govor pa su Oscari tako završili – na pomalo nedovršen način! Naime, ove je godine, za razliku od svih prijašnjih, kategorija za najboljeg glumca bila zadnja po redu. Istaknimo i to kako je Anthony Hopkins (83) ovime postao najstariji glumac koji je osvojio Oscara, a titulu je preuzeo od Henryja Fonde koji je Oscara osvojio sa 76 godina za film On Golden Pond.

Oscara za najbolju filmsku glazbu dobili su Trent ReznorAtticus Ross i Jon Batiste za “Dušu”. Oscara za najbolju pjesmu iz filma dobila je pjesma “Fight for You” iz filma “Juda i crni mesija”. Glazbu za pjesmu napisali su D’ Mile i H.E.R. dok su riječi napisale Tiara Thomas i H.E.R..

Oscara za najbolju montažu dobio je Mikkel E. G. Nielsen za “Zvuk metala”. Humanitarnu nagradu Jean Hersholt dobio je i Tyler Perry, glumac i producent. Oscara za najbolju scenografiju dobili su Donald Graham Burt i Jan Pascale za film “Mank”, a isti je film slavio i u kategoriji za najbolji snimateljski rad koju je dobio Erik Messerschmidt.

Oscara za najbolje specijalne efekte dobili su Scott R. FisherAndrew JacksonDavid Lee i Andrew Lockley za “Tenet”. Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Youn Yuh-jung za film “Minari”i time postala prva Korejka koja je dobila Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu. U muškoj kategoriji, odnosno, Oscara za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Daniel Kaluuya za “Judu i crnog mesiju”.

Oscara za najbolji kratkometražni dokumentarni film dobili su Alice Doyard i Anthony Giacchino za “Colette”dok su prestižni kipić za najbolji dugometražni dokumentarni film dobili su Pippa EhrlichCraig Foster i James Reed za “Hobotnica i ja”. 

Oscara za najbolji kratkometražni animirani film dobili su Michael Govier i Will McCormack za film “Volim te, ma što se dogodilo”, dok su Oscara za najbolji dugometražni animirani film dobili Pete Docter i Dana Murray za “Dušu”.

Oscara za najbolji zvuk dobili su Jaime BakshtNicolas BeckerPhilip BladhCarlos Cortés i Michelle Couttolenc za “Zvuk metala”. Oscara za najbolji kratkometražni igrani film dobili su Travon Free i Martin Desmond Roe za “Dva udaljena stranca”.

Na koncu, Oscara za najbolji međunarodni dugometražni film dobio je Thomas Vinterberg za “Još jednu rundu”, iako su veliki izgledi za tu nagradu davani filmu Jasmile Žbanić.

 

Popis svih pobjednika:

Najbolji film

“Nomadland”

Režija

Chloé Zhao, “Nomadland”

Glavna muška uloga

Anthony Hopkins, “The Father”

Glavna ženska uloga

Frances McDormand, “Nomadland”

Sporedna muška uloga

Daniel Kaluuya, “Judas and the Black Messiah”

Sporedna ženska uloga

Yuh-Jung Youn, “Minari”

Originalni scenarij

Emerald Fennell, “Promising Young Woman”

Adaptirani scenarij

Christopher Hampton and Florian Zeller, “The Father”

Animirani film

“Soul”

Najbolja fotografija

“Mank”

Kostimografija

“Ma Rainey’s Black Bottom”

Scenografija

Erik Messerschmidt, “Mank”

Montaža

“Sound of Metal”

Šminka i frizura

“Ma Rainey’s Black Bottom”

Zvuk

“Sound of Metal”

Vizualni efekti

“Tenet”

Najbolja originalna glazba

Trent Reznor, Atticus Ross and Jon Batiste, “Soul”

Originalna pjesma

“Fight for You” (“Judas and the Black Messiah”)

Dokumentarni film

“My Octopus Teacher”

Međunarodni film

“Another Round,” Denmark

Animirani film

“If Anything Happens I Love You”

Kratkometražni dokumentarni film

“Colette”

Kratkometražni igrani film

“Two Distant Strangers”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime