Srijeda, 14 veljače, 2024

Umorstva u Midsomeru: 5 činjenica koje sigurno niste znali o najpopularnijoj britanskoj seriji

Priključite se velikoj bazi obožavatelja ove kultne serije i otkrijte detalje koji su dosad bili napoznati!

Kultna britanska serija “Umorstva u Midsomeru” ima milijune obožavatelja diljem svijeta. Dobro poznato lice ove kriminalističke drame, detektiv John Barnaby (Neil Dudgeon), rješava misterije raznih slučajeva ubojstva u pitoresknom engleskom okrugu Midsomer.Istodobno gledatelje zabavlja crnim humorom i usputnim dogodovštinama, a ova dugovječna serija puna je zanimljivosti. Pet najzabavnijih donosimo u nastavku!

Ovih 5 stvari sigurno niste znali o popularnoj seriji:

  1. Serija je adaptirana po knjigama Caroline Graham, ali originalni naziv serije (eng. Midsomer Murders) s knjigama nema nikakve veze – osmislio ga je scenarist Anthony Horowitz. U nekim dijelovima svijeta ne koristi se ni taj naziv, već serija nosi ime po glavnome liku – “Inspektor Barnaby”.
  2. Samo prvih pet epizoda “Umorstva u Midsomeru” temelje se na knjigama spomenute autorice, dok je ostatak epizoda djelo produkcije.
  3. S obzirom na to da se serija snima u Engleskoj, za očekivati je promjenjivo vrijeme i moguće pljuskove. Upravo zbog toga koriste se specijalni efekti i posebna osvjetljenja kako bi se dočarao sunčani dan bez ijednog oblačka. No, i od glumaca se traži da pripomognu u toj iluziji. Navodno u ustima drže kockicu leda kako bi spriječili vidljivo hladan zrak koji izdišu.
  4. Jeziva tematska glazba “Umorstva u Midsomeru” odsvirana je na posebnom instrumentu tereminu. Izumio ga je Rus Leon Teremin 1919. godine, a poseban je jer se smatra kako je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez dodirivanja. Umjesto toga, postoje dvije metalne antene koje “osluškuju” relativnu poziciju ruku osobe koja njime upravlja. Jedna ruka služi za kontrolu frekvencija, a druga za kontrolu volumena. Rezultat su jezivi, izvanzemaljski zvukovi idealni za midsomerski ambijent.
  5. Pilot epizoda “Umorstva u Midsomeru” bila je najviše ocijenjena drama 1997. godine. Više od 13,5 milijuna ljudi pogledalo je prvu epizodu, čime se pokazala kao nevjerojatan produkcijski uspjeh. Iako se glumačka postava kroz godine mijenjala i mnogi raspravljaju o samoj kvaliteti serije, složni su u jednome – i dalje je odlična i gledat će se u budućnosti.

Naslovna fotografija: ©2017 Bentley Productions & all3media int

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime