Petak, 22 ožujka, 2024

Za hladnije dane: 30 filmova koji će vam pomoći da zavolite jesen

Od osvetnika i serijskih ubojica koje pomažu u rješavanju misterija do tinejdžerskih vještica koje moraju spasiti svijet - postoji film za svakog ljubitelja jeseni. Donosimo najbolje jesenske filmove za uživanje pod dekicom nakon valjanja po lišću

Čim dođe listopad i ružnije vrijeme, boravak na otvorenom polako mijenjamo za boravak kod kuće, koktele mijenjamo za vruće čokolade i sladolede za kokice. Jesen ima svojih čari, a jedna od najboljih je uživanje u omiljenim filmovima na kišni dan, zar ne?  



Ovo godišnje doba zaslužuje filmove koji će obilježiti njegovu posebnost, a na sreću Hollywood je to učinio. Od osvetnika i serijskih ubojica koje pomažu u rješavanju misterija do tinejdžerskih vještica koje moraju spasiti svijet, postoji film za svakog ljubitelja jeseni. Donosimo najbolje jesenski filmovi za uživanje pod dekicom nakon valjanja po lišću.

1)’Magija’ 

Sally (Sandra Bullock) i Gillian Owens (Nicole Kidman) su sestre rođene u obitelji čiji  ženski dio već stoljećima čine prave pravcate vještice. Iako vješto koriste magiju, ono s čim sestre imaju problem je sretno zaljubljivanje (zbog prokletstva: svi muškarci u koje se vještice obitelji Owens zaljube umrijet će prijevremenom smrću.) Svaka se s problemom nosi na svoj način, a film ih prati na tom putu. U filmu se pojavljuje i naš glumac Goran Višnjić.

2) ‘Šminkerica sa sela’

Melanie Carmichael (Reese Witherspoon) živi u New Yorku i gradi modnu karijeru. U jednom trenutku se zaruči za najpoželjnijeg muškarca u gradu, i iako je to san mnogih djevojaka, nastala situacija Melanie donosi mnoge probleme.

3) ‘Prekrasan dan u susjedstvu’

Film je snimljen prema stvarnom prijateljstvu između Freda Rogersa (Tom Hanks), tvorca i zvijezde uspješnog dječjeg programa ‘Susjedstvo g. Rogersa’ i novinara Lloyda Vogela. Svaka epizoda dječjeg programa bila je posvećena jednom problemu s kojim su se djeca susretala, a Tom Hanks je za ovu ulogu dobio nominaciju za Oscara u kategoriji ‘Najbolji sporedni glumac’. 

4) ‘Recept za život’

Jenna (K. Russell) živi u gradiću na jugu Amerike i radi u piteriji. Iznimno je nezadovoljna svojim bračnim životom, a jedine prijateljice koje ima su njezine dvije kolegice, konobarice, Becky (C. Hines) i Dawn (A. Shelly). Sve što je veseli je rađenje pita i želi sudjelovati na natjecanju za najbolju pitu kako bi osvojila dovoljno novca za napuštanje supruga.

5) ‘Koralina i tajna ogledala’

Koralina Jones (glas Dakota Fanning) živahna je i radoznala 11-godišnjakinja, uvijek spremna za pustolovinu. Jednoga dana u svom domu otkriva skrivena vrata i odluči proći kroz njih. Vrata je vode u paralelnu realnost koja je naizgled slična njezinom pravom životu, samo mnogo bolja. Ipak, nije sve kako se čini, a tu počinje njezina avantura.

6) ‘Avioni, vlakovi i automobili’

Neal Page (Steve Martin) se želi vratiti kući za Dan zahvalnosti, no njegov je let otkazan zbog iznimno loših vremenskih uvjeta, pa se odlučuje na druga prijevozna sredstva. Nije sam na putovanju, već je s njim trgovački putnik Del Griffith (John Candy) koji ne prestaje pričati.  Njihovo putovanje iz Chicaga u New York je sve samo ne dosadno.

7) ‘Sjećanje na Titane’

U Virginiji je 1971. godina i vlasti odluče reorganizirati mjesno školstvo i ujediniti dotad strogo odvojene, isključivo bjelačke ili crnačke srednje škole. Tada trrener američkog nogometnog tima Titans u srednjoj školi T. C. Williams postane Afroamerikanac Caroline Herman Boone (D. Washington), dok je dotadašnji trener Bill Yoast (W. Patton) imenovan njegovim zamjenikom. U borbi protiv rasnih predrasuda okline treneri stvaraju mješovitu momčad, ali stvari polako odmiču kontroli.

8) ‘Izgubljeni u ljubavi’

Radnja filma vrti se oko uspješnog romanopisca (Kinnear) koji već nekoliko godina pokušava prevladati osjećaje koje ima prema bivšoj ženi (Connelly). U tome mu pomaže prijateljica i ponekad ljubavnica Bell.

9) ‘To je velika bundeva, Charlie Brown’

Banda Peanuts slavi Noć vještica, a Linus se nada da će konačno posjetiti Veliku bundevu; dok je Charlie Brown pozvan na zabavu za Noć vještica.

10) ‘Posljednja jesen’

Ovo je remake je istoimenog filma iz 1968. godine. Nelson Moss (Keanu Reeves) upoznaje Saru Deever (Charlize Theron), koja zbog njegove arogancije i neznanja, pada na vozačkom ispitu. Tijekom studenog njih će dvoje provoditi sretne trenutke i zaljubiti se, ali priča zatim postaje tužna.

11) ‘Nož u leđa’ 

Obiteljskog okupljanja krene po krivu nakon smrti 85-ogodišnjeg Harlana Thrombeyja (Chistophera Plummera), glave obitelji. U obiteljski dom dolaze dva detektiva (Daniel Craig i Lakeith Stanfield) kako bi istražili smrt i otkrili skrivene obiteljske tajne, a svaki član obitelji postaje sumnjiv.

12) ‘Čekajući izdisaj’

Ovo je film o četiri najbolje prijateljice, Afroamerikanke Savannah (W. Houston), Bernadine (A. Bassett), Robin (L. Rochon) i Gloria (L. Devine) koje žive u Phoenixu na američkom jugozapadu. Upoznajemo živote svake od žena i njihove zanimljive ljubavne priče, koje su sve samo ne jednostavne.

13) ‘Harry Potter i Kamen mudraca’

Ovo je prvi dio franšize koja iz dana u dan ima sve veći broj fanova. Objavljen prije 20 godina, prvi dio Harry Pottera prati njegov dolazak u u Hogwarts, školu za vještičarenja i čarobnjaštvo, ali i njegovo saznanje da je poznati čarobnjak.

14) ‘Tajanstvena Pizza’

Ovo je priča o tri djevojke zaposlene u najpopularnijoj pizzeriji u gradu. Obzirom da su tinejđerice svaka od njih prolazi kroz razočaranja u prve ljubavi. Kat (A. Gish), se zaljubi u  u oženjenoga čovjeka, a njezina starija sestra Daisy (J. Roberts), ulazi u vezu s Charlesom (A. Storke), razmaženim dečkomi. Jojo (L. Taylor) obožava svog dečka Billa (V. D’Onofrio), ali još nije spremna stupiti u brak.

15) ‘Obitelj Addams’ 

Film se fokusira na bizarnu, mračnu, aristokratsku obitelj. Oni se nakon dugog godina povezuju s onim za koga vjeruju da je dugo izgubljeni rođak, Gomezovim bratom Festerom Addamsom. On nije onaj koji se predstavlja, a cilj mu je oteti obitelj Addams njihovo bogatstvo.

16) ‘Kad jaganci utihnu’ 

Jedan od najpoznatijih trilera ikad snimljenih je priča o dr. Hannibalu Lecteru (A. Hopkins) briljantnom psihijatru i kanibalu-serijskom ubojici i Clarice Starling (J. Foster), mladom agentica FBI-ja. Njihov odnos je sve samo ne jednostavan.

17) ‘Dobri Will Hunting’

Film prati 20-godišnjeg radnika iz južnog Bostona Willa Huntinga (M. Damon). On je  genijalac, ali kako bi izbjegao zatvorsku kaznu prisiljen je viđati se s terapeutom (R.Williams) i učiti naprednu matematiku s nagrađivanom profesorom (S.Skarsgård).

18) ‘Sumrak’ 

Bella se seli iz sunčanog Phoenixa u Arizoni u kišoviti Forks u Washingtonu. Upisuje srednju školu te joj pažnju privuče Edward Cullen. Njihovo prijateljstvo polako postaje ljubavni odnos, a Bella otkriva sve njegove šokantne tajne.

19) ‘Magičan par’ 

Alex (Tia Mowry) i Camryn (Tamera Mowry) su jednojajčane blizanke rođene u Coventryju, čarobnom kraljevstvu. Odvojene su nedugo nakon rođenja kad ih je otac poslao na Zemlju kako bi ih zaštitio od sila Tame. Djevojke se ponovno susretnu na svoj 21. rođendan te  otkriju da imaju čarobne moći. 

20) ‘Male žene’

Četiri sestre Meg, Jo, Amy i Beth March upoznajemo dok su još djevojčice i koje su u najosjetljivijim godinama ostale živjeti same s majkom Marmee. Životnje vrijednosti koje im je ulila majka pratit će ih cijelog života, dok će svaka od njih pokušati naći svoje mjesto pod suncem.

21) ‘Jesen u New Yorku

Will (R. Gere) je 48-godišnjak, ugledni restaurator i ženskar koji ne vjeruje u ljubav. Charlotte (W. Ryder) ima 22 godine, umjetnica je i živi s bakom. Njihova ljubavna priča puna je uspona i padova, tuge i sreće, a Charlottina dijagnoza im je dodatan teret.

22) ‘Društvo mrtvih pjesnika’

John Keating( R. Williams) je profesor engleskog jezika koji svoje učenike želi inspirati da pristupe poeziji na drugačiji način. Njegove metode učenja su zanimljive i cilj mu je potaknuti učenike da zavole poeziju, a ne da se koncentriraju na ispite i ocjene. 

23) ‘Izborni dani’

Jim McAllister (M.Broderick), učitelj u srednjoj školi, primijećuje da uspješna učenica Tracy Flick (R.Witherspoon) koristi manje od etičke taktike kako bi dobila ono što želi. Kad se Tracy kandidira za predsjednicu škole, Jim uvjerava Paula, glupavog, ali popularnog učenika, da se kandidira protiv Tracy. 

24) ‘Ljubavna priča’

Kad bogati student sa sveučilišta Harvard, Oliver Barrett IV (R.O’Neal) upozna Jenny Cavilleri (A.MacGraw), djevojku srednje klase, automatski se zaljube. Unatoč protestima Oliverova oca (R.Milland), mladi se par vjenča. Oliver pronalazi posao u odvjetničkoj tvrtki u New Yorku, ali njihov sretan život se uruši kad Jenny otkrije da ima neizlječivu bolest. 

25) ‘Osmijeh Mona Lise’

Katherine Watson (J.Roberts) nedavno je diplomirala na UCLA te predaje povijest umjetnosti na prestižnom ženskom koledžu. Odlučna je u suočavanju sa zastarjelim običajima društva i to prenosi na svoje studente.  

26) ‘Imaš poruku’ 

Kathleen Kelly (M.Ryan) mrzi Joea Foxa (T. Hanks), koji se upravo uselio preko puta. Međutim, kad se upoznaju na internetu, započinju intenzivnu i anonimnu internetsku romansu, a da pritom nisu svjesni međusobnog pravog identiteta. Kad otkriju svoje identitet priča dobije zaokret.

27) ‘Kad je Harry sreo Sally’

Harry Burns (B. Crystal) i Sally Albright (M.Ryan) dijele vožnju automobilom od Chicaga do New Yorka, tijekom koje raspravljaju o tome mogu li muškarci i žene uistinu biti strogo platonski prijatelji. Deset godina kasnije, Harry i Sally ponovno se susreću u knjižari te pokušavaju ostati prijatelji, ali hoće li im to uspijeti?

28) ‘U dobru i u zlu’

Nakon gubitka posla i supruge te provedenog vremena u mentalnoj ustanovi, Pat Solatano (B. Cooper) krene živjeti sa svojim roditeljima (R. De Niro, J.Weaver). Pat želi vratiti svoj stari život, ali se stvari kompliciraju kad upozna Tiffany (J. Lawrence). Ona mu ponudi pomoć u povezivanju sa ženom, ako u zamjenu učini nešto za nju.

29) ‘Matilda’

Matilda Wormwood (M. Wilson) je darovita djevojka prisiljena trpjeti grubog oca (D. DeVito) i majku (R. Perlman). Još gore, Agatha Trunchbull (P. Ferris), zla ravnateljica u Matildinoj školi, užasno je stroga. Međutim, kada Matilda shvati da ima moć telekineze, počinje braniti svoje prijatelje od Trunchbullinog bijesa i boriti se protiv svojih roditelja.

30)’Možete li mi ikad oprostiti?’

Lee Israel( M.McCarthy) frustrirana je spisateljica koja si jedva može priuštiti plaćanje stanarine. U očaju za novcem, Izrael lažira pisama poznatih pisaca i prodaje ih u knjižarama i kolekcionarima. Kad se trgovci počnu shvaćati što se događa, Lee regrutira sumnjivog prijatelja koji će joj pomoći da nastavi ciklus trikova i prijevara.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime