Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Poslastica za čitanje: Roman o ljepoti i snazi ženskog prijateljstva

Roman 'Ženski krug dame Tan' donosi svježu perspektivu o životu žena u svijetu s ograničenim mogućnostima, ističući važnost njihovih međusobnih veza koje oblikuju njihove sudbine

Temeljen na stvarnim događajima, roman ‘Ženski krug dame Tan’ autorice Lise See očaravajuće je napisano djelo koje nas vodi kroz život žene od značaja u doba dinastije Ming, oslikavajući njenu iznimnu snagu i karakter koji bi se istaknuo i u suvremenom dobu. Kroz priču, otkrivamo duboke veze i međusobnu podršku između žena koje se uzajamno podupiru i hrabre. Lisa See, već poznata po svojim izvanrednim romanima kao što je ‘Otok morskih žena’, majstorski istražuje složene teme klase, moći i ženskog prijateljstva. ‘Ženski krug dame Tan’ donosi svježu perspektivu o životu žena u svijetu s ograničenim mogućnostima, ističući važnost njihovih međusobnih veza koje oblikuju njihove sudbine. Ovaj novi bestseler slavi neuništivu snagu ženskog prijateljstva i duboke veze koje ostaju neizbrisive u našim životima.



Priča o nepokolebljivoj ženskoj hrabrosti 

Postavljen u Kini 15. stoljeća, roman ‘Ženski krug dame Tan’ osvjetljava život Tan Yunxian, žene koja hrabro krši ustaljene norme svoje ere kako bi postala liječnica. Iako Konfucije tvrdi da ‘obrazovana žena je beskorisna žena‘, Tan Yunxian, pod odgojem svojih djedova, suprotstavlja se tom uvjerenju. Njena baka, rijetka žena liječnica u Kini, prenosi joj temelje kineske medicine. Yunxian i Meiling, buduća primalja, već od djetinjstva dijele interes za ženske bolesti, razvijajući duboko prijateljstvo. Nakon udaje, Yunxianina svekrva zabranjuje njezino druženje s Meiling te joj uskraćuje mogućnost pomaganja drugim ženama. Umjesto toga, očekuje se da se ponaša u skladu s ulogom supruge imućnog muškarca, naglašavajući potrebu za brzim rađanjem nasljednika. 

Oda tihoj snazi ženskog prijateljstva

Kroz priču Yunxian, See istražuje teme ženskog prijateljstva, obitelji i važnosti profesionalnog ostvarenja. Roman je idealan za ljubitelje povijesne proze sa snažnim ženskim likovima i temama koje su i danas relevantne. Prikazujući kako žene nisu samo preživljavale kroz povijest, već su aktivno oblikovale svijet oko sebe, ovo djelo je važan podsjetnik na snagu koju nosimo u sebi.

U današnjem svijetu, gdje su ženska prava i dostignuća još uvijek pod upitnikom, ‘Ženski krug dame Tansluži kao inspiracija i podsjetnik na to koliko smo daleko došli, ali i koliko još trebamo napredovati. Ovo je djelo koje slavi snagu ženskog prijateljstva i solidarnosti, što ga čini iznimno relevantnim za suvremene čitatelje.

Nije riječ samo o priči o prošlosti, već i o počasti svim ženama koje su, unatoč preprekama, uspjele ostaviti trag na svijetu. Također je to poziv na razmišljanje o načinima podrške jedni drugima u stvaranju bolje budućnosti.

Dražen Čulić preveo je oba romana Lise See u izdanju Stilusa – ‘Otok morskih žena‘ i ‘Ženski krug dame Tan’ na hrvatski jezik.

Fotografije: Unsplash, promo 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime