Petak, 22 rujna, 2023

Cvit samoće: Odlična koncertna predstava koja budi i potiče individualnu kreativnost

Koncertna predstava 'Cvit Samoće', u režiji Mije Melcher, kazališni je segment dugogodišnjeg umjetničkog istraživačkog procesa Nere Stipičević, na temu suočavanja pojedinca s osobnim strahovima i važnosti otkrivanja vlastite autentičnosti kao univerzalnog odgovora na pitanje: Kako do sreće?

Koncertna predstava “Cvit samoće”, izvedena premijerno u četvrtak u Klubu Kazališta Komedija, kazališni je segment dugogodišnjeg umjetničkog istraživačkog procesa umjetnice Nere Stipičević, na temu suočavanja pojedinca s osobnim strahovima i važnosti otkrivanja vlastite autentičnosti kao univerzalnog odgovora na pitanje: “Kako do sreće?”Koncertna predstava, nastala u koprodukciji Kazališta Komedija, Umjetničke organizacije SOBA2, Umjetničke organizacije Teatrum, prekretnica je njezinog autorskog rada te umjetnica mijenja svoje ime Nera Stipičević u umjetničko Freeda Nera Immortelle. 

 U projektu sudjeluju razni umjetnici

Prvi segment ovog procesa bio je multiartistički projekt “FreeDA” / 2015  koji kreira sa kolegicom glumicom, redateljicom Mijom Melcher, a koncertna predstava “Cvit samoće”  prirodni je nastavak u istraživanju njihove uspješne suradnje.

Glavna struktura materijala za novu predstavu nastaje međunarodnom suradnjom umjetnice i francuskog glazbenika/producenta Vadima Erudaçija, a Mia Melcher ga konceptualno i režijski uobličuje u formu koncertne predstave. U projektu sudjeluju glazbenici Tomislav Parmać (piano), Hrvoje Rupčić / Borna Šercar (perkusije), Vadim Erudaçi (gitara), Matej Milošev / Neven Šverko (čelo). Kostimografkinja je Eva Karakaš Bedrina.

Autorski glazbeni narativ popraćen poezijom autorice

Gdje se nazire početak, a gdje kraj pjesme ili poezije? Koja je razlika između uglazbljene i  izgovorene poezije ili otpjevane pjesme? To je pitanje koje si postavljaju umjetnice u istraživanju koda ove predstave. 

Glavno polazište je audio doživljaj u kazalištu. Zaboravili smo slušati, sve više gledamo, a i to što vidimo toliko je brzo da rijetko možemo opisati što smo vidjeli, a kamoli čuli. Stoga ova predstava u osnovnoj ideji želi pružiti odmor od svih teških pitanja koje si svakodnevno postavljamo o poslu, odnosima i donošenju “važnih” odluka.

Na koji način? Tako da ih izravno postavlja. Ne predstava, nego izvođačica sama sebi. U introspekciji koja gledatelja neposredno uvlači u vlastiti svijet, preko glazbe, ona gotovo meditativno pruža tračak svjetla u moru težine koju živimo.

Kao da ste bili na nekom mirnom i sigurnom mjestu

Ključno polazište za strukturiranje materijala izazvati je u gledatelju osjećaj kao da je bio  na nekom mirnom i sigurnom mjestu, gdje ga je netko grlio dulje vrijeme i da sve što se događa, bez obzira na to koliko teško bilo, ipak  ima smisla. 

Na kraju predstave ,kad se upale svjetla, gledatelji će na kratko proživjeti neugodni osjećaj ranojutarnjeg roditeljeva buđenja za školu i trenutak u kojem bi se odrekli svega za samo 10 minuta sna. Takvo razdražujuće iskustvo osvijestit će svim svjedocima ove glazbene priče da su upravo bili na nekom samo njima poznatom mjestu, ali da tamo nisu bili dugo, jako dugo, predugo. Pjevušeći neku od pjesama s osjećajem lakoće i rasterećenja odlazi se kući. To je ideja s kojom umjetnice žele završiti ovaj proces i započeti novi. 

Podrška Ureda za kulturu Pariza

Razvoj projekta podržalo je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te, dodjelom stipendije i rezidencije Centre Recollets International (2013., 2018.), Ured za kulturu grada Pariza. U studenome 2018. umjetnica sudjeluje i u nastupnom programu “EXPOESIE” toga centra u Parizu koji sjedinjuje rad internacionalnih umjetnika različitih umjetničkih područja i njeguje interkulturalni dijalog. Dio programa projekta “Cvit samoće” izveden je u prostorijama hrvatskog veleposlanstva u Parizu 2013. godine.

Kao javna osoba, umjetnica svojim primjerom nastoji inspirirati žene, posebice mlade djevojke, na buđenje individualne kreativnosti kako bi na osoban način nastavile motivirati kulturni napredak pojedinca u svojoj okolini, a time i društva u cjelini. Sljedeće izvedbe na rasporedu su 10. i 11. prosinca 2021.

Umjetnica poklon
Poklon
poklon 3
poklon 5
poklon 4
Mia Melcher s timom

Mia Melcher s timom

poklon 1
Ivana Boban, Luka Dragic

Ivana Boban, Luka Dragić

Zdenka Kovacicek, Nera Freeda Immortelle

Zdenka Kovačićek, Nera Freeda Immortelle

poklon s redateljicom
Nera Freeda Immortelle, Martina Granic

Nera Freeda Immortelle, Martina Granić

Frano Maskovic, Mia Krajcar, Mislav Cavajda

Frano Mašković, Mia Krajcar, Mislav Čavajda

Ivan Leo Lemo, Frano Maskovic

Ivan Leo Lemo, Frano Mašković

Iva Viskovic Krizan

Iva Visković Križan

Frano Maskovic, Nera Freeda Immortelle, Mak Melcher

Frano Masković, Nera Freeda Immortelle, Mak Melcher

Mate Matisic, Frano Maskovic

Mate Matišić, Frano Mašković

Lara i Hrvoje Antic

Lara i Hrvoje Antić

Katarina Madirazza

Katarina Madirazza

Petar Cvirn, Iskra Jirsak

Petar Cvirn, Iskra Jirsak

Ivo Josipovic

Ivo Josipović

Iskr Jirsak, Mia Melcher, Nera Freeda Immortelle, Petar Cvirn

Iskr Jirsak, Mia Melcher, Nera Freeda Immortelle, Petar Cvirn

Zdenka Kovacicek

Zdenka Kovačićek

Nera Freeda Immortelle

Nera Freeda Immortelle

Nina Kaic Madic, Ivan Leo Lemo, Mia Krajcar

Nina Kaić Madić, Ivan Leo Lemo, Mia Krajcar

Mia Melcher, Nera Freeda Immortelle

Mia Melcher, Nera Freeda Immortelle

Martina Granic, Freeda Nera Immortelle, Martina Granic

Martina Granic, Freeda Nera Immortelle, Martina Granic

Vedrana i Ivica Prlender

Vedrana i Ivica Prlender

Katarina Madirazza, Petar Cvirn, Iskra Jirsak

Katarina Madirazza, Petar Cvirn, Iskra Jirsak

Ivica i Vedrana Prlender, Ivo Josipovic i Miljenko Puljic

Ivica i Vedrana Prlender, Ivo Josipović i Miljenko Puljić

Umjetnica poklon Poklon poklon 3 poklon 5 poklon 4 Mia Melcher s timom poklon 1 Ivana Boban, Luka Dragic Zdenka Kovacicek, Nera Freeda Immortelle poklon s redateljicom Nera Freeda Immortelle, Martina Granic Frano Maskovic, Mia Krajcar, Mislav Cavajda Ivan Leo Lemo, Frano Maskovic Iva Viskovic Krizan Frano Maskovic, Nera Freeda Immortelle, Mak Melcher Mate Matisic, Frano Maskovic Lara i Hrvoje Antic Katarina Madirazza Petar Cvirn, Iskra Jirsak Ivo Josipovic Iskr Jirsak, Mia Melcher, Nera Freeda Immortelle, Petar Cvirn Zdenka Kovacicek Nera Freeda Immortelle Nina Kaic Madic, Ivan Leo Lemo, Mia Krajcar Mia Melcher, Nera Freeda Immortelle Martina Granic, Freeda Nera Immortelle, Martina Granic Vedrana i Ivica Prlender Katarina Madirazza, Petar Cvirn, Iskra Jirsak Ivica i Vedrana Prlender, Ivo Josipovic i Miljenko Puljic

Fotografije Ines Novković

Pročitajte još...

4 fascinantne knjige koje će vam pružiti odgovore na važna životna pitanja

Ova četiri noviteta iz područja publicistike sasvim sigurno bi se trebala naći na listi vaših favorita za jesen i zimu. Knjige su to koje će vam otkriti mnoge važne životne vještine

Advent nije ispunjen ako ne pogledate Kraljevski balet – Orašar

Blagdansko doba ne bi bilo toliko čarobno da nema Orašara. Zato ne propustite snimku baleta 'Orašar' iz 2016. iz londonske operne kuće Royal Opera House, a koju možete pogledati 10. prosinca na velikom platnu Cine Stara Zagreb, Rijeka, Split Joker i Slavonski Brod

Davor Mandić: Kulturu u Rijeci nakon izbora čeka ozbiljno otrežnjenje!

Riječanin Davor Mandić otvoreno pogovara o stanju na riječkoj kulturnoj sceni nakon završetka projekta 'Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture', stanju u književnosti, pandemiji te ističe kako je kultura u Hrvatskoj odraz funkcionalno, politički i građanski nepismene većine!

Marina Vujčić: Želim o temi obiteljskog nasilja progovoriti kroz književnost!

Autorica sjajnih drama i ravnateljica Drame splitskog HNK progovara o tome zašto se odlučila preseliti iz Zagreba na selo pa zatim u Split, u kakvoj atmosferi stvara, zašto piše angažiranu prozu i dramu te što misli o Miri Furlan i novom romanu Miljenka Jergovića 'Vjetrogonja Babukić'

Povezano

Ecija Ojdanić i Frano Mašković otkrivaju tajnu uspješnog braka

Svrha braka mijenjala se kroz stoljeća, sukladno društvenim okolnostima i previranjima, ali jedno pitanje ostalo je isto. Koja je tajna uspješnog braka?

3 predstave koje gledamo ovoga vikenda u Zagrebu

Stiglo je vrijeme da kazališta objave svoje nove programe za nadolazeću sezonu pred nama

Mixer Book Club: Top 5 kriminalističkih knjiga za sve ljubitelje drame

Ukoliko vam se ostaje kod kuće i zaljubljenik ste u dobro štivo puno mračnih tajni i dobrih zapleta donosimo vam nekoliko prijedloga

Što je toksična pozitivnost i zašto može biti iznimno štetna za naše mentalno i tjelesno zdravlje?

Iako se uglavnom koristi u dobroj namjeri, toksična pozitivnost – odnosno isforsiran i pretjerano pozitivan pogled na situacije i svijet – dovodi do potiskivanja negativnih emocija, umjesto da ih se osvijesti i procesuira na zdrav način što dokazano pogubno djeluje na naša tijela, umove, odnose i društvo

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime