Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Ivana Krnić (Egmont): Audio knjige su budućnost, glumci koji ih čitaju u svijetu su velike zvijezde

Egmont Hrvatska dio je međunarodne tvrtke Egmont, vodećega  europskog izdavača knjiga i časopisa za djecu, koji je tijekom godina poslovanje proširio i u ostala medijska područja: televizijsku i filmsku produkciju, digitalne sadržaje i videoigre u brojnim zemljama Europe i svijeta

Članica Uprave tvrtke Egmont Hrvatska Ivana Krnić bila je gošća tribine “Kako izdavaštvo odolijeva izazovima konvergencije medija i umjetne inteligencije”, održane u srijedu, 5. travnja 2023. godine, na Sveučilištu Sjever, u Sveučilišnom centru Koprivnica. Tribina je održana pred prepunom dvoranom studenata, nastavnika, ali i zainteresirane javnosti, a s gošćom koja ima impresivnu karijeru u izdavaštvu razgovarala je dr.sc. Ivona Čulo s Odjela za komunikologiju, medije i novinarstvo.



Egmont Hrvatska dio je međunarodne tvrtke Egmont, vodećega europskog izdavača knjiga i časopisa za djecu, koji je tijekom godina poslovanje proširio i u ostala medijska područja: televizijsku i filmsku produkciju, digitalne sadržaje i videoigre u brojnim zemljama Europe i svijeta.

Egmontova je misija stvaranje i prenošenje priča. Ta misija u sebi nosi ideje uključivosti, širine i prihvaćanja. Pripovijedanje je ljudima oduvijek bilo važno jer potiče maštu, znatiželju i stvaranje novih ideja, a priče su temelj svakoga učenja i napretka“, istaknula je tijekom tribine Ivana Krnić, dodavši da Egmontova prva izdanja u Hrvatskoj izlaze još od davne 1994. godine.

Od klasika do popularne literature

Danas je Egmont vodeći izdavač dječjih knjiga i časopisa u Hrvatskoj, a u Zagrebu je sjedište Egmonta za cijelo područje bivše Jugoslavije. Egmontov program uključuje časopise i knjige poznatih svjetskih brendova, kao što su Disney, Peppa Pig, Minecraft, Paw Patrol, National Geographic, Moj mali poni te mnoge druge najljepše svjetske i domaće dječje likove i priče. Osim toga, već 5 godina izdaju i program za odrasle –  biblioteku PULS koja se bavi izdavanjem kvalitetnih naslova iz beletristike i publicistike, od klasika do popularne literature, a posebnu pažnju posvećuje naslovima o odgoju i roditeljstvu čime nadopunjuje djelovanje matične izdavačke kuće Egmont“, dodala je Ivana Krnić, istaknuvši da je od svih licenci Disney i dalje najprepoznatljiviji.

„Disney je bio i ostao stabilan i prepoznatljiv obiteljski brend te i dalje, a možda danas i više nego prije, uspješno okuplja obitelji diljem svijeta. Disneyjeve animirane filmove gledaju djeca i odrasli, što i jest Disneyjeva ideja. Sve su te priče zabavne, ali one u sebi uvijek sadrže i poruku koja promiče univerzalne pozitivne ljudske vrijednosti. Gotovo svaki Disneyjev crtić pretočen je i u pisanu riječ, odnosno slikovnicu, tako da je dostupan bilo kada, bilo kome i bilo gdje. Smatram da je Disney nenadmašan po pitanju dosega i stvaranja priča s kojima se mogu jednako poistovjetiti i djeca i odrasli. Upravo to mu daje bezvremensku kvalitetu i atraktivnost“, naglasila je gošće tribine, dodavši da danas u izdavaštvu nailaze na brojne izazove, koje uspješno prevladavaju prilagođavajući se novim trendovima te nastoje biti prvi u novim idejama i formatima. Tako uskoro možemo očekivati i brojne audio knjige iz tvornice priča Egmont Hrvatska.

Ne smijemo zanemariti audio knjige

Iako se što se tiče dječjih časopisa vidi kontinuirani pad prodaje, kako kod nas tako i u svijetu, moram naglasiti da i dalje postoji veliko zanimanje djece i roditelja za časopisima i danas, što se vidi po velikom broju dječjih časopisa koje Egmont i dalje izdaje, a čak i objavljuje nove. S druge strane, ne vidimo negativni trend čitanja dječjih knjiga. Vjerojatno je razlika u tome da su časopisi percipirani kao čista zabava i nju mogu zamijeniti novi digitalni mediji, a da su knjige percipirane kao zabavna, ali i razvojna aktivnost koja nema kvalitetnu alternativu u novim medijima. 

Audio knjige se svakako ne smiju zanemariti, glumci koji čitaju audio knjige u svijetu postaju velike zvijezde, a trend slušanja knjiga postaje sve jači i kod nas. Stoga kontinuirano radimo i na tome te već krajem godine krećemo sa serijom audio knjiga!“ zaključila je članica Uprave Egmonta koju su studenti nagradili velikim pljeskom, ali i brojnim pitanjima.

Sudeći prema zainteresiranosti studenata za ovu tribinu te brojnih pitanja upućenih gošći, budućnost izdavaštva, posebice kad je riječ o licencnim izdanjima i kvalitetnim knjigama, bez obzira na to na kojoj se platformi nalazili, nije upitna.  

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime