Utorak, 19 listopada, 2021

HNK Zagreb najavio ambiciozan jesenski program i brojne premijere

U HNK Zagreb ove nas jeseni očekuje vrlo bogata i amabiciozna kazališna sezona, a na redovitoj konferenciji za novinare najavljeni su i programi Festivala Ljetne večeri HNK u Zagreb i Festivala svjetskog kazališta

HNK Zagreb svoju je novu sezonu već započeo Festivalom ljetne večeri HNK koji je održan i pred mnogobrojnim gledateljima, a što nas sve očekuje u nastavku jeseni najavljeno je na redovitoj konferenciji za novinare.

“Vjerujemo da smo ovih godina uspjeli zagrebački HNK pozicionirati kao jedno od središnjih kazališta ne samo u ovom gradu nego i u Europi kojem svjedoče i veliki projekti koje ostvarujemo s mnogobrojnim europskim kazalištima. Nastojali smo kazalište približiti gledateljima, učiniti ga razumljivim onima koji ne idu u kazalište proširiti ga izvan barokne zgrade i s repertoarom koji smo odabrali ući u dijalog i s našim vremenom i s očekivanjima gledatelja”, izjavila je intendantica HNK Dubravka Vrgoč.

Festivalu Ljetne večeri HNK, 9. rujna u 18 sati – pet novih baletnih točaka

Ravnatelj Baleta HNK Leonard Jakovina istaknuo je kako je HNK u Zagrebu jedan od rijetkih kazališta čiji je baletni ansambl uspio trenirati. Balet će se prvi put predstaviti na Festivalu Ljetne večeri HNK u Zagrebu, 9. rujna u 18 sati s pet s novih baletnih točaka.
Prva novosezonska premijera bit će Decadance izraelskog koreografa Ohada Naharina, zatim slijedi dugoočekivana premijera baleta Giselle koreografa Josea Carlosa Martineza a premijerni ciklus završit će praizvedbom baleta Gospođa Bovary u koreografiji Valentine Turcu.

Leonard Jakovina, Giorgio Surian, Dubravka Vrgoč i Ivica Buljan

Operne premijere

Ravnatelj Opere Giorgio Surian otkrio je da će sezona biti otvorena operom Posljednji Intermezzo pod ravnanjem Berislava Šipuša u sklopu Muzičkoga biennala Zagreb. Puccinijeva Lastavica sljedeća je premijera koju je autor upravo zbog noviteta u orkestraciji i zborskim dijelovima, smatrao svojim najboljim djelom. 
Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog druga je premijera u sezoni pod ravnanjem Mikhail Sinkevicha  u režiji Yuri Lapteva. Slijedi Mali dimnjačar Benjamina Brittena namijenjen  djeci ali i odraslima a sezonu završavamo novom zagrebačkom Traviatom Giuseppe Verdija. “U slučaju pandemijskih restrikcija imamo i rezervne varijante koje podrazumijevaju premijere djela s manje sudionika poput dvije komorne opere – Salierieva Prima la musica poi le parole te Menottijev Medium”, zaključio je ravnatelj Opere.

Fokus nove sezone Drame je na feminističkom i raznolikom repertoaru

Ivica Buljan, ravnatelj Drame HNK u Zagrebu fokus nove sezone stavlja na ženstvenom, feminističkom i raznolikom repertoaru koji će velikim djelom oblikovati glumice.
“Sezonu započinjemo dramom autorice Tene Štivičić s predstavom ’64’ koja govori o temi umjetne oplodnje a koja se tretira isključivo kao ženska tema. Režira ju Arija Rizvić. Nakon toga ponovno jedna žena ravna čudu – Elena Ferrante s Genijalnom prijateljicom – koju smo najavili prošle sezone ali zbog epidemioloških razloga morala je biti pomaknuta. Režira ju Marina Pejnović”, najavio je Buljan te predstavio i premijerni repertoar s predstavom Povijest pčela Maje Lunde koja prepleće tri glasa i tri razdoblja kako bi nas suočila s temeljnim ekološkim pitanjima naše vrste.
Sezona se nastavlja dramom Pustolov pred vratima u režiji Paola Magellija, autora Milana Begovića a na koncu publiku očekuje laboratorijski proces Bobe Jelčića s predstavom Sorry koja je sufinancirana programom Europske unije Kreativna Europa te je odabrana kao jedna od četiri predstava prestižnih europskih kazališta.

Festival svjetskog kazališta

Prošle godine pandemija je spriječila da ostvarimo cjelokupan program Festivala svjetskog kazališta, iako su izvedene četiri iznimne predstave, Sylvia, belgijskog umjetnika Fabrice Murgia o životu slavne pjesnikinja Sylvie Plath, Sopro i By Heart Tiaga Rodriguesa koji je nedavno imenovan direktorom Festivala u Avignonu, te „Sreća“ talijanskog redatelja Pippa Delbona. U trenutku kada je trebala gostovati predstava Obitelj Mila Raua, granice Belgije su se zatvorile. Ova će predstava biti izvedena 25. rujna, a riječ je o djelu koje na dokumentaran način tematizira traume suvremenih zapadnih društava, otkrila je Vrgoč.

FSK započinje 12. rujna u 20 sati spektakularnom predstavom Moby Dick Teatra Dei Venti iz Modene urađenoj prema motivima istoimenog romana Hermana Melvilla. Talijanski umjetnici sagradit će neobičnu konstrukciju na trgu ispred kazališta i pozvati publiku na imaginarnu plovidbu Tihim oceanom.
“Prvi put u Hrvatskoj gostovat će pisac, redatelj i izvođač Mohamed El Khatib, jedan od najintrigantnijih francuskih umjetnika današnjice, pisac s predstavom C’est la vie u kojoj se dvoje glumaca suočavaju sa stvarnim gubitkom vlastite djece. Kada govore o nemogućoj boli roditelja, oni događaju pristupaju s vremenske distance koja ne ublažava težinu tuge. Uz to ćemo ugostiti rusku kazališnu senzaciju Tri sestre, teatra iz Novosibirska, redatelja Timofeja Kuljabina, koja se izvodi na znakovnom jeziku. Tradicionalna, i u svijetu omiljena tehnika Stanislawskoga pretočena je u dokumentarnu ekspresiju koja veoma često prerasta u nevjerojatno dirljive prizore u kojima Čehovljev tekst dobiva sasvim nova začudna značenja. Koncem listopada najavljujemo veliko gostovanje Teatra Vidy iz Švicarske i kultnog berlinskog redatelja Franka Castrofa s predstavom Bajazet Jeana Racina. Riječ je o smjeloj adaptaciji klasicističkog monumentalnog djela o intrigama i ubojstvima na osmanlijskom prijestolju, svojevrsnoj preteči Game of Thrones, kojoj Castorf dodaje dijelove iz Artaudovog teatra okrutnosti, ispričao je Ivica Buljan.

Pročitajte još...

‘ABBA Gold’ – prvi album koji je već 1.000 tjedana na britanskim ljestvicama

Album je na ljestvicama 19 godina i 12 tjedana, a nije se pomaknuo s ljestvica od svog debitantskog izdanja u rujnu 1992. godine

‘Body neutrality’ – pokret koji se zalaže da prestanemo osuđivati sebe

Čini se kako smo se umorili od toga da pod svaku cijenu moramo voljeti svoje tijelo. Umjesto pozitivnog, stigao je neutralan stav ? 'volim svoje tijelo takvo kakvo jest', a prigrlili su ga i celebrityji poput Taylor Swift i Jameele Jamil.

‘Nevermind’ 2.0 se nikad ne bi dogodio (Ili kako je politička korektnost ubila pop art)

Smijao se na 10., 17., 20. i 25. godišnjicu albuma. Na tridesetu je odlučio da mu je ona uništila život i sad će duševne boli otkupa njegove sje.anosti i uništenosti koštati oko pola milijuna dolara. Novo političko korektno doba mu to omogućuje

‘Otrov’ za bilo kakav intimni uspjeh: Jeste li inferiorna strana u svojoj vezi?

Istraživanja otkrivaju da rastući i trajni osobni razvoj samo jednog partnera smanjuje njihovu strast i razinu zadovoljstva, kao i intimnost i bliskost između partnera

Povezano

Ne propustite: Nova predstava u režiji Paola Magellija o unutarnjim svjetovima žena

Prateći strukturu teksta Mate Matišića, predstava 'Ja sam ona koja nisam' konstruirana je od tri jednočinke, naslovljene 'Hrvatska Lolita', 'Porno film' i 'Žena djevojčica, koje povezuju glavni ženski likovi

Premijera drame ’64’ Tene Štivičić otvorila sezonu posvećenu ženama u HNK

Nakon međunarodnog uspjeha drame "Tri zime", Tena Štivičić u ovoj drami razotkriva intimu suvremenog bračnog para koji se lomi pod teretom očekivanja. Onih vlastitih, iznevjerenih, međusobnih i onih koje im nameće društvo

Sarah Jessica Parker oduševljena knjigom Banjalučanke Lane Bastašić

Lanin debitantski roman za odrasle 'Uhvati zeca' (Buybook, 2019.), koji preporučuje zvijezda serije 'Seks i grad', dobio je Europsku nagradu za književnost 2020. godine i preveden je na dvanaest jezika

Željka Horvat Čeč – pjesnikinja koja progovara o nemogućnosti kretanja

I ljubav i bolest možemo promatrati kao nemogućnost kretanja i kao otok s kojeg je malo teže otići. Cijela zbirka pjesama funkcionira kao neki vrtlog ljubavi, bolesti i otoka. S jedne strane sve teži kretanju i izmjeni, a istodobno je riječ o mirovanju i nemogućnosti kretanja, ističe pjesnikinja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime