Subota, 23 ožujka, 2024

Kuhača i telecaster: Grčka kao vječna inspiracija

Grčka nije samo svojom poviješću, kulturom, umjetnošću, filozofijom, mitologijom... ali i idiličnim dokoličarskim životom kakvim ga vide turisti, utjecala na silne generacije glazbenika već je oduvijek i svojim nacionalnim jelima imala i golem utjecaj na mediteransku gastronomiju

Naravno da znate skladbu (i ples) iz filmskog klasika ‘Grka Zorba’, za glazbeni opus Mikisa Theodorakisa, Nanu Mouskouri, prog rock trio Aphrodite’s Child – čiji je hit ‘Rain And Tears’ vladao europskim eterom u šezdesetima a potom dao dvije velike zvijezde: Demisa Roussosa (koji je snimio i znakovitu ‘On The Greek Side Of My Mind’) i Vangelisa…



Čuli ste i za Vicku Leandros koja je bljesnula na Eurosongu 1967., za Melinu Mercouri koja je pjesmu iz filma ‘Nikad nedjeljom’ pretvorila u mega hit ‘Djeca Pireja’…
Jer Grci i Grčka bili su i glazbeno i tekstualno nadahnuće za mnoge pjevače diljem svijeta; i za velike zvijezde i ‘estradnu sitnež’.

MELINA MERRCOURI ‘Ta pedie tou Pirea’

 

Countryjem okađena ‘Black Diamond Bay’ s albuma ‘Desire’ tipičan je primjer autorskog iskaza i poezije Boba Dylana. Skladba, naime, govori o ironiji života u storiji čiji su glavni likovi samoubojica Grk i kockar gubitnik koji neposredno pred kataklizmu koja svima donosi smrt dobije dobre karte i pobjedi. Na umjetničkom, poetskom i glazbenom drugom polu od Dylana stoji Marko Perković Thompson s poskočicom ‘Grkinja’ u kojoj se nebulozni tekst hrva grčko-rimskim stilom s istom takvom glazbom predvodeći na stotine domaćih festivalskih ‘kuruza’ sa zvukom buzukija i rimama sandolina-mandolina. 

Inspiracija grčkim dramama… i bogovima

Na albumu ‘Reveal’ R.E.M. su pak snimili skladbu ‘Chorus And Ring’ u kojoj spominju i koriste iz grčke drame, u ‘Losing Things’ The Beautiful South spominju grčku dramu a o malim grčkim dječacima preplanulim od sunca su u skladbi ‘All the Greek Boys (Do the Handwalk)’ pjevali Shrieckback; band kojeg su početkom osamdesetih osnovali članovi XTX i Gang Of Four.

U skladbi ‘Sammy Davis City’ The Brian Setzer Orchestra govore o sirotinjskom naselju kamp kućica kojem kao suprotnost nude milijunašku vilu s bazenom i grčkim (klasičnim) stupovima, finski heavy metalci Turisas pjevaju o ubojitoj grčkoj vatri (‘Greek Fire’), Prefab Sprout u ‘Electric Guitar’ govore o snovima u kojima su velike rock zvijezde koje se osjećaju moćno poput grčkih bogova, a Benny Andersson iz ABBA-e na svom samostalnom projektu ‘The Stars’ pjeva o zvjezdanom nebu koje mu govori mnogo toga o grčkim mitovima i legendama.

MIKIS THEODORAKIS – ‘Sirtaki/ Greek Zorba Dance’

 

Grčka nije samo svojom poviješću, kulturom, umjetnošću, filozofijom, mitologijom… ali i idiličnim dokoličarskim životom kakvim ga vide turisti, utjecala na silne generacije glazbenika već je oduvijek i svojim nacionalnim jelima imala i golem utjecaj na mediteransku gastronomiju.

Voljeli su ih i glazbenici pokazujući to, recimo, spomenom feta sira, maslina, maslinova ulja te rajčica u pjesmi Ghostowna ‘Earnith Toasteth’, souvlakija u ‘Bleezer’s Ice-Cream’ The Fairfield Four, tzatzikija u ‘Zicke Zack Tsatsiki’ dvojca Die Doofen, grčke salate (‘Super Saucy’) Baby Basha ili pak musake o kojoj govori Robyn Hitchcock u ‘Unsettled’.

Maslinovo ulje – baza svih jela

U tradicijskoj i suvremenoj kuhinji Grčke sve se uglavnom bazira na maslinovu ulju. Kao i diljem Mediterana – najomiljenija povrća rajčice, patlidžani, tikvice, krumpir, paprika i luk a nacionalna jela prožeta utjecajima i istočnih obala Sredozemlja i Italije i – naravno – Balkana. Stoga su veoma popularne i sve moguće vrste pita sa različitim punjenjima – od mljevenog mesa, sira, špinata, tikvica… te dolme: sarmice u listu vinove loze. 

Loukaniko – kobasice rađene od svinjetine ili janjetine začinjene narančom ili porilukom –  bile su pak pod imenom luganige dobro poznate i u Dalmaciji (nažalost danas ih uglavnom rade samo u pokojoj šibenskoj mesnici) a gotovo navlas ista dalmatinskoj pašticadi je i ‘pastitsada’ koja se sprema na Krfu.

Jedina važna razlika je što se umjesto njoka služi s makaronima. I u Grčkoj se pastsisada sprema u različitim inačicama sa ili bez klinčića ili muškatnog orašćića ili pak suhe šljive (pa i suhe smokve). Zahvaljujući dijaspori mnoga tradicijska grčka jela su se internacionalizirala i našla diljem planeta u restoranima ili zalogajnicama poput ražnjića-souvlakija, grčke salate, musake, tzatzikija (salate od krastavaca i jogurta), dolmi, pita…

BOB DYLAN ‘Black Diamond Bay’ 

 

 

GRČKA MUSAKA S PATLIDŽANIMA – MOUSSAKAS

  • 1 kg patlidžana 
  • 1 kg mljevenog mesa
  • ½ šalice maslinova ulja
  • 2 veća crvena luka
  • 5 zrelih rajčica (ili pelata)
  • ½ šalice suhog bijelog vina
  • bešamel
  • ribani tvrdi sir (najbolje je grčki kefalotiri)
  • ulje za prženje
  • sol i papar

Ogulite, operite i narežite na tanke kriške patlidžane, dobro ih posolite,  pustite da stoje neko vrijeme da izgube gorčinu pa ih ocijedite. Mljeveno meso pirjajte na malo ulja zajedno sa sitno rezanim lukom pa kad je luk malo ocaklio dodajte vino i rajčice kojima ste prethodno ogulili kožu i narezali ih na sitno. Posolite i poparite pa držite na jačoj vatri dok ne uzavre. Smanjite vatru pa ostavite da sva tekućina ishlapi.

U tavi na ulju popržite kriške patlidžana pa ih stavite u nauljenu dublju posudu za pečenje i pospite naribanim sirom. Preko njih rasporedite mljeveno meso i prekrijte novim slojem patlidžana, pospite naribanim sirom a preko svega dodajte deblji sloj bešamela. Pospite s još malo naribanog sira i zapecite u ugrijano pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata dok musaka nije dobila čvrstu zlatno-smeđu koricu. 

Receptu možete dodati i krumpir kojeg ćete narezanog na tanke kriške slagati između slojeva patlidžana i mesa. Pošto krumpiru treba duže vremena da bi bio gotov dobro ga je prethodno do pola skuhati u slanoj vodi. Također umjesto patlidžana možete koristiti tikvice ili samo krumpir.

 

PILETINA S LIMUNOM – KOTOPOULO LEMONATO

(dok kuhate i blagujete slušajte Andreasa Karantinisa u ‘Bouzouki solo/The Magic Of Bouzuki’)

  • 1 srednje veliko pile
  • 1,5 kg krumpira
  • 2 velika limuna 
  • 1 kavena šalica maslinova ulja
  • sol i papar

Očišćenu i oprano pa posušenu piletinu dobro začinite solju i paprom pa stavite u posudu za pečenje. Dodajte opran i oguljen krumpir narezan na ploške pa ga posložite oko piletine. Sve prelijte sokom dvaju limuna i dodajte ulje te dvije šalice vode.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva barem sat vremena odnosno uz barem jedno okretanje pileta (uz podlijevanje vodom ili juhom) kako bi se pile ravnomjerno ispeklo.

SOUVLAKI S PITA KRUHOM – SOUVLAKI ME PITA

(dok kuhate i blagujete slušajte Melinu Mercouri i Vangelisa u temi ‘Athina’)

  • 30 dag svinjskog vrata (vratine)
  • 8 komada pita kruha (ili malih tankih somuna)
  • 8 ražnjića
  • 2 srednje velika luka
  • 2 tvrde rajčice
  • ¼ šalice maslaca
  • 1 neprskani limun
  • peršin
  • origano 
  • sol i papar

Meso narežite na manje komade, posolite, poparite i pospite origanom, podijelite na osam dijelova, nabijte na ražnjiće i ispecite na grill tavi. Narežite luk na rebarca i usitnite peršin a rajčicu narežite na kriške.

Pita kruh ili male tanke somune (rastvorene i prerezane na pola) premažite maslacem pa lagano popecite na grill tavi a na njih dodajte meso koje ste pažljivo skinuli s ražnjića. Preko njega dodajte narezane rajčice, luk, peršina, malo mljevenog papra i po volji sve poprskajte s malo maslinova ulja. Pita kruh umotajte kao tortilju i jedite toplo.

HOBOTNICA S MAKARONIMA – HTAPODI ME MAKARONAKI KOFTO

(dok kuhate i blagujete slušajte Aphroditas Child u ‘Rain And Tears’)

  • 1 kg hobotnice
  • ½ kg kratkih makarona
  • ½ kg zrelih rajčica (ili pelati)
  • 1 šalica vina
  • 1,5 šalica maslinova ulja
  • 1 veliki sitno rezani luk
  • sol i papar

Hobotnicu kojoj ste prethodno očistili skuhajte u ekspres loncu (oko pola sata) uz pola šalica maslinova ulja. Hobotnica će se skuhati u vlastitoj tekućini i biti mekana. Sačuvajte dio crvenkaste tekućine koju je ispustila i narežite na manje komade.

U dublju posudu, dodajte tekućinu od kuhanja, vino i zdrobljene rajčice te mlake vode. Kad tekućina zavri dodajte makarone i kuhajte dok nisu skoro pa gotovi pa dodajte kuhane komade hobotnice. Po volji dodatno začinite uljem, paprom i narezanim svježim peršinovim listom. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime