Ponedjeljak, 8 travnja, 2024

Otkrili smo knjigu koja će vam pomoći da postanete (naj)bolja verzija sebe

Od samog početka Perezovo se pisanje temeljilo na uvjerenju da se pojedinac može duhovno iscijeliti kroz proces kreativnog izražavanja i meditacije te tako u konačnici pridonijeti čovječanstvu u izgradnji globalnog mira

“Duboka povezanost s drugim bićem nije moguća ako ste dubinski udaljeni od samoga sebe.“ Upravo tako glasi nedavno objavljeni status mladog američkog pjesnika, meditatora i govornika Diega Pereza, koji svoja kratka filozofska promišljanja i svoje stihove redovito objavljuje i na svojoj Instagram stranici, pod pseudonimom yung pueblo, gdje ga prati više od dva i pol milijuna ljudi, što je brojka na kojoj bi mu pozavidjeli mnogi afirmirani pisci, ali i medijske zvijezde.Rođen 1988. godine u Ekvadoru, Perez se još kao dječak s roditeljima preselio u Sjedinjene Američke Države, gdje je odrastao u vrlo teškim uvjetima. Unatoč krajnjem siromaštvu i činjenici da su mu roditelji bili jedva pismeni, Perez je prvi u svojoj obitelji stekao akademsko obrazovanje. Prisjećajući se tog vremena, Perez kaže: „Moji roditelji poduzeli su velik rizik preseljenjem u Sjedinjene Države; znali su da će im život biti težak, ali i da će njihova djeca imati mogućnosti kakve nikad ne bi imala u Ekvadoru. Siromaštvo je teško pritiskalo i ugrožavalo sigurnost doma koji su za nas pokušavali stvoriti naši roditelji. Doživljavali su golem stres u nastojanju da računi budu plaćeni, a mi da dobijemo pošten obrok. Taj stres koji je gušio moju obitelj i borba roditelja da nam osiguraju egzistenciju s godinama su se usadili u moju svijest. Sve moje osobne traume duboko su povezane s tim iskustvom…“

Put do ozdravljenja

Pseudonim yung pueblo (što doslovno znači “mladi narod”), Perez je odabrao kako bi čitateljima prenio poruku da “čovječanstvo ulazi u eru iznimnog rasta i duhovnog ozdravljenja, kada će mnogi proširiti svoju samosvijest i osloboditi se tereta prošlosti”.

Ne čudi stoga što je i velik dio svoje nove knjige, Osjećajte se lakše, yung posvetio (samo)ozdravljenju, tvrdeći da je ono “moguće otpuštanjem prošlosti i povezivanjem sa sadašnjošću, a sve kako biste mogli proširiti svoju budućnost.” Ono se, tvrdi on, događa onda kada se naučimo “suštinskom prihvaćanju sadašnjeg trenutka. A da bismo bili u stanju prihvatiti ono što jest, moramo otpustiti stisak nad onime kako želimo da bude…”

A njegov put do istinskog ozdravljenja počeo je nakon što su godine življenja na samom rubu životnog ponora (siromaštvo, a nakon toga i godine zlouporabe droga) ostavile dubok trag u njemu. Tražeći put kojim će krenuti naprijed, otkrio je da mu iskreno samopropitivanje pomaže u rješavanju tjeskobe i strahova od kojih je bježao, što mu je naposljetku pomoglo da se više ne osjeća “kao stranac u vlastitom srcu i umu”. Nakon što se posvetio meditaciji i pisanju, konačno se počeo osjećati i “mentalno lakšim, s više ljubavi koja je navirala u njemu iznutra”. To nije bio lak put – niti je još okončan – ali pokazao mu je da je istinsko ozdravljenje moguće.

Brojna dijela su iza autora

Perezove dvije zbirke misaone poezije, Inward (2018.) i Clarity & Connection (2021.), bile su iznimno dobro prihvaćene među kritikom i publikom, naročito među onom mlađom, omogućivši mu da stane uz bok suvremenim mladim pjesnicima poput Rupi Kaur koji su poeziju počeli objavljivati preko društvenih mreža i tako popularizirati taj pomalo u suvremeno doba zanemareni oblik umjetnosti.

Nakon dvije knjige poezije, Perez je 2022. godine objavio i svoju prvu knjigu „intimne meditativne proze i samopomoći“, Osjećajte se lakše (Lighter), koja je ovih dana upravo objavljena i u Hrvatskoj u izdanju Stilus knjige. U njoj Perez, koristeći se svojim književnim pseudonimom yung pueblo, opisuje svoj osobni put iscjeljenja, naglašavajući važnost osobne promjene u procesu promjene svijeta; njegova je poruka da svi možemo napredovati, rasti i izliječiti sami sebe kroz proces suosjećanja, otpuštanja i ljubavi.

Kada se riješimo bremena starih obrazaca i loših uvjerenja, naš će se um konačno osloboditi napetosti koje ga opterećuju, a naše misli napokon će biti u stanju povezati sa sadašnjošću – svijet oko nas postat će bolje i privlačnije mjesto na nove živopisne i izazovne načine, tvrdi on. Ali to su tek prvi koraci. Kako postajemo jači i širimo svoju samosvijest, naša je odgovornost – a također i dio puta našeg samoiscjeljenja – činiti sve kako bismo podržali zdravlje i sklad svih ljudi.

Dio puta našeg samoiscjeljenja

„To je knjiga koju sam oduvijek želio napisati“, navodi on. „Htio sam pokazati da svi možemo ostvariti napredak u svome ozdravljenju, razvijajući suosjećajnost prema sebi, otpuštajući svoje terete i postajući emocionalno zrelima. Taj transformativni proces događa se postupno.“

A da biste nastavili napredovati kao najbolja verzija samoga sebe, nastavlja ovaj mladi autor, ključno je ponavljanje: „Prakticirajte ljubav prema sebi i drugima i ona će postati snažnija; izmaknite se iz svoje perspektive da biste shvatili tuđu; namjerno osjećajte radost zbog tuđih uspjeha i zavist će izgubiti svoju moć; posvetite vrijeme osjećanju zahvalnosti i uskoro ćete je osjećati bez napora.“

Od samog početka Perezovo se pisanje temeljilo na uvjerenju da se pojedinac može duhovno iscijeliti kroz proces kreativnog izražavanja i meditacije te tako u konačnici pridonijeti čovječanstvu u izgradnji globalnog mira. Njegov optimizam počiva na uvjerenju da što nas više ozdravi, naši će postupci postati svjesniji, naše odluke suosjećajnije, naše razmišljanje jasnije, a naša budućnost svjetlija.

Osjećajte se lakše empatična je i mudra knjiga koja će vas voditi na putovanju prema dubljem shvaćanju sebe i pomoći vam da napravite važne promjene u sebi i u svijetu.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime