Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Najljepše domaće i svjetske knjižare: Mjesta na kojima ćete s guštom čitati satima

Primarna ideja knjižare je prodati knjigu. No postoje mjesta koja su oaza za sve knjigoljupce i na kojima možete provesti sate udubljeni u klasike otisnute na papiru. Negdje ćete čitati uz šalicu čaja, drugdje upijati prekrasan interijer ili atmosferu koju su nekad upijali slavni književnici. Koje su najljepše domaće i svjetske knjižare, saznajte u nastavku!

Ovaj članak posvećen je svima onima koji obožavaju knjige i koji romantiziraju ideju provođenja vremena u ugodnim knjižarama u gradovima koje posjećuju ili u kojima žive. Možda ste i vi jedna od onih osoba koje vole šarm i ljepotu knjižara? Najviše cijenimo energiju koju knjižare imaju jer se u njima skriva klupko-srce priča koje čekaju da ih baš vi otkrijete. 



Iako je temeljna zadaća svake knjižare prodaja knjiga, ipak su knjižare mjesta gdje se morate moći izgubiti, zaboraviti na vrijeme. A to se stvara jedinstvenim ozračjem, toplim i magičnim okruženjem… Neke knjižare su toliko lijepe da zbog njih vrijedi izaći iz kuće, ponekad čak iz zemlje i tragati za naslovom koji će odabrati vas.  

Disclaimer: osoba koja piše ovaj članak je komparatistica književnosti!

Fraktura, Zagreb

Omiljena knjižara u Zagrebu otvorila se 2020. godine. Fraktura je obiteljski posao Seida i Sibile Serdarević koji je prerastao u projekt koji donosi najpopularnije strane naslove i promovira rad naših domaćih bestseller autora. Knjižara je prekrasna. Strop koji je oslikao akademski slikar Tomislav Buntak u knjižari stvara poseban ugođaj i otvara vrata u svijet mašte. Knjižara Fraktura novo je kulturno mjesto Zagreba. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Fraktura (@fraktura_najbolja_literatura)

Reklamira se kao knjižara za um, duh i tijelo. U drugoj najdražoj knjižari u Zagrebu nakladnička kuća Planetopija uspjela je stvoriti pravi mali meditativni hram. U ovu knjižaru znam svratiti dok čekam između sastanaka i nastave na fakultetu. Zadubim se u knjigu jer je ozračje zaista jako ugodno i imate osjećaj da možete ostati u Planetopiji satima. Ističem ovu knjižaru zbog dječjeg kutka jer smatram da je to je to najljepši dječji kutak u Zagrebu. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Planetopija publisher-bookshop (@planetopijahr)

Klub i knjižara Giardini 2, Pula 

Udruga Sa(n)jam knjige u Istri koja organizira jedan od najboljih književnih festivala, otvorila je i Klub-Knjižaru. Prostor kluba-knjižare nalazi se na prvom katu u jednom građanskom stanu i podsjeća na književne salone iz nekih prošlih vremena. Lokacija knjižare je na Giardinima – kultnom okupljalištu generacija Puljana pod krošnjama stoljetnog drvoreda. Vizualni identitet knjižare napravio je dizajner Mauricijo Ferlin.

Klub-knjižara Giardini 2 je mali književni klub otvoren i za javnost. Naime, prije nego što kupite knjigu, postajete članovi kluba i dobivate člansku iskaznicu. Kao članovi kluba možete sudjelovati, predlagati i sukreirati program kluba-knjižare. Ova knjižara je jedina takva u Hrvatskoj i zaista je ugodna i šarmantna. Kad je posjetite, poželjet ćete provesti sate u njoj ćakulajući s pokretačima projekta koji vode knjižaru. Ono što je još čini posebnom jest ogroman broj teorijske literature o književnosti, filozofiji, arhitekturi i kazalištu, pa že svi koji vole ove discipline obožavati i klub u Puli. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Klub & knjižara Giardini 2 (@klub_knjizara_giardini_2)

Ler Devagar Bookstore, Lisabon

Knjižara koja je uistinu must-see mjesto u Portugalu smjestila se u prostoru nekadašnje tiskare. Ono što je posebno za ovo kul mjesto jest spektakularan pogled – kad uđete u knjižaru primijetit ćete kako knjige ispunjavaju sve zidove prostorije, od poda do stropa. Osim prekrasnog interijera, koncept knjižare je sjajan jer je to mjesto-susreta i lokacija raznolikog i bogatog kulturnog programa. Tamo se odvijaju najkul koncerti, izložbe, kazališne i plesne predstave, tribine i različite radionice s umjetnicima. Velika je ponuda naslova i na engleskom jeziku, a čak i ako ne kupiti knjigu, posjetite ovu knjižaru i uživajte u kavi na mjestu nevjerojatne atmosfere. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Ler Devagar (@lerdevagar)

Shakespeare & Company, Pariz

Jedna od najpoznatijih nezavisnih knjižara na svijetu razlog je zbog kojeg mnogi knjigoljupci putuju u Pariz. Baš ciljano zbog nje. Smještena je na lijevoj obali Seine u 5. pariškom arondismanu. Prije više od 70 godine (1951. godine) otvorio ju je bivši američki vojnik George Whitman koji je došao studirati na Sorbonneu i nikad nije otišao. Do kraja prošlog stoljeća Shakespeare & Company bila je centar boemštine Pariza koju su posjećivali slavni pisci – od Henrya Millera do Anais Nin. Zanimljivo je i kako je vlasnik između polica knjiga imao i pomoćne ležajeve za nadobudne pisce. U zamjenu za besplatni ležaj, umjetnici bi napisali jednu stranicu autobiografije i ostavljali je u arhivi knjižare. Osim toga, bili su ‘zaduženi’ pročitati jednu knjigu dnevno. Sad vam je jasno zašto su knjigoljupci zbog nje putovali ciljano u Pariz, zar ne?

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Tadji Kretschmer (@inseinelyparis)

Daunt Books, Marylebone, London

Nezavisna knjižara u Londonu oduševljava sve svojim interijerom. Iako postoji šest knjižara Daunt Books, originalna i najljepša je u ulici Marylebone. Velika galerija knjižare obrubljena je knjigama, a na kraju galerije nalazi se nevjerojatan vitraj zbog čega je knjižara postala i omiljena Instagram lokacija mnogih putnika. U njoj ćete pronaći stare i nove knjige, ali i preslatku i jako popularnu tote torbu Daunt books kao praktičnu uspomenu iz Londona. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Daunt Books (@dauntbooks)

Armchair Books, Edinburgh

U Edinburghu sve knjižare ostavljaju bez daha. Točno je da je autorica ovog članka bježala po gradu skrivajući se od kiše u brojnim malenim knjižarama s vlastitim identitetom, povješću i pričom, ali to sigurno nije presudilo odabiru koji je bio iznimno težak. Osobno mi je u posebnom sjećanju ostao Armchair, obiteljski antikvarijat koji je bio moje utočište za čitanje poezije na nekoliko sati. Ova knjižara je literarna institucija Edinburgha, opisana kao abecedni kaos. Zidovi prepuni knjiga, nepogrešiv miris starih knjiga, hrpe razbacane po podu, malene klupice na koje se možete smjestiti i čitati, ukratko prava riznica. Izazivam svakog knjiškog moljca da ovdje provede manje od sat vremena!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Armchair Books (@armchairbooksedinburgh)

Livraria Lello i Irmão, Porto

Možda je ovo najljepša knjižara na svijetu koja je poslužila i kao inspiracija za serijal knjiga o Harry Potteru. Projektant joj je inženjer Francisco Xavier Esteves koji je napravio malo čudo. Zgrada je jedna od najznačajnijih u Portu i postala je pečat grada kao neogotička građevina usred gradskog krajolika. Najposebnije u ovoj knjižari su stepenice s milijun detalja i prekrasan šareni vitraj. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Livraria Lello (@livraria.lello)

Alta Acqua Libreria, Venecija

Venecija je grad kanala i sklon je poplavi, a vlasnici knjižare dosjetili su se genijalnog rješenja u svojoj misiji da zaštite vrijedne knjige. Naime, dio knjiga nalazi se u kadama i gondolama. Mjesto je i utočište mački lutalica koje su u toplini sobe krcate knjigama pronašle svoj zaklon. Ponekad zamišljam kako je Thomas Mann provodio vrijeme u ovoj knjižari dok je pisao svoje kultno djelo Smrt u Veneciji jer njegov tekst, baš kao i ova knjižara, ima istu atmosferu ispunjenu nostalgijom, tugom, ali i nekim čudnim užitkom.

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Eleni Tsalkitzi |Travel & Food (@eleni_tsalki)

Selexyz, Maastricht

Za sve ljubitelje arhitekture, ovo je knjižara koju morate posjetite. Selexyz je od 13. stoljeća bio dominikanska crkva, župna crkva, skladište, arhiv, pa spremište za bicikle prije nego što je napokon pretvorena u knjižaru. Selexyz ima posebnu energiju, sakralnu, ali i profanu jer je ona dom prekrasnih priča i svjetova. Dio je lanca knjižara koji drži najveći izbor knjiga na engleskom jeziku u gradu. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Boekhandel Dominicanen (@boekhandel_dominicanen)

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime