Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Jeste li znali da je čitanje knjiga djeci povezano s uspjehom i srećom u životu?

U dječjoj dobi, roditelji djeci najčešće čitaju bajke koje i priče koje probuđuju maštu i uče ih od dobru i zlu, a tako grade njihov karakter i poimanje života

Sjećate li se kada ste kao dijete naučili čitati? Većina nas vjerojatno ne, ali sada ne možete zamisliti život bez te mogućnosti. Ne biste mogli razumjeti ništa na Facebooku, ne biste mogli poslati SMS ili čak ispeći nekoliko svojih omiljenih kolačića s komadićima čokolade. Nešto tako jednostavno poput čitanja etikete odjeće na vašoj omiljenoj košulji za upute za pranje bilo bi nemoguće bez sposobnosti čitanja.Osim za odrasle, čitanje je nevjerojatno važno za djecu. Kako rastu i odrastaju, morat će posjedovati dobre vještine čitanja kako bi se snalazili kroz život. Ljubav prema knjigama treba utkati u njih još od malena, kako bi im navika ostala za cijeli život. U dječjoj dobi, roditelji djeci najčešće čitaju bajke koje i priče koje probuđuju maštu i uče ih od dobru i zlu, a tako grade njihov karakter i poimanje života. Obzirom da smo i sami veliki ljubitelji čitanja djeci, donosimo 10 razloga zašto je čitanje dobro za djecu.

1/ Proširuje njihov vokabular

Knjige pomažu djeci da razviju osnovne jezične vještine i duboko prošire svoj vokabular – mnogo više od bilo kojeg drugog medija.

2/ S vremenom postaju bolji

Vježbom do savršenstva, zar ne? Najbolji način da postanu bolji u čitanju je da čitaju. Ipak, ako su djeca još premala za samostalno čitanje, uz vas koji im čitate i oni će zavoljeti tu aktivnost.

3/ Pomaže u izgradnji neovisnosti i samopouzdanja

Knjige su interaktivne; zahtijevaju da djeca misle. Beletristika i publicističke knjige proširuju našu svijest. Daju nam nove načine razmišljanja i nove ideje. Proširuju njihov svemir izvan vremena i mjesta sadašnjosti, i nadahnjuju njihove misli. Daje temelje za razmišljanje vlastitom glavom, što na kraju dovodi do uspjeha i sreće.

4/ Knjige su prijatelji

Knjige su izvrsni suputnici. Djeca se nikada neće osjećati usamljeno kada im čitate knjigu jer će u njima pronaći utjehu. Pomažu im shvatiti da bez obzira tko su ili kakva su njihova iskustva, nisu sami na svijetu.

5/ Potiču na razmišljanje

Knjige razvijaju vještine kritičkog mišljenja. Knjigu čita pojedinac, nema nasmijane pjesme ili glazbe koja emocionalno potiče reakciju čitatelja. Mi sami odlučujemo što mislimo o knjizi i njenom sadržaju, a nitko nam se ne naginje preko ramena i govori nam kako da mislimo.

6/ Razvijanje mašte

Knjige razvijaju i njeguju dječju maštu, te šire dječje svjetove. Slikovnice uvode malu djecu u svijet umjetnosti i književnosti. Romani i publicističke knjige stimuliraju dječju osjetilnu svijest, pomažući djeci da vide, čuju, okuse, osjete i pomirišu na zamišljenoj razini. Knjige potiču maštu, potičući kreativnost.

7/ Upoznavanje stvarnog svijeta

Knjige dopuštaju djeci da isprobaju svijet prije nego što moraju izaći u njega. Knjige daju djeci priliku da dožive nešto u svojoj mašti prije nego što im se to dogodi u stvarnom životu. Pomažu pripremiti djecu za njihovu sljedeću fazu zrelosti, spremno ih pripremajući za svijet “odraslih”. Knjige im pomažu da razumiju sebe, da saznaju tko su. Jačaju samopouzdanje i pomažu im da shvate zašto smo to što jesmo. Pomažu im otkriti odakle dolaze i kuda žele ići.

8/ Pomažu u povezivanju

Knjige pomažu djeci da se otvore, nadiđu samozaokupljenost i povežu se s drugim ljudima. Knjige im daju do znanja da postoji više od jednog načina gledanja na svijet. Grade veze i proširuju njihovu sposobnost suosjećanja; pomažu im razumjeti druge i pomažu im da postanu suosjećajnija. Također, pomažu djeci da zacrtaju vlastiti moralni i etički put. Da razmisle o dobru i zlu. Knjige mogu ponuditi smjernice i pomoći im da odrede svoje životne prioritete, vlastite vrijednosti.

9/ Potiču razgovor

Knjige odgovaraju na pitanja. Knjige stvaraju pitanja. Pružaju priliku za razmjenu kulturnih iskustava. Kada djeca čitaju istu knjigu, uživajući u zajedničkom iskustvu čitanja, vršnjačke veze se grade unutar generacije. Kada djeca, roditelji i bake i djedovi čitaju jednake knjige djeci, stvaraju se proširene obiteljske i društvene veze i osjećaj pripadnosti.

10/ Učenje novih stvari

Knjige nude široku paletu informacija, iskustava i znanja. Ali za razliku od mnogih elektroničkih medija, knjige također nude veliku dubinu informacija, iskustva i znanja. Knjige nas informiraju o drugim ljudima, drugim zemljama, drugim običajima i kulturama. Knjige nam pomažu u učenju o povijesti, umjetnosti, znanosti, vjeri, prirodi, matematici i tehnologiji – svemu i svačemu u našem svemiru i šire. Knjige također pomažu razumjeti učinak koji sve te stvari imaju na nas i naš svijet.

Svi se mogu prisjetiti trenutaka kad su kao djeca s roditeljima gledali svoj omiljeni Disneyjev film ili se sjetiti one jedne Disneyjeve slikovnice toliko puta pročitane da ju gotovo znaju napamet. Ista sjećanja već 100 godina dijele milijuni ljudi diljem svijeta kojima je Disney unio radost i čaroliju u život. Proslavite 100. obljetnicu Disneyja uz priče o dobroti, obitelji i snovima.

Slikovnice iz ove neponovljive slavljeničke kolekcije nalaze se na svim kioscima, u poštama, supermarketima i na shop.egmont.hr. Prva slikovnica “Dobro uvijek pobjeđuje” je u ponudi po promotivnoj cijeni od samo 2,50 €/ 18,84 kn.

Pročitajte još...

Bajke u digitalnom svijetu: Vječne pouke u kontekstu doba u kojem živimo

Svima poznate priče kao što su 'Tri praščića', 'Ružni pačić', 'Pinokio' i ostale, u ovom slučaju za cilj imaju djecu i odrasle educirati o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta, ali i povezati različite generacije u onome što nam u kontekstu digitalnog doba najviše i nedostaje - razgovoru

Eternals je prvi Marvelov film u kojem se pojavljuju gluhi i gay likovi!

Film bi kako sada stvari stoje, treba izaći u petak, 5. studenog. 2021. godine. Budući da se situacija u cijelom svijetu pobošava, pretpostavlja se da će film doći u kina, a ne samo na  Disney+

Lista želja: 10 tematskih parkova koje najviše hvale na Instagramu

Ako vaša ideja o izlasku iz snova uključuje snimanje beskonačne zabave na rolerkosterima i vožnjama koje prkose smrti, onda su ovo sljedeća odredišta koja možete dodati na svoju listu želja!

Ivana Krnić (Egmont): Audio knjige su budućnost, glumci koji ih čitaju u svijetu su velike zvijezde

Egmont Hrvatska dio je međunarodne tvrtke Egmont, vodećega  europskog izdavača knjiga i časopisa za djecu, koji je tijekom godina poslovanje proširio i u ostala medijska područja: televizijsku i filmsku produkciju, digitalne sadržaje i videoigre u brojnim zemljama Europe i svijeta

Povezano

Ecija Ojdanić i Frano Mašković briljirali su u glavnim ulogama predstave ‘Ništa im neće bit’

Predstava je donijela svježu perspektivu kazalištu s originalnom pričom i odličnom glumačkom postavom, Ecijom Ojdanić i Franom Maškovićem

TOP 5 ljubavnih romana idealnih za vikend

Kako bi nam jesen pred nama bila lakša, donosimo pet novih ljubavnih romana koje se isplati pročitati. Jer ljubavi nikada dovoljno, zar ne?

Top 3 knjige koje čitamo ovaj tjedan

Odabrali smo tri nove knjige koje čitamo ovaj tjedan. Zamislite vikend je, nemate ništa za raditi i ležite na kauču uz neku dobru knjigu

Ecija Ojdanić i Frano Mašković otkrivaju tajnu uspješnog braka

Svrha braka mijenjala se kroz stoljeća, sukladno društvenim okolnostima i previranjima, ali jedno pitanje ostalo je isto. Koja je tajna uspješnog braka?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime