Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Bajke u digitalnom svijetu: Vječne pouke u kontekstu doba u kojem živimo

Svima poznate priče kao što su 'Tri praščića', 'Ružni pačić', 'Pinokio' i ostale, u ovom slučaju za cilj imaju djecu i odrasle educirati o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta, ali i povezati različite generacije u onome što nam u kontekstu digitalnog doba najviše i nedostaje - razgovoru

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s veseljem najavljuje zbirku priča Bajke u digitalnom svijetu. Cilj publiciranja zbirke je educiranje djece mlađe dobi u korištenju digitalnih tehnologija. 



Svima poznate priče kao što su ‘Tri praščića’, ‘Ružni pačić’, ‘Pinokio’ i ostale, u ovom slučaju za cilj imaju djecu i odrasle educirati o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta, ali i povezati različite generacije u onome što nam u kontekstu digitalnog doba najviše i nedostaje – razgovoru.

Kao ilustratorica slikovnica projektu se pridružuje glazbenica Rebeka Ljiljak

Naime, na svaku bajku nastavljaju se svojevrsni radni zadaci, postavljaju se pitanja na koja se može odgovoriti samo zajedničkim razgovorom, interakcijom odrasle osobe i djeteta u promišljanju odgovora, a kako bi se pronašla pouka primjenjiva u digitalnom dobu.
Kao ilustratorica slikovnica projektu se pridružuje glazbenica Rebeka Ljiljak koja se kao likovna umjetnica i majka dviju djevojčica školske dobi pokazala kao idealan izbor u provedbi ove hvalevrijedne inicijative. 

“Izazov digitalnog crteža, kojeg sam odabrala kao likovnu tehniku za ovaj projekt, prihvatila sam bez puno razmišljanja budući da projekt smatram izuzetno vrijednim i korisnim, kako za današnju djecu koja su, znamo, neodvojiva od digitalnih medija, tako i za roditelje kojima su prijeko potrebne smjernice u edukaciji djece o danas, usudila bih se reći, najvažnijoj temi – sigurnosti na internetu. Moja mlađa kći, Sarah (9), pomogla mi je u kreaciji likova kao glas svojih vršnjaka u toj veseloj kreativnoj priči”, govori nam Rebeka Ljiljak.

Prva od šest slikovnica Bajki u digitalnom svijetu ‘Tri praščića’ već je u prodaji

“Kao najveću vrijednost Bajki u digitalnom svijetu svakako smatramo vrijeme koje će odrasli posvetiti djetetu kako bi zajedno pročitali i riješili zadatke. Ako za to vrijeme svoje telefone ostave postrani te posvete svu pažnju toj zajedničkoj aktivnosti, moći ćemo reći da su Bajke u digitalnom svijetu u potpunosti ispunile svoju svrhu”, poručili su iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. 

Zahvaljujući prijatelju projekta Combisu koji je financijski potpomogao ilustriranje i tiskanje, Bajke u digitalnom svijetu naći će se u rukama djece i na policama mnogih domova. Sav prihod od prodaje bajki namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji vodi nacionalni Centar za sigurniji Internet.
Prva od šest slikovnica Bajki u digitalnom svijetu ‘Tri praščića’ je u prodaji od 28. rujna na web stranicama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.  

Fotografije: John Pavlish

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime