Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Kad ruke šute: Kako izgleda savršen partnerski odnos i kako ga postići?

Svatko od nas ima u glavi ideje kako bi stvari trebale funkcionirati, kako bi veza trebala izgledati, ali kako 'pomiriti' ta dva svijeta, odnosno kako naći balans - često nije nimalo lako. Plesna prestava 'Kad ruke šute' prikazuju 4 razine partnerskog odnosa kroz koje prolaze svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa

Tema partnerskih odnosa mnogima je zanimljiva. Svatko od nas ima u glavi ideje kako bi stvari trebale funkcionirati, kako bi veza trebala izgledati, kako bi se partneri trebali ponašati u određenoj situaciji. Te ideje skupljamo od djetinjstva tijekom čitavog života, i to nazivamo unutarnji svijet. Ono što se događa u stvarnom svijetu, dakle, realitet, zovemo vanjski svijet. A kako “pomiriti” ta dva svijeta, odnosno kako naći balans – često nije nimalo lako. Zašto? Zato što je postizanje tog balansa, a u konačnici i kvalitetnog partnerskog odnosa – proces!
 
 
Taj proces podrazumijeva: vrijeme (a mi ga, barem mislimo, nemamo), razumijevanje (umjesto podrazumijevanja), prihvaćanje (koje znači ne pokušavati promijeniti partnera), komunikaciju i pozorno slušanje (a ne “Znaš ti dobro što mi je”), obostrani trud, predanost, davanje (umjesto da gledaš što radi partner, zašto se ne usmjeriš na to što TI činiš i kakav partner želiš biti), rad na sebi i na odnosu (savršen partner ne postoji “savršenim” partnerom se postaje).

Predstava nastala na istraživačkom tekstu

“Kad ruke šute” plesna je predstava čija je dramaturško-koreografska koncepcija nastala na osnovi stručno-istraživačkog teksta o partnerskim odnosima koji je napisala socijalna pedagoginja Sara Peranić. Plesač i plesačica, Sunčica Bandić i Christian Nujster, služeći se pokretom, gestama, mimikom i dodirom, u koreografiji Ilone Cvitić Kanceljak i uz autorsku glazbu Silvije Grilec, prikazuju 4 razine partnerskog odnosa kroz koje svi partneri na putu izgradnje kvalitetnog odnosa na svoj jedinstveni način prolaze.



Kombinacijom različitih plesnih stilova poput lyrical, contemporary, jazz, modern, acrobatic, u koreografiji Ilone Cvitć Kanceljak, ispričat će (otplesati) što znači temeljna misao projekta “I tako su gradili odnos do kraja života”. Osim pokretom, priča je osnažena audiovizualnim projekcijama u kojima se uz pomoć kazališta sjena imitira svaki stupanj razvoja životnog ciklusa leptira (jaje-gusjenica-kukuljica-leptir), kao metaforički prikaz te istovjetan proces fazama razvoja partnerskih odnosa. Uz navedeno, projekt je poseban i zbog autorske glazbe koju je komponirala Silvija Grilec.

Predstava je završni ispit studentice Laure Pribanić

Predstava je nastala u sklopu završnog ispita Laure Pribanić na 3. godini preddiplomskog studija Produkcije na ADU pod mentorstvom Ive Hraste Sočo i Romane Brajše, a nakon uspješnog ispita dogovorena je suradnja s PC Tala koji preuzima daljnji razvoj i distribuciju. Plesnu predstavu možete pogledati 24. studenog 2021. u Zagrebu u u Kinu Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska 2).

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime