Utorak, 1 listopada, 2024

7 razloga zašto trebate pogledati kazališnu predstavu Lepa Brena Project

'Lepa Brena Project' nije prvenstveno usmjerena na Lepu Brenu kao pojedinca, ali ona nije slučajno odabrana kao figura

Predstava ‘Lepa Brena Project’ ponovno privlači iznimno veliki interes publike i vraća se u Hrvatsku. Premijera će se održati 24. listopada u Osijeku, 25. listopada će premijerno zaigrati u Sisku, dok će se 26. listopada ponovno izvesti u Zagrebu. Bez obzira na brojne izvedbe, uvijek postoji velika potražnja za kartama. U ovom tekstu ćemo otkriti razloge zašto je ova predstava toliko popularna i zašto se isplati vidjeti, a ulaznice su dostupne za online kupovinu na portalu www.mojekarte.hr.



1. Zbog društvene relevantnosti

Samo da razjasnimo odmah – ova predstava nije mjuzikl, niti je isključivo biografska priča o najvećoj zvijezdi Jugoslavije. Ona predstavlja dublje razmatranje složenosti i proturječnosti koje su obilježile protekla desetljeća na ovim prostorima. Predstava istražuje društvene i političke transformacije, osjećaj ponosa i bol, razočaranja i nade, raspad bivše države i nesretne sudbine njenih građana. Drugim riječima, bavi se temama s kojima će se svatko od nas moći poistovjetiti.

2. Zbog emocija koje budi

Bez obzira na to jeste li odrasli uz pjesme Lepe Brene ili ne, predstava će vas poput vremeplova odvesti natrag u atmosferu i duh vremena bivše Jugoslavije. Za stariju publiku, to će značiti da će se prisjetiti dana, glazbe i kulture koje su obilježile njihovu mladost ili djetinjstvo. Nostalgija je možda i najjači element ovog kazališnog komada, a mnogi će se emotivno odazvati na dijelove predstave.

3. Zbog snažnih poruka

Lepa Brena Project nije samo zabava; on predstavlja duboku analizu vremena i društva koja vas neće ostaviti ravnodušnima. Snažne poruke nisu samo odraz sudbine Lepe Brene, već služe kao metafora za različite društvene i političke izazove s kojima su se ljudi na Balkanu suočavali. Ova kazališna predstava potiče gledatelje na razmišljanje o vlastitim iskustvima, ali također i o društvenim transformacijama kroz koje je prolazilo društvo te o aktualnim problemima kao što su nacionalni identitet, jednakost, socijalna pravda, rat i mnogi drugi.

4. Zbog izvanredne glumačke postave

Na pozornici se u ulogama Lepe Brene izmjenjuju priznati glumci beogradskog kazališta, među kojima se ističu Jasna Đuričić, prošlogodišnja dobitnica nagrade za najbolju europsku glumicu, čiji je zadnji film ‘Quo Vadis, Aida’ čak bio nominiran za Oscara. Također, uloge igraju i najnagrađivaniji glumci svoje generacije u Beogradu, poput Jelene Ilić, Anđele Jovanović, Jovane Belović i Vladimira Aleksića, koji je istovremeno i autor i redatelj ovog projekta.

5. Zbog izvrsnih kritika

Kritika iz lista Danas, koja tvrdi: ‘Ako je svrha kazališta katarza, onda je ova predstava uspjela u tome‘, samo je jedna od mnogih pozitivnih recenzija koje hvale ovu predstavu. S obzirom na ovakve kritike i na brzinu rasprodaje karata, čini se da će ova nagrada biti tek prva u nizu.

6. Zbog toga što pomiče granice

Kao što je Lepe Brena osamdesetih godina pomicala granice, i predstava koja nosi njezino ime hrabro prelazi granice klasnog prijezira spajajući pop kulturu i kazališnu umjetnost. Autori predstave pokazuju da popularna kultura može biti moćan alat za promicanje važnih društvenih tema kao što su feminizam, socijalna pravda i queer ljubav, i to pred širom publikom. Ovaj hrabar spoj otvara nova vrata u teatru, uklanjajući predrasude o tome što pripada visokoj ili niskoj kulturi.

7. Zbog toga što ‘ništa nije vječno osim Lepe Brene’

Iako predstava nije prvenstveno usmjerena na Lepu Brenu kao pojedinca, ona nije slučajno odabrana kao figura putem koje autori istražuju različite aspekte društvene stvarnosti. Bez obzira na to volite li je ili ne, Brena je neosporni fenomen. Njezina karijera, o kojoj mnogi mogu samo sanjati, preživjela je sve kulturne, političke i ekonomske promjene na ovim prostorima. Brena je sama izjavila da je dokaz trajne kvalitete, a u predstavi Jasna Đuričić kaže da ‘ništa nije vječno osim Lepe Brene’. Bez sumnje, Brena je figura koja zaslužuje svoju predstavu, a velika potražnja za kartama u Hrvatskoj, gdje je predstavu donijela zagrebačka kompanija Premier Media Group, dodatno potvrđuje njezinu popularnost.

Lepa Brena Project možete pogledati u  utorak 24. listopada ovaj glazbeno-plesno-dramski spektakl stiže u kino Uraniju u Osijeku, u srijedu 25. listopada igrat će u Domu INA Rafinerije nafte u Sisku, a u četvrtak 26. listopada hit-predstava ponovo je na rasporedu u Zagrebu u velikoj dvorani Studentskog centra. Ulaznice su dostupne na stranici www.mojekarte.hr, a u Osijeku i na blagajni Uranije. Izvedba u Osijeku počinje u 19 sati, u Sisku u 21 sat, a u Zagrebu u 20 sati!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime