Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

In memoriam: Žarko Potočnjak – Odlazak još jednog velikana hrvatskoga glumišta

Ostat će zapamćen kao veliki glumac koji je odigrao brojne prepoznatljive uloge u domaćim filmovima i serijama. Snimio je 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu. Dobitnik je brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh i mnoge druge

Jutros je u 76. godini života preminuo hrvatski glumački velikan Žarko Potočnjak. I to u godini u kojoj se odlučio umiroviti i uživati u zasluženom odmoru od predstava i glumačkog poziva. Jedan od razloga povlaćenja bili su i razni zdravstveni problemi, posebice s plućima. 



Ostat će upamćen kao veliki glumac koji je odigrao brojne prepoznatljive uloge u domaćim filmovima i serijama. Snimio je 25 igranih filmova, a u njih 10 imao je glavnu ulogu.

Od malih nogu bio je ‘zaražen’ glumom

Rođen je 1946. u Pakracu i od malih je nogu u glumi. Kao osnovnoškolac nastupao je u brojnim školskim predstavama, a kasnije je završio i Akademiju za kazališnu i filmsku umjetnost 1972. godine.

Prvu ulogu dobio je 1966. godine u TV filmu “Prikupljanje hrabrosti” redatelja Eduarda Galić, a prve profesionalne uloge imao je u Kazalištu Komedija, gdje je dobio i nadimak “Guma” jer je bio mršav i vrlo gibak. Nakon toga je prešao u Gavellu, a kasnije je osnovao i glumačku skupinu Histrion.

Voljeli su ga i stari i mladi

Potočnjak je glumio u brojnim filmovima: “Izbavitelj” (1976.), “Živi bili pa vidjeli” (1979.), “Večernja zvona” (1986.), “Glembajevi” (1988.), “Ljeto za sjećanje” (1990.), “Novogodišnja pljačka” (1997.), “Srce nije u modi” (2000.) i drugi. Jedna od uloga po kojoj ga većina javnosti pamti jest uloga Alojza u filmu “Duga mračna noć” iz 2004. godine. Također se pojavio i u filmu “Libertas” iz 2006. godine te “Pjevajte nešto ljubavno” iz 2007. godine.

Glumio je i u brojnim televizijskim serijama poput “Lažeš Melita”, “Bitange i princeze”, “Nad lipom 35” i “Najbolje godine” zbog čega su ga voljeli i stari i mladi. Dobitnik je brojnih nagrada za životno djelo, među kojima se ističu Nagrada hrvatskog glumišta, Marul, Zlatni osmijeh, Dubravko Dujšin, Nagrada na susretima hrvatskih kazališta, nagrada Dani komedije…

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime