Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Knjiga koja odgovara na vruće pitanje: Postoji li uopće ADHD ili je to moderna izmišljotina?

Ovaj priručnik za roditelje, djecu, nastavnike, odgojitelje, zdravstvene djelatnike i sve one koji su se suočili s dijagnozom ADHD-a u bližoj okolini razbija mnoge predrasude o ADHD-u i donosi provjerene činjenice iz suvremene znanosti i dugogodišnjeg iskustva autorica

Čini li se da je sve više nemirne djece? Možda su samo previše uz ekrane pa im je koncentracija slabija. Čini li se da svaka škola ili vrtić imaju barem jednog hiperaktivca? Možda je to stvar lošeg odgoja. Jesmo li postali osjetljivi i počeli djeci koja iskaču iz okvira pronalaziti dijagnoze? Možda je to sve samo utjecaj Zapada, a situacija u Hrvatskoj je sasvim drugačija. Postoji li uopće ADHD ili je to moderna izmišljotina?



Na ova i brojna druga pitanja o ADHD-u i dječjem razvoju već više od 15 godina odgovaraju hrvatske stručnjakinje i osnivačice Centra za ADHD u Hrvatskoj, Dubravka Kocijan Hercigonja i Vesna Hercigonja Novković. One su ujedno i autorice knjige “ADHD: od predrasuda do činjenica” u kojoj jednostavnim i lako razumljivim jezikom svima zainteresiranima predstavljaju što je ADHD zapravo i kako s njim živjeti.

ADHD je još uvijek velika nepoznanica

“Otkad smo prije petnaestak godina u sklopu naše Poliklinike osnovale Centar za ADHD, razgovarale smo s tisućama djece i njihovim roditeljima. Tijekom svih tih godina bilo nam je jasno da je ADHD i dalje velika nepoznanica. Svako dijete ima svoju priču, svako je dijete različito i posebno. Ali sva ona imaju i nešto zajedničko: zbog svoje su teškoće obilježena, njihovi roditelji su zbunjeni i frustrirani, mnogi nastavnici nedovoljno podržani ili educirani o radu s djecom s ADHD-om i ovisni o vlastitoj snalažljivosti. Ovo je knjiga za sve njih”, ističu autorice.

Ovaj priručnik za roditelje, djecu, nastavnike, odgojitelje, zdravstvene djelatnike i sve one koji su se suočili s dijagnozom ADHD-a u bližoj okolini razbija mnoge predrasude o ADHD-u i donosi provjerene činjenice iz suvremene znanosti i dugogodišnjeg iskustva autorica.

U knjizi ćete pronaći i brojne životne primjere

Knjiga, u izadnju biblioteke Egmont Puls, donosi pregled ADHD-a, od povijesti i uzroka poremećaja, preko kliničke slike, do načina dijagnostike i tretmana. Budući da ADHD može postojati i u adolescenciji i odrasloj dobi, autorice se bave njegovim specifičnostima u svim dobnim skupinama. Vrijednost je ove knjige u osobnom doprinosu autorica, koje donose brojne životne primjere iz vlastite prakse i okoline koja je čitateljima bliska. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime