Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Djeca i knjige: Najbolji književni naslovi za najmlađe

Kako biste pridobili vaše mališane u stvaranju čitalačke navike, mi vam donosimo nekoliko najnovijih izdanja koja bi im se mogla svidjeti

Čitanje dječjih knjiga igra ključnu ulogu u razvoju djece, kako na jezičnom, kognitivnom i emocionalnom planu, tako i na njihovom obrazovnom putu. Donosi brojne koristi koje oblikuju njihovu maštu, kreativnost i jezične vještine. Čitanje dječjih knjiga pomaže u razvoju jezičnih vještina kod djece. Izloženost raznovrsnom vokabularu, gramatičkim konstrukcijama i složenim rečenicama bogatim opisima pomaže im u usvajanju jezika. Čitanje također pomaže u razumijevanju strukture priče, poboljšava njihovo slušanje i verbalno izražavanje te potiče razvoj pismenosti. 



Dječje knjige obogaćuju dječju maštu i kreativnost. Kroz slikovite ilustracije, zanimljive likove i uzbudljive priče, djeca ulaze u svijet mašte gdje mogu sanjariti, istraživati ​​i stvarati svoje priče. Ova imaginarna putovanja potiču njihovu kreativnost, razvijaju vizualno razmišljanje i potiču stvaranje vlastitih ideja. Razvoj empatije, poboljšanje koncentracije i proširenje znanja samo su neke od blagodati redovitog čitanja. Kako biste pridobili vaše mališane u stvaranju čitalačke navike, mi vam donosimo nekoliko najnovijih izdanja koja bi im se mogla svidjeti! 

Kalendar mojih osjećaja – Osjećaj s Anom 

Ana je simpatična djevojčica koja će vas povesti na uzbudljivo putovanje otkrivanja i razumijevanja osjećaja. U njenoj priči, saznat ćete kako se nositi s različitim emocijama poput sreće, straha, ljutnje i tuge. Ana je uvijek vesela i sretna, ali ponekad se suočava s izazovima koji joj izazivaju drugačije emocije. Uz pomoć prekrasnih ilustracija i interaktivnih naljepnica, Ana će vas naučiti kako prepoznati te osjećaje i kako se s njima nositi.

NIKAD ne diraj bube (Rosie Greening, Stuart Lynch) 

Uz ovu slikovnicu, djeca će se zabaviti i istraživati svijet oko sebe na potpuno nov način. Pet malih buba vas vodi na uzbudljivo putovanje kroz veliki grad, ispunjeno smijehom, brojevima i bubastičnim avanturama. Spremni ste? Uronite u ovu humorističnu slikovnicu i uživajte u svim iznenađenjima koje ova vesela družina bubica ima za vas. Ova slikovnica je posebna jer je taktilna, što znači da ćete imati priliku osjetiti teksturu buba prstićima. Humoristični stihovi i zabavne ilustracije stvorit će veselo i interaktivno iskustvo za najmlađe čitatelje. Prijevod ovih razigranih stihova potpisuje talentirani Ozren Doležal, koji je prenio duh i šarm originalnih stihova na hrvatski jezik.

Pjesme za djecu (Emily Dickinson)

Pjesme za djecu Emily Dickinson su predivno ilustrirana knjiga koja sadrži pomno odabranu poeziju poznate američke pjesnikinje. U ovoj zbirci nalazi se trideset pet najljepših pjesama Emily Dickinson, a knjiga predstavlja savršen uvod u pjesništvo ove “ljepotice iz Amhersta”. Pjesme su poredane tako da prate mijenu godišnjih doba, počevši s ljetom. Svaka pjesma je popraćena predivnim suvremenim akvarelom i objašnjenjima važnih pojmova i izraza, kako bi se djeci olakšalo razumijevanje.

Čudesni hotel (Kate Davies, Isabelle Follath)

Kada vas put odvede u prelijepi gradić Delaunay, ako skrenete lijevo kod Vojvodske palače i prijeđete Most tornjeva, stići ćete ravno pred Čudesni hotel. Ovaj hotel je poznat po tome da sve u njemu radi besprijekorno kao švicarski sat, zahvaljujući vještom kuharskom pomoćniku Stefanu. Ova predivno ilustrirana slikovnica, djelo nagrađivane ilustratorice Isabelle Follath, donosi toplu priču o ostvarenju snova. Kroz živopisne likove i maštovite ilustracije, čitatelji će se upustiti u avanturu spašavanja hotela i otkriti hoće li Stefan uspjeti. Dok pratite priču, primijetit ćete da mačka i mišić na ilustracijama donose dodatne detalje i elemente priče. Uživajte u ovoj slikovnici koja će vas očarati svojom ljepotom, toplinom i poukom o hrabrosti i snazi volje. 

Mama, ja sam morž! (Matt Walsh)

Ivica je običan dječak s nevjerojatnom maštom. Voli se pretvarati da je različite stvari – ponekad je dinosaur, ponekad vitez, a jednog dana odluči postati morž. Njegova maštovita igra i želja da bude nešto drugačije često donose radost i sreću. No, jednoga dana, njegova majka se suočava s pritiscima dijela društva koji smatra da je Ivičina igra neobična i neprikladna. Iako majka voli svog sina, pritisak i mišljenje drugih ljudi počinju utjecati na nju. Pomišlja da bi možda trebala ozbiljnije shvatiti Ivičinu odluku i početi ga smatrati pravim moržem.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime