Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Danas bi Miljenko Smoje slavio 100. rođendan: Majstor portretiranja običnih ljudi

Miljenko je analizirao obične ljude Splita i Dalmacije. Analizirao je način na koji razmišljaju, razgovaraju, hodaju, njihove geste i živopisne osobnosti te ih prenosio u tekstove i na male ekrane na vrlo simpatičan način

Jedan od najpoznatijih hrvatskih književnika i novinara, zasigurno je Miljenko Smoje. Rođen je na današnji dan 14. veljače 1923., u Splitu. Svoju je karijeru započeo kao učitelj u Komiži i Omišu. Novinarstvom se počeo baviti 1948. kada se zaposlio u Slobodnoj Dalmaciji, a pisao je reportaže, putopise i satire o ljudima, ali i komentare o aktualnim zbivanjima u društvu. 



Tijekom novinarske karijere je radio i na radiju, a pokrenuo je i satirične listove Pomet i Berekin. Zatim ga je život odveo u drugom smjeru, počeo je pisati scenarije za film i televiziju. Najveću je popularnost stekao sa, sada već kultnim, serijama “Naše malo misto” i “Velo misto”.  Scenariji su objavljeni kao romani, “Kronika o našem malom mistu” -1971. godine i “Velo misto” – 1981. godine. Desetljećima je pisao i humorističnu feljtonističku kroniku, naravno sve je bilo povezano s Dalmacijom i način života na jugu. Ti tekstovi sabrani su u “Dalmatinskim pismima” (1976), “Libru Miljenka Smoje” (1981) i u “Dnevniku jednog penzionera” (1981). Preminuo je u Splitu 1995. godine.

Miljenko je bio majstor portretiranja običnih ljudi Splita i Dalmacije. Analizirao je način na koji razmišljaju, razgovaraju, hodaju, njihove geste i živopisne osobnosti te ih prenosio u tekstove i na male ekrane na vrlo simpatičan način. Smoje je razvio jedinstven stil pisanja koristeći se čakavštinom u kombinaciji s humorom, satirom i elementima tragedije. Njegova velika ljubav bila je Lepa s kojom je proveo veliki dio svog života. Ova godina je proglašena Godinom Miljenka Smoje, pa očekujemo da ćemo vidjeti veliki probj predstava i izložbi u njegovu čast. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Split memories 🏰 (@split_spomenar)

 Malo misto

Smoje je najveći uspjeh doživio je 1970. godine kada je napisao scenarij za televizijsku seriju Naše malo misto.  Serija  prikazuje život u malom dalmatinskom mjestu u razdoblju prije i poslije Drugog svjetskog rata. Na svoj specifičan način, pun humora i sarkazma, Smoje kroz živote običnih i animiranih likova opisuje gospodarske, političke i kulturne promjene tog vremena. Uspjeh serije bio je ogroman i stekao je kultni status. 

Velo misto

Nakon uspjeha Malog mista, Smoje je napisao još jedan televizijski scenarij prema vlastitom romanu. Nova serija pod nazivom Velo misto opisala je život u Splitu od 1910. do 1947. godine. Serija se uglavnom temeljila na stvarnim ljudima i povijesnim događajima, a priča o počecima splitskog nogometa, zapravo baluna. U Velom mistu, Smoje je prikazao razvoj, uspon i pad jednog od simbola Splita – Hajduka.

Ostavština Miljenka Smoje

Mnogi citati iz njegovih emisija postali su legendarni, pa čak i dio svakodnevnog jezika, poput: 

Neću politiku u svoju butigu. 

Jema, jema puno lipi’ stvari, ali nesmin kazat. 

Evo, ja iz ove svoje butige nisam maka’, a čet’ri san države prominije! 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Sonja Dvornik (@sonjadvornik)

Naslovna fotografija: YouTube sceenshot

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime