Subota, 23 ožujka, 2024

Početak godine provodimo u kazalištu i uživamo u ove dvije predstave!

Zagrebačko kazalište mladih od 7. do 11. siječnja na programu ZKM-a na svom repertoaru ima dvije predstave u kojima ćete sigurno uživati!

Kada ste zadnji put bili u kazalištu? Mi volimo ići na predstave jer se uvijek dobro zabavimo i opustimo. Također, volimo serije i filmove, ali ležanje pred televizorom nam je ipak malo dosadilo. Zato su za sve željne zabave i opuštanja, kazališta idealan način za provođenje večeri. Izaći ćete iz kuće i dobro se zabaviti sami ili s društvom.



Nekoliko je razloga zašto volimo kazalište

  1. Kazalište nam pomaže da vidimo drugačiju perspektivu od naše vlastite. Kroz predstave nam je prikazana ljudskost, psihologija, motivacija, sukob i rješavanje istih. Mi kao publika možemo svjedočiti putanji drugih osoba osim nas samih. Kazalište nas promiče da damo moć istini, da riskiramo i da se zauzimamo za ono što nam je važno.
  2. Kazalište nas podsjeća da nismo sami. Ne samo da dijelimo prostor i iskustvo s umjetnicima koji nastupaju, nego i s ljudima iz publike. Filmovi i televizija nemaju istu intimnost ili osjećaj sudjelovanja. Dijeljenje iskustva s glumcima uživo i članovima publike uživo ne samo da je vrijedno, nego je i neophodno za ljudsku povezanost.
  3. Kazalište je neposredno, razvija se i uvijek je drugačije. Iako scenarij može biti isti svake večeri, izvedba je jedinstvena, svaki put kad se dogodi. Ne postoje dvije iste izvedbe. Na taj način svi uključeni imaju posebno i jedinstveno iskustvo koje se nikada ne može ponoviti.
  4. Kazalište uživo pomaže u promicanju društvenog diskursa, dijaloga i potencijalnih društvenih promjena. Kazalište je kulturni fenomen koji zahtijeva da se društvo preispita u ogledalu. Možemo proučavati društvene probleme i pokušati pronaći rješenja. Neophodno je okupiti se kao zajednica kako bismo saslušali suprotstavljena gledišta.
  5. Kazalište promiče obrazovanje i pismenost, često učenici koji sudjeluju u kazalištu bolje prolaze u školi.

Zagrebačko kazalište mladih od 7. do 11. siječnja na programu ZKM-a na svom repertoaru ima dvije predstave u kojima ćete sigurno uživati!

Mate Matišić
JA SAM ONA KOJA NISAM – 
7., 8. i 9. siječnja
Redatelj: Paolo Magelli

Predstava ima čak 7 nominacija za Zlatni studio, najveću medijsku nagradu u Hrvatskoj: 6 nominacija za glumačke izvedbe te nominacija za najbolju predstavu.

Predstava u režiji velikog Paola Megellija i dramaturgiji Željke Udovičić Pleština prati strukturu Matišićevog teksta te je konstruirana od tri jednočinke, naslovljene Hrvatska Lolita, Porno film i Žena djevojčica, koje povezuju glavni ženski likovi. Ipak, redatelj i dramaturginja odmiču se od realističnosti i naturalističnosti prvog plana teksta te poniru u unutarnje svjetove triju žena, onih koje su izudarane, ranjene i opet prelijepe, koje se razotkrivaju fizički i emotivno, neustrašene od tuđih pogleda, halapljivih i sažalnih, izrastajući na njima iznova u nova bića koja žive s druge strane brutalne stvarnosti.

U predstavi glume: Anđela Ramljak, Lucija Šerbedžija, Urša Raukar, Maro Martinović, Milivoj Beader, Barbara Prpić, Doris Šarić Kukuljica, Hrvojka Begović, Filip Nola, Frano Mašković, Ugo Korani, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Katarina Bistrović Darvaš.

Uglješa Šajtinac
HUDDERSFIELD – 11. siječnja 
Redatelj: Rene Medvešek

Nagrada hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika Mateu Videku, Nagrada Veljko Marčić Dadi Ćosiću za najbolju mušku ulogu, Nagrada Veljko Marčić Tomislavu Zajecu za najbolju dramaturgiju

Huddersfield donosi nadasve zanimljivu priču o generaciji tridesetogodišnjaka koji traže svoje mjesto pod suncem. U odnosu na Lijepu našu čak im se i kišovito jorkširsko predgrađe Huddersfield čini obećanom zemljom. „Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano” – u toj jednostavnoj rečenici, koju negdje pri kraju drame izgovori jedan od njezinih protagonista, smješten je čitav, brutalan ali nevjerojatno porozan, svijet ovog iznimnog komada o nemogućnosti donošenja životnih odluka, o potrazi za domom, srećom, smislom.
Mračna i dirljiva, Huddersfield je ujedno i nevjerojatno duhovita predstava u kojoj će vas oduševiti i izbor glazbe.

Predstavu nosi snaga glumaca mlađe generacije od kojih su neki već afirmirane glumačke zvijezde: Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Mateo Videk, Ugo Korani te Tina Orlandini, a izvrsne su uloge dali i dugogodišnji članovi ZKM-ovog ansambla Sreten Mokrović i Filip Nola.

Fotografije: Marko Ercegović

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime