Utorak, 28 ožujka, 2023

Znamo što čita Elon Musk: Ovih 9 knjiga moglo bi vam promijeniti život

Ako vam treba motivacija u životu i želite pročitati nešto što nije krimić ili ljubić, donosimo popis knjiga koje Musk voli čitati. Možda i vama čitanjem ovih knjiga na pamet padne neka poslovna ideja

Ako Elon Musk, milijarder, izvršni direktor SpaceXa, Tesle i drugih poznatih i manje poznatih tehnoloških tvrtki, pronađe vremena za čitanje knjiga, možete i vi. Kada ne šalje rakete u svemir, Musk čita razne knjige od klasičnih znanstveno fantastičnih radova do složenih studija o umjetnoj inteligenciji. Također on pripisuje zasluge knjigama za svoj uspjeh – kada su ga upitali kako je naučio graditi rakete, odgovorio je: “Čitao sam knjige.”Stoga, ostavite mobitel, televiziju i laptop i zadajte si svaku večer prije spavanja pročitati određeni broj stranica. S vremenom će, sigurni smo, taj broj rasti. Ako vam treba motivacija u životu i želite pročitati nešto što nije krimić ili ljubić, donosimo popis knjiga koje Musk voli čitati. Možda i vama čitanjem ovih knjiga na pamet padne neka poslovna ideja.

Steve Jobs – Walter Isaacson

Baš poput Muska, Steve Jobs je iskovao vlastiti put u tehnološkoj industriji. Ova knjiga prikazuje hrabar, avanturistički život inovativnog poduzetnika i ekscentričnog osnivača Applea. U knjizi se nalazi sve od Jobsovih najranijih iskustava s duhovnošću i LSD-om do njegovog vrhunca kad je postao svjetska tehnološka ikona. Knjiga opisuje njegove uspješne pothvate, kao i bitke koje je vodio na tom putu.

Human Compatible – Stuart Russell

Human Compatible objašnjava zašto bi stvaranje umjetne inteligencije moglo biti posljednji čin čovječanstva, tema o kojoj je Musk vrlo glasan. Knjiga skreće pozornost na potencijalnu katastrofu kojoj društvo ide i raspravlja o tome što je potrebno učiniti kako bi se izbjegla.

Zero to One – Peter Thiel i Blake Masters

O ovoj knjizi, Musk je tvitao: “Peter Thiel napravio je višestruki napredak poduzeća i (ova knjiga) pokazuje kako.” Zero to One istražuje kako tvrtke mogu bolje predvidjeti budućnost i poduzeti mjere kako bi osigurale uspjeh njihovog pokretanja. Autor oživljava ključne zaključke knjige vlastitim iskustvima.

Merchants of Doubt – Naomi Oreskes & Erik M. Conway

Ova knjiga ispituje neke od najistaknutijih svjetskih znanstvenih rasprava o okolišu, pušenju i nuklearnom oružju. Opisuje kako je nekolicina vrlo glasnih znanstvenika u velikoj mjeri pogrešno predstavila ova pitanja kroz glavne medije, često kako bi pomogla korporativnim i industrijskim interesima.

Life 3.0 – Max Tegmark

S obzirom na to da se više manje jedna tema proteže među ovim knjigama, možemo zaključiti kako Musk doista želi istražiti budućnost umjetne inteligencije. U ovom radu, profesor MIT-a Max Tegmark piše o održavanju umjetne inteligencije korisnom za ljudski život i osiguravanju da tehnološki napredak ostane usklađen s ciljevima čovječanstva za budućnost. To je jedna od rijetkih knjiga koje Musk preporučuje, a koja se bavi mogućnošću da se AI koristi kao dobra sila u svijetu, a ne zla.

The Big Picture – Sean M. Carroll

Musk voli čitati o budućnosti i podrijetlu čovječanstva i stvaranju višeplanetarnog života. Ova knjiga je ambiciozan pogled na svijet kakvog poznajemo i kako to znanje možemo koristiti u znanosti. Knjiga ispituje  porijekla života, svijesti i samog svemira i čitateljima daje deduktivan način razmatranja najizazovnijih pitanja.

Lying – Sam Harris

Knjiga objašnjava zašto je čin iznošenja laži tako opasan. A to znači sve laži, od sitnih laži koje ljudi govore na dnevnoj bazi do masovnih laži koje se ponekad izgovaraju na svjetskoj pozornici.

Superintelligence – Nick Bostrom Superintelli

Musk je više puta upozoravao na opasnosti neprovjerene umjetne inteligencije. “Moramo biti vrlo oprezni s umjetnom inteligencijom”, tvitao je 2014., rekavši da je “potencijalno opasnija od nuklearnih bombi”. Kako bi saznao zašto su ti rizici toliko strašni, Musk kaže da vrijedi pročitati Superinteligence. Knjiga istražuje što bi se dogodilo da računalna inteligencija nadmaši ljudsku.

The Wealth – Nations by Adam Smith

Bogatstvo naroda duboko je utjecajno djelo koje proučava ekonomiju i istražuje kako se nacije obogaćuju. Adam Smith zagovara da će, dopuštajući pojedincima da slobodno ostvare svoje interese na slobodnom tržištu, bez državne regulative, nacije napredovati.

Pročitajte još...

Tesla predstavio redizajnirani Model S i dostupan je od ožujka (ako vas zanima)

Tesla tvrdi da je novi Model S s ažuriranim pogonskim sustavom "najbrži serijski automobil koji je ikad napravljen." Novi model ima osvježenu vanjštinu, pojednostavljenu unutrašnjost i mogućnost snažnijeg pogonskog sklopa koji omogućuje automobilu da prijeđe do 836 km i da za manje od dvije skeunde postigne brzinu od 96 km na sat!

Budućnost je tu – Tom Cruise će novi film snimati u svemiru!

Za potrebe "svemirskog snimanja", u suradnji s Elonom Muskom i NASA-om, Tom Cruise ponovo se udružio i sa slavnim redateljem Dougom Limanom, najpoznatijem po filmskom hit serijalu "Nemoguća misija"

Sven Marušić (Five): Usred pandemije zaposlili smo 70 novih ljudi

Agencija Five prodana je nedavno za 40 milijuna dolara međunarodnoj softverskoj grupi Endava. Sa Svenom Marušićem, managing partnerom u Fiveu, razgovaramo o jednoj od najvećih digitalnih akvizicija na hrvatskom tržištu, Elonu Musku, poslovanju tijekom pandemije te budućim planovima dinamičnog trojca

Prvi NFT koncert na aukciji prodan za vrtoglavih 1,2 milijuna dolara!

Na stvaranju 'koncertno-filmskog SF iskustva' DJ Don Diablo radio je više od godinu dana i plasirao ga je - u najboljem mogućem trenutku

Povezano

Znanstvena fantastika nikada nije bila zabavnija

Svakih deset godina šestero najdarovitijih medejaca, izabranika s nadnaravnim moćima, dobiva poziv za posebnu inicijaciju. Cilj je pristupanje Aleksandrijskom društvu, najtajnijem društvu na svijetu

U vatrenu Španjolku i njezina zgodnog kolegu zaljubit ćete se na prvo čitanje, evo koju knjigu ne smijete propustiti

Ako ste tražili vikend-štivo uz koje ćete se dobro zabaviti te upoznati prezgodne likove, imamo pravu poslasticu za vas

Proljeće provodimo uz predstave kazališta Moruzgva!

Primarna misija tog mladog kazališta sa zagrebačkom adresom i mediteranskim imenom bila je progovoriti o statusu žene u našem, još uvijek, patrijarhalnom društvu

Teatar Erato predstavlja intrigantu dramsku komediju o prirodi prijateljstva, hrabrosti i ljubavima svih vrsta

Trebaju li žene biti svećenice i može li se Lady Gaga zarediti za svećenicu? Smije li novak u Novicijatu i pretendent na đakonstvo imati ljubavna iskustva prije celibata (pa i ona strogo zabranjena)? Je li crkva suvišna?

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime