Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Nita Prose i James Norbury gostuju na ovogodišnjem Interliberu

Za Interliber, uz brojne novitete Stilus knjiga je pripremila i bogat program na kojem će sudjelovati njihovi domaći i strani autori, a koji će se odvijati na njihovom štandu u paviljonu pet Zagrebačkog velesajma

Svi ljubitelji knjiga željno iščekuju Interliber, najveću knjižnu manifestaciju u Hrvatskoj. Nakon korona virusa i online izdanja, ove godine se održava uživo i to ponovno na Velesajmu. Interliber ove godine traje od 8. do 13. studenog, a predstaviti će se brojni novitetiti i ekskluzivna izdanja raznih izdavača.



Za Interliber, uz brojne novitete Stilus knjiga je pripremila i bogat program na kojem će sudjelovati njihovi domaći i strani autori, a koji će se odvijati na njihovom štandu u paviljonu pet Zagrebačkog velesajma. Pripremaju gostovanja domaćih autora Andree Andrassy, Mire Gavrana i Jurice Pavičića. U goste im stižu i dvije velike strane zvijezde: Nita Prose, autorica romana “Sobarica”, jednog od najvećih hitova 2022. u svijetu, koji se prevodi na više od 40 jezika, ali i James Norbury, autor megabestselera “Veliki Panda i Sićušni Zmaj” te “Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja”. 

Među njihovi, novitetima koji stižu za Interliber neki su od najzapaženijih i najhvaljenijih proznih naslova objavljenih ove godine u svijetu, ali i iznimni publicistički naslovi koji svjedoče o vremenu u kojem živimo. Svi njihovi naslovi tijekom Interlibera moći će se kupiti po sniženim cijenama, a popusti će se kretati do čak 80 %.

PROZA 

 Hernan Diaz: Dogovor, s engleskog prevela Lada Furlan Zaborac 

Svi su u New Yorku čuli za Benjamina i Helen Rask. On je legendarni tajkun s Wall Streeta, a ona genijalna kći ekscentričnih aristokrata.  Zajedno su stekli nezamislivo bogatstvo. Bogatstvo prate i glasine, a te priče budu pretočene u roman koji su izgleda svi u New Yorku pročitali. No to nije jedina verzija njihove priče…

Maestralan roman nagrađivanog američkog autora Hernana Diaza priča je o bogatstvu i talentu, povjerenju i intimnosti, istini i percepciji. Roman dočekan panegiricima kritike, ušao je i u ovogodišnji širi izbor nagrade Booker.

Gabrielle Zevin: Sutra, i sutra, i sutra, prevela Paula Jurišić

Sam i Sadie upoznaju se kao djeca u bolnici. Dječak i djevojčica godinama kasnije postaju kreativni partneri, a ta suradnja donijet će im slavu, bogatstvo, svijet na pladnju, ali i štošta drugo. Sutra, i sutra, i sutra raskošna je saga koji govori o mnogo čemu, ali ponajviše o našoj potrebi da budemo voljeni i volimo.

Prava za ekranizaciju romana koji od svojeg objavljivanja ne silazi s top-ljestvica najčitanijih knjiga prodana su dok je roman još bio u rukopisu. Tour de force, genijalno, izuzetno – tek neki su od komplimenata koje su romanu uputili vodeći engleski mediji.

Jurica Pavičić: Mater Dolorosa

 U ranu jesen 2022. Split polako ispraća posljednje turiste pripremajući se za zimsku hibernaciju. Mlada Ines Runjić sprema se za nedjeljnu smjenu na recepciji hotela u centru grada. Njezina majka Katja obavlja kućanske poslove uznemirena zbog susjeda koji je prisvojio zajednički prostor svih stanara i počinje ga pretvarati u vlastiti apartman.

Policajac Zvone Carev žuri pak u napuštenu tvornicu zbog vijesti o pronađenom tijelu. Neće proći dugo dok se ne dozna da je riječ o tijelu sedamnaestogodišnje Viktorije Zebe, kćeri jedinici iz ugledne obitelji. I dok policija, pritisnuta bijesom javnosti, medija, ali i moćnih poznanika obitelji Zeba, užurbano pokušava privesti počinitelja, sudbine dotad međusobno nepoznatih ljudi zauvijek će se ispreplesti… Mater Dolorosa željno je iščekivan novi roman Jurice Pavičića. Odličan krimić o tome što smo spremni žrtvovati kako bismo zaštitili one koje volimo, ali i neumitnim posljedicama takvih odluka..

James Norbury: Putovanje Velikog Pande i Sićušnog Zmaja, prevela Lada Furlan Zaborac

Usprkos udobnom životu u njihovu hramu visoko u planini, Sićušni Zmaj osjeća nezadovoljstvo. Zbog toga s Velikim Pandom odluči krenuti na put, u nove i daleke predjele. Nailazeći na opasnosti i izazove, zajedno nauče da je sve što im treba već u njima samima i da je promjena, iako ponekad zastrašujuća, moguća te da vodi nečem boljem.

Pridružite se Velikom Pandi i Sićušnom Zmaju u izvanrednoj avanturi u nastavku svjetski uspješnog fenomena Veliki Panda i Sićušni Zmaj, za koju su kritičari Guardiana napisali: „Šarmantno poput mede Winnieja Pooha, dubokoumno poput drevnih poslovica.“

Sally Page, Čuvarica priča, preveo Dražen Čulić

Kad Janice počinje raditi kao čistačica za tvrdoglavu i osebujnu gospođu B., konačno upozna nekoga tko želi čuti njezinu priču. No Janice jasno odredi granice: ona je ta koja je čuvarica priča i nema priču koju bi mogla ispričati. Barem ne onu koju može podijeliti s drugima. Vremešna gospođa B. nije naivna žena i svjesna je da Janice nešto krije.

Samo što? Naposljetku, nemaju li svi svoju priču…? Čuvarica priča krasan je, dirljiv roman o krhkosti i snazi ljudi; roman koji je jedan od velikih ovogodišnjih hitova na engleskom i to zahvaljujući usmenoj predaji oduševljenih čitatelja.

Julia May Jonas, Vladimir, preveo Srećko Jurišić

Život omiljene profesorice književnosti nađe se na prekretnici kad se pokrene istraga o njezinu suprugu, karizmatičnom profesoru koji radi na istom fakultetu. Razlog? Optužbe bivših studentica o nepriličnim vezama. Bračni par već dugo vremena ima dogovor o toleriranju izvanbračnih odnosa, no u svjetlu optužbi, život postane znatno neugodniji za oboje.

Situaciju dodatno zakomplicira kad se profesorica zaljubi u Vladimira, mladog romanopisca koji je upravo pristigao na kampus… Provokativan, oštrouman prvijenac Julije May Jonas istražuje zamršena proturječja moći, žudnje i ljudskog srca, ali i vrijeme u kojem živimo.

Sarah Jio, Iz Londona s ljubavlju, prevela Ela Horvat

Knjižničarku Valentinu Baker majka je ostavila kad je bila dijete i otišla u London. Godinama kasnije, Valentina saznaje da joj je majka umrla i ostavila joj knjižaru, a ona se uputi preko oceana ne bi li otkrila majčine tajne… Iz Londona s ljubavlju hvaljena je, romantična i dirljiva priča o obiteljskim vezama, ljubavi, oprostu i… knjigama. Sarah Jio američka je bestseler autorica.

PUBLICISTIKA

Jurij Felštinski, Mihajlo Stančev: Treći svjetski rat, prevela Marija Perišić

Vidovito napisana prije ruskog napada na Ukrajinu 2022., knjiga Treći svjetski rat? – Bitka za Ukrajinu prvi je sveobuhvatan pogled na ubojite metode kojima se Rusija još od 1999. pokušava domoći Ukrajine, a kulminirale su sveopćim, ničim izazvanim ratom i strahotama kojima se ne nazire kraj. Krojeći uzbudljiv narativ koji ledi krv u žilama, autor bestselera Jurij Felštinski i povjesničar Mihajlo Stančev listaju nisku dokaza, povlače povijesne usporedbe i ujedinjuju izvore koji su po potrebi novi, malo poznati ili anonimni.

Autori su već 2015. predvidjeli da je ruska invazija pitanje šestogodišnjega ciklusa planiranja ruske vojske i da će se dogoditi 2021. (ne računajući svjetsku pandemiju), zdušno tvrdeći i da se Putinu mora pružiti otpor kako bi se izbjegao potencijalni nuklearni sukob koji bi svijet odvukao u globalni rat. Knjiga Treći svjetski rat? – Bitka za Ukrajinu obvezno je štivo za sve koji žele razumjeti uzroke trenutačne krize i kako je učinkovito prevladati.

Carla Naumburg, Kako prestati šiziti zbog djece (i na djecu): praktičan vodič za mirnije i sretnije roditeljstvo, prevela Ira Martinović

Knjiga Kako prestati šiziti zbog djece (i na djecu) objašnjava zašto gubimo živce, ali nudi provjerene metode i savjete kako ublažiti svakodnevni roditeljski stres i povećati strpljenje čak i u najizazovnijim obiteljskim situacijama. Oslanjajući se na najnovije znanstvene spoznaje, napisana toplim, duhovitim i razumljivim jezikom roditelja koji iz vlastitog iskustva zna o čemu piše, knjiga kliničke socijalne radnice Carle Naumburg pomoći će čak i najiscrpljenijim roditeljima, onima koji su izgubili nadu, u stvaranju novog odnosa s djecom i uspostavljanju smirenije obiteljske dinamike.

Shannon Bream, Mudrost biblijskih žena , prevela Andrea Marić

Knjiga Shannon Bream Mudost biblijskih žena donosi mudrost koju danas možemo izvući iz priča o životima šesnaest velikih biblijskih žena čiji su postupci i djela ostavili dubok trag u biblijskoj predaji i povijesti. Od Sare, “pramajke kraljeva”, sirote strankinje Rute, “žene proročice” i sutkinje Debore, hrabre i požrtvovne kraljice Estere, pa do Marije, majke Isusove, i Marije Magdalene, kojoj se prema biblijskoj predaji uskrsli Isus prvoj ukazao i poslao je kao vjesnicu radosne vijesti svojim apostolima.

Sanjay Gupta, Zadržite bistar um: savjeti za zdraviji mozak u bilo kojoj životnoj dobi, prevela Marija Perišić

Neurokirurg i jedan od najpoznatijih američkih medicinskih novinara Sanjey Gupta u svojoj knjizi Zadržite bistar um sabrao je najnovije medicinske spoznaje o mozgu utemeljene na istraživanjima koje su proveli vodeći znanstvenici iz cijelog svijeta. U knjizi dr. Gupta razbija najčešće zablude o starenju i kognitivnom propadanju te istražuje koje su vrste prehrane i fizičke aktivnosti najbolje kako bi se mozak održao zdravim. Uz to, njegova knjiga čitateljima nudi strategiju za promjenu navika i usvajanje dobrih mehanizama ponašanja koji mogu pridonijeti da mozak i um ostanu bistri i zdravi neovisno o životnoj dobi.

Katherine May, Zima u nama: kako pronaći unutarnju radost i kad je sve oko nas sumorno, prevela Marija Perišić

Zima u nama pronicljiva je i utješna meditativna proza britanske autorice Katherine May o teškim razdobljima života, trenucima kada smo prisiljeni povući se kako bismo se pobrinuli za sebe i emotivno zaliječili. Na dubokouman, filozofičan i poetski način, poput svjetovnog mistika, autorica otkriva kako prebroditi tmurna razdoblja, one zimske cikluse u nama koji uvijek prethode dolasku novog, vedrijeg doba.

Robert Green, 48 zakona moći, preveo Davor Lerinc

Kultni i pomalo kontroverzan klasik Roberta Greena 48 zakona moći sažima tri tisuće godina dugu povijest stjecanja moći u 48 temeljnih zakona. Svaki Greenov zakon obrazložen je s pomoću kratke pripovijesti i poučka koji se odnose na neku od velikih ličnosti iz svjetske povijesti. Ova je knjiga nužno štivo za sve one koji žele steći prednost u međuljudskim odnosima, shvatiti kako pravila moći funkcioniraju u svakodnevnom okruženju, ali i za one koji se jednostavno žele obraniti od tuđih pokušaja ovladavanja svojim životom.

KNJIGE ZA DJECU

Maria Cecilia Cavallone, Chiara Nocentini, Crvenkapica, preveo Ruđer Jeny

Za Interliber predstavljamo prvu Stilusovu knjigu za djecu Crvenkapica iz serijala Klasične priče. U sklopu serijala do kraja godine bit će objavljeno osam naslova djela braće Grimm, Charlesa Perraulta i Hansa Christiana Andersena. Posebnost svakog izdanja djela koje su ispunile djetinjstvo mnogih generacija jer ta da su na kraju svake od priča posebno osmišljene igre i aktivnosti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime